Home | Specials | Welkom op... | Welkom op 27 oktober...

Welkom op 27 oktober...

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Perlando treedt aan in Mons © www.mbfotos.nl Perlando treedt aan in Mons © www.mbfotos.nl

DEN HAAG – Her en der in Europa treffen we Nederlandse rijders, trainers en eigenaren aan die hun winsom proberen op te vijzelen. En in Denemarken trekt een koers met een Nederlandse naamgever de aandacht.

Op Charlottenlund in Kopenhagen wacht immers de Nico Jan Kosters Memorial, een nummer die de naam dankt aan de Nederlander die de vorige eeuw decennia lang de Deens drafsport beheerste. Lange tijd werd de Deense Derby bijvoorbeeld gedomineerd door onze landgenoot. Hij won in 1915 voor de eerste keer met Elegant Bai en greep in 1936 zijn laatste Derbyzege met Sonny Diamant.

De laatste drie winnaars van deze Nico Jan Koster Memorial waren Noras Bean (2012), O’Grady (2011) en Mathilde Tröjborg, die in 2010 Unforgettable naar een derde plaats verwees. In 2004 was Rise and Shine hier nog eens tweede. Ook verreden wordt de Tarkos Minneslopp, in 2011 nog gewonnen door Bibi Kievitshof vóór Bronsvlinder.

Op de baan van Florence wordt de Gran Premio Duomo verreden. Deze koers werd twee keer gewonnen door Intact Hornline met Hugo Langeweg en ook Freiherr As was altijd goed op dreef in dit nummer: een keer tweede en twee keer derde. Dit keer is de koers een echt Italiaanse onderonsje.

Op de baan van Mons wordt de Grand Prix de Toussaint in het kader van het Europese Circuit voor Franse dravers verreden. Op de erelijst treffen we namen aan als Norginio, Olga du Biwetz (twee keer), Nimrod Borealis en Perlando.

En verder deze dag…

1945 Op Mereveld wordt gekoerst, waarbij Bonne de Jong de openingskoers wint met Ingenieur Scott (fokker de heer Andela uit Nieuweschoot). Het hoofdnummer gaat naar Gregor Axworthy W met Karst Neef uit Uithuizen. Die wint in 1.33,6 over 2700 meter, hoewel de op 160 meter achterstand begonnen Lord Maire (pikeur Bosveld) nog aardig naderbij komt...

1985 Het stayerskampioenschap van Nederland wordt een prooi voor Yzeren Hein met Roelof Kromkamp. Op Duindigt legt de hengst de 3800 meter af in een tijd van 1.21,7 en blijft daarmee Top Arden (Jos Oorthuijsen) en Thor Wolfrath (Cees de Leeuw) in een veld van vijftien kilometervreters. Yzeren Hein is het karwei ook als favoriet begonnen.

Beoordeel dit artikel

4.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: