Home | Specials | Welkom op... | Welkom op 5 september…

Welkom op 5 september…

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Zus Braun, de draver... Zus Braun, de draver...

DEN HAAG – Met uiteraard als grote trekpleister de kortebaan van Heemskerk, een traditionele klassieker die al sinds jaar en dag wordt gehouden. Ooit was zelfs de grote Willem Geersen onklopbaar in deze discipline.

Zoals in de editie van 1938, toen hij won met Zus Braun van Stal Valkeveen. Hij klopte toen Rose Morgan (Abe Witteveen), Aura V en Welkom. Er deden bij die editie zestien paarden mee en dat was een matige opkomst, ook voor die jaren. Daarbij moet worden aangetekend dat destijds vooral deelnemers vanuit de regio aan de start kwamen. Bij de bewuste editie kwamen slechts twee dravers van iets verder weg: Betty Worthy en Rose Morgan.

Zus Braun was vernoemd naar de zwemster met die naam, die in 1928 mede met dank aan een wereldrecord Olympisch zwemkampioene werd. Vier jaar later was ze weer kandidate, maar werd in het ziekenhuis opgenomen vanwege een (vermoedelijke) insectensteek. Maria 'Zus' Braun heeft echter altijd gedacht dat ze opzettelijk werd verwond om een Amerikaanse concurrente aan goud te helpen...

 

Vandaag verder op Mohawk koersen in het kader van de Peaceful Way en in het Zweedse Umaker zien we optredens in verband met de Breeders Crown en de Diamantstoet.

En verder deze dag…

1993 Het Boko Kampioenschap van Nederland wordt gewonnen door Fulmar Jet. Eigenaar Thijs de Jong en verzorger Joost Ydema, inderdaad - die van Wennemars -,  zien Cees Kamminga naar de winst snellen voor Meadow Wingfield (Jan van Dooyeweerd) en Eibert Vryenesse met Hugo Langeweg.

1993 Ina Scot zegeviert op de baan van Jagersrö voor de 26e maal achtereen en doet dat in de Zweedse Derby.

1999 Dit jaar gaat de Derby in Zweden naar Victory Tilly, die Gidde Palema weet te kloppen.

2010 Joke Face houdt marge ten opzichte van Zorro Photo en Never Again in de Zweedse Derby en volgt daarmee Maharajah op.

 

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: