Home | Specials | Welkom op... | Welkom op 29 november...

Welkom op 29 november...

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Prince de Montfort © www.mbfotos.nl Prince de Montfort © www.mbfotos.nl

DEN HAAG - Uiteraard trekt de meeting op de baan van Wolvega de aandacht, waarbij de grootverdieners dit keer in actie komen in een montédraverij. Wat kunnen paarden als Barack Flevo, Ygold van Ranum, Zizou en Zandokan Eden tegen Monté Giganten-winnaar Prince de Montfort met Quintin Seguin?

In het Zweedse Kalmar wordt de finale van de Vierjarigenserie verreden, in het verleden gewonnen door Zerberus, Torvald Palema, Brioni en Freeman T Porter. Ook de driejarigen kennen op deze baan hun ontknoping.

Op Vincennes staan de Prix Mercator en de Prix Ourasi op het programma. Laatstgenoemde koers voor tweejarige hengsten kende met Niky, Olimede, Quick Wood, So Lovely Girl, Tucson en Akim du Cap Vert paarden die er al vroeg bij waren. Dit jaar komen acht combinaties aan de start voor een prijzenpot van 80.000 euro.

En verder deze dag…

1926 Bij een heatdraverij op de baan van Heemstede gaat de winst naar Queen G van eigenaar U. de Jong uit Oranjewoud. Dat lijkt niet al te moeilijk te zijn geweest, want alle andere deelnemers werden wegens 'onzuiver draven' uitgeschakeld in de jacht op de eerste prijs van 600 gulden. 

1981 De Supertriodraverij wordt gewonnen door het paard Sonja Barend met Luut Dooper als rijder. Alleen al op deze Supertriokoers wordt 350.000 gulden ingezet. Ter vergelijking, de dan nog populaire Toto brengt aan omzet nauwelijks een ton meer op en keert uiteindelijk beduidend minder uit dan die ene koers...

1992 In het Hilversums Wintersprintkampioenschap houdt Yellowa stand tegen Action Skoatter en daarmee wordt de winnaar de eerste Nederlandse hengst die meer dan één miljoen gulden wint.

1998 De Prijs der Giganten wordt gewonnen door Running Sea met Jim Fick in de sulky. Op de baan van Wolvega leggen de Nederlandse combinaties beslag op de plaatsen drie tot en met vijf met respectievelijk Herbie W (Hubert Schoonhoven), Nevele Cero O (Aonne de Wrede), Kelsea Boko (Hugo Langeweg) en Super Victory met Arnold Mollema.

2001 De Prix Jacques Vauloge wordt gewonnen door Késaco Phedo met Jos Verbeeck. De pupil van trainer Philippe Allaire blijft Kaisy en Kid Speed voor. De jaargangkoers is in ons land een minder bekende, maar kent een mooie erelijst met namen als Lutin d’Isigny en Mon Tourbillon in de jaren tachtig en een decennium later toppers als Buvetier d’Aunou, Cezio Josselyn, Dahir de Prelong en Full Account. Ook trad Prince d’Espace in 2006 (en ook op 29 november) in de voetsporen van zijn vader Himo Josselyn (1998) en grootvader Cezio Josselyn (1993).

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: