Home | Specials | Welkom op... | Welkom op 28 november...

Welkom op 28 november...

Door 1
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Alabama K koers in Zweden © www.mbfotos.nl Alabama K koers in Zweden © www.mbfotos.nl

DEN HAAG - Vooral op Vincennes is het vandaag genieten geblazen als het gaat om topkoersen. Vrijwel ieder nummer is voorzien van mooi prijzengeld.

Dat is bijvoorbeeld het geval in de Prix de la Camargue voor zesjarigen en de Prix de Troyes, die aan driejarige hengsten en ruins is voorbehouden. De laatste twee winnaars waren Villeroi (2012) en Unique Quick (2011). Ook de Prix de Saint-Aubin-les-Elbeuf kent aansprekende winnaars: Nimrod Borealis, Premiere Steed, Riglorieux du Bois en Son Alezan.

De Prix des Landes voor zes- tot tienjarigen werd de laatste vijf maal drie keer gewonnen door Belgische rijders: Leben RL en Perlando met Jos Verbeeck en Opaline d'Atout met Christophe Martens. Ook namen als General du Lupin, Lys Petteviniere en Nimrod Borealis wisten het nummer te winnen. Om de opvolging van Moses Rob wordt onder meer geknokt door Aisle Stand uit de stal van Ronny Kuiper.

Tevens staan er twee montékoersen op het programma. In de Prix Joseph Lafosse voor vijfjarigen strijdt de U-jaargang om op een lijst te komen met namen als Tiego d'Etang (2012), Save The Quick (2011) en Rombaldi (2010). Voorheen konden ook vierjarigen deelnemen en daarom blijft Reine du Corta normaliter de enige die deze koers twee keer (1988 en 1987) wist te winnen.

In Zweden heeft Erwin Bot op Aby enkele ritjes. Één daarvan is met Alabama K, de voormalige troef uit de stal van Peter Strooper.

En verder deze dag...

1909 In het Noord-Hollandse Bergen wordt de slotmeeting gehouden, waarbij de winst in de heatdraverij wordt gewonnen door Vent de l'Ouest van Willem Ockhorst, die in een race off maar nipt Foottit (Theo Monsieur) voorblijft. Voor de winnaar is zeshonderd gulden weggelegd.

1965 De strijd om het leerlingenkampioenschap wordt beslist in twee koersen. Siem Hartman, in 1964 met acht zeges ook al de rijder met de meeste zeges achter zijn naam (acht) wint met Bonnie K de tweede afdeling in een snellere tijd dan Arion Athel met A. van Loon de eerste wint en verdient dus de titel. Bekende namen van nu die destijds aantraden in het kampioenschap? Hennie Grift, Harry van Ooyen, Piet Zandt en Jan Dijs...

1992 Een wel heel buitensporige opdracht wordt verreden op Lindetrek in Wolvega. De 5100 meter die in de Grote ABC Stayersprijs wordt verreden liggen Delight Nobo het beste.

1993 Niemand minder dan tweevoudig Europees kampioen Sea Cove komt naar Hilversum voor de Staatsloterij Prijs der Giganten, die als primeur voor de eerste keer op zondag wordt verreden. De beste mijler ter wereld wint in een boemeltempo met Jos Verbeeck zijn serie, maar wordt in de eindstrijd geklopt door Plant the Seed met Jorma Kontio. Beste Nederlander is Elionora Oldeson met Cees de Leeuw, zesde en net buiten de prijzen.

2009 Raja Mirchi wint de Svensk Uppfödningslöpning in handen van Lutfi Kolgjini. De hengst wordt daarmee de opvolger van Zimba Boko, die een jaar eerder de sterkste was in dit nummer.

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 1 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Jan Ham 28 nov 2013
Ruud heel erg fijn dat je Vincennes in de picture brengt.Maar de start van de 1e koers was om 13.50 uur.Jouw verslag is geschreven om ongeveer kwart over 2. Toen zat ik en vele anderen al in de wedkantoren.Maar toch bedankt.
totaal: 1 | nu in beeld: 1 - 1

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: