Home | Video’s | Jos Verbeeck "De rebel van de renbaan"

Jos Verbeeck "De rebel van de renbaan"

Door
Letter groote: Decrease font Enlarge font


Jos Verbeeck zal met Perlando a.s. zaterdag starten in de Grand Prix Victoria Park Wolvega. Bekijk hier een intrigerende documentaire over het leven en werken van deze fascinerende vijftiger, die paarden tot onvermoede prestaties drijft, maar de demonen in zijn hoofd nooit echt heeft kunnen bedwingen.

 

Voor de drafsport begon 2012 in droefheid. In januari overleed namelijk Sea Cove, de onbesuisde hengst, die Jos Verbeeck in 1994 niet alleen naar de Prix d' Amérique voerde, maar hem ook naam en faam bezorgde.

Vraag een Parijzenaar naar de meest bekende Belgische sporter en de kans is groot dat hij Jos Verbeeck antwoordt. De Winnetou uit Wolfsdonk, een gehucht van Aarschot, heeft vier keer de Prix d’Amérique op de legendarische renbaan van Vincennes gewonnen. Hoger kun je in de drafsport niet reiken. Het is voorgoed gedaan met de duffe sfeer op de Belgische renbanen als de ongebreidelde Verbeeck daar begin jaren tachtig voor het eerst verschijnt.

‘Hij was direct een winnaar’ zegt zijn collega-driver en inspirator Marcel Martens. Verbeeck, wiens talent onmiskenbaar is, bluft zich een weg naar de top. Als de Belgische drafsport eind jaren tachtig door een fraudeschandaal implodeert, neemt Verbeeck de wijk naar Frankrijk, dé drafnatie in Europa. Verbeeck is 32, spreekt geen woord Frans en heeft zijn bezittingen in twee koffers gepropt. ‘Ik ging gewoon op avontuur’, blikt Verbeeck terug.

De Franse drafwereld bekijkt ‘m in eerste instantie meewarig, tot Verbeeck in 1992 het pad kruist van een zakenman uit Hamburg. Harald Grendel wil met Sea Cove, een onstuimige hengst van Canadese origine, Europa veroveren. Verbeeck, die als geen ander de gedachten van een paard kan lezen, en Sea Cove vormen een gouden combinatie. Eind januari ’94 winnen ze samen op gewaagde wijze de fel gegeerde Prix d’Amérique.

Vanaf die dag zoemt de naam van Verbeeck door Frankrijk. Hij is de held van de renbaan én de beau monde. Want : Verbeeck is ook een nachtdier. Geen maand gaat voorbij of Verbeeck zorgt wel ergens voor deining. Maar eind jaren negentig gaat een leven in het epicentrum van de jetset zijn tol eisen. In België hangt ‘m lange tijd een gevangenisstraf boven het hoofd en de Franse federatie is ‘m na verloop van tijd ook liever kwijt dan rijk.

Maar, Verbeeck is nog niet klaar met zijn criticasters. In januari 2003 heeft hij, opnieuw op de renbaan van Vincennes, een afspraak met de geschiedenis.

Documentaire uit 2008 van Bart Matthys en Paul Van Rooy.

Beoordeel dit artikel

4.56
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 14 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Albert Dilling 28 aug 2012
Geweldige documentaire. Pure passie.
avatar
Jan Roelofsen 28 aug 2012
Prachtig!!!
avatar
maup 28 aug 2012
Adembenemend, boeiend verhaal van een markant figuur... living legend!
Fantastische docu
avatar
Jan Roelofsen 28 aug 2012
Hij is zaterdag op Victoriapark Wolvega, zou die daar weer een echte Verbeeck stunt uithalen?
avatar
Rogier den Dekker 28 aug 2012
Een docu die na 20 keer kijken nog steeds boeit!
avatar
Casper Kwast 28 aug 2012
wauw!!!
kippenvel momenten in overvloed!!!
avatar
Jenna Hills 28 aug 2012
Heel bijzonder! Ook erg mooi om "onze" Joup weer te zien. De trouwe vriend van Sea Cove, ik zeg een mooie docu.... Extraordinaire!
avatar
Annemiek Goossens 28 aug 2012
Blijft prachtig!!!
avatar
Rico K 28 aug 2012
Bedankt!
avatar
Michael Barneveld 28 aug 2012
Inderdaad Rogier,

Bij mij staat de teller pas op 2 dus heb ik er nog een aantal keer te gaan, en ik denk, nee ik weet zeker dat ik die 20 ook wel zal aantikken.

Echt een geweldige docu, jammer dat er maar weinig van dit soort docu's zijn, maar als je nog wat weet....

Groetjes Michael
avatar
Rogier den Dekker 29 aug 2012
Zoek jij maar sponsors Michael, Chris en ik gaan de hort wel op! ;-)
avatar
Rogier den Dekker 29 aug 2012
Met knikkende knietjes, want deze docu is niet te overtreffen!
avatar
Rico K 29 aug 2012
Je zou er een mooie serie van kunnen maken, en beginnen met wat oudere grootheden zoals bijvoorbeeld Jan wagenaar en Gerard van Eijkelenborg die hebben vast nog wat schitterende verhalen te vertellen en dan daarna de pikeurs van deze generatie en wie daarbij mijn voorkeur heeft is denk ik wel re raden ;-)
avatar
Raymond Schattevoet 29 aug 2012
Hugo Langeweg!!!!!!
totaal: 10 | nu in beeld: 1 - 10

Inloggen

Inloggen via Facebook

Auteur info

Redactie Redactie Drafsport.nl, de grootste, meest complete en best bezochte drafsportsite van Nederland, 24 uur per dag en 7 dagen in de week altijd het laatste drafsportnieuws.
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst
Vind ons leuk op Facebook

Nieuwsbrief

Email: