Home | Specials | Welkom op... | Welkom op 23 november...

Welkom op 23 november...

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Welkom op 23 november...

DEN HAAG - Een dag voor de seizoenafsluiting op de baan van Duindigt richten we het vizier nog even op het buitenland. Met name in Gävle (Zweden) en Vincennes (Frankrijk) staan genoeg aantrekkelijke koersen op het programma om de dag weer door te komen.

In het Zweedse Gävle staat de Gävle Stora Pris op het programma. Normaliter staat er hier geen maat op Maharajah, die daarmee als winnaar in de voetsporen kan treden van triomfators als Commander Crowe, Scarlet Knight, Zoogin, Park Avenue Kathy en Queen L. Laatstgenoemde was in 1991 en 1992 de sterkste en daarmee de opvolgster van een andere memorabele merrie, namelijk Peace Corps. Op Gävle staat ook een onderdeel van de Wangen Cup plus een V75 Försök op de rol.

Op het Franse Vincennes strijden de oudere paarden om de Prix de Bagnoles de L'Orne, een koers die in 2007 werd gewonnen door de latere Grift-pupil My Winner. De Prix de Chenenceaux is voorbehouden aan vier- en vijfjarigen en kent winnaars als Defi d'Aunou, Alesi OM, Order by Fax, Exploit Caf, Ghibellino, Paris Haufor, Rodrigo Jet en Partout Simoni, die vorig jaar de sterkste was met Dominik Locqueneux. Ook de Prix de Quimper voor zesjarigen wordt op het hippodroom nabij Parijs verreden. In 2007 werd Orso November uit de stal van Jack de Jong nog tweede. In een andere koers treedt de door Heleen Krom getrainde Valley Victory aan.

In Finland worden Breeders Crown-koersen voor onder meer tweejarigen verreden. Dat geldt ook voor de vierjarigen.

En verder deze dag...

1835 In New York wordt door ene Henry Burden patent aangevraagd op een machine die hoefijzers vervaardigd.

1910 In Bergen worden de draverijen uitstekend bezocht. Het hoofdnummer - een heatdraverij met tien paarden - wordt gewonnen door Kapitein met rijder Jan Ensing.

1925 Tijdens koersen aan De Dreef in Haarlem worden door de sterke arm der wet enkele bookmakers in de kraag gevat.

1950 Hubert Schoonhoven wordt geboren. Eigenlijk tot aan het begin van deze eeuw was de Nijeberkoper stelselmatig te vinden in de Top Drie van het trainerslegioen, tot een vervelend virus zijn paardenbestand deed inkrimpen. Toch is hij samen met zoon Stefan nog altijd bijzonder succesvol.

1967 Het Verbond van Verenigingen voor langebaandraverijen en rennen in Nederland maakt in vergadering de koersagenda bekend. Wolvega krijgt van de noordelijke banen de meeste koersdagen (twintig), maar ook Sappemeer en Aduard worden ruim bedeeld.

1991 De Grote Fokkersprijs wordt voor het eerst in Wolvega verreden. Na een rommelige start komt de klasse van Donderstraal uiteindelijk bovendrijven.

1991 De Duitse merrie Cobira wint in Milaan het Gran Citerium voor tweejarigen. Gert Steenwijk valt met een vijfde plaats net buiten de prijzen, maar wordt met 1.17,2 de op één na snelste Nederlandse tweejarige aller tijden.

1996 Mac Sorley wint op Pompano Park de Matron Stakes voor tweejarige hengsten en ruins. Hij doet dat in handen van Jimmy Takter. Een jaar later wordt Mac Sorley bij de driejarigen derde achter Oneacme Trotterkit.

2003 In de Gran Premio Palio Dei Comuni gaat de winst in de finale naar Java Darche, die met Roberto Andreghetti afrekent met HP Paque en Couch Doctor. Arnold Mollema ziet zijn Freiherr As in de finale uitgeschakeld worden en de door Jan Kruithof getrainde Royal Gull eindigt ongeplaatst.

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: