Home | Specials | Welkom op... | Welkom op 12 juli…

Welkom op 12 juli…

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Welkom op 12 juli…

DEN HAAG – Een dag waar menigeen naar uit heeft gekeken: de eerste meeting op Joure, altijd goed voor klinkende omzetten en boeiende sport en dat zal dit jaar niet anders zijn. De eerste start is om 14.00 uur en er is vrij entree.

Ook elders in Europa is het spitsuur. In de Italiaanse Gran Premio Cita’ di Follonica heeft onze landgenoot Edwin Lagas zijn Painting Wise aan de start. Op de erelijst van dit nummer zien we grote namen als Uronometro, Varenne, Ghiaccio del Nord, Lisa America en Nesta Effe. Vorig jaar was Owen CR de sterkste in deze vierjarigenkoers.

In het Noorse Jarlsberg worden meerdere series van de Jarlsbergs Grand Prix gereden. Er is geen Nederlandse inbreng. In één van de series van het Stochampionatet in het Zweedse Axevalla zien we Chanel Boko aan de start.

In het Franse Cagnes sur Mer trekt de Prix Alexandre Roucayrol de aandacht, met vermoedelijk Rambo Jet (Pierre Vercruysse) als het paard van de koers. Elders komen troeven van Richard Westerink en Heleen Krom in actie.

Aan de andere kant van de oceaan richt men zich op series in het kader van het Canadian Breeders Championship (Mohawk) en de Miss Versatility Series (Meadowlands).

En verder deze dag…

1908 De 4,5 kilometer van Alkmaar lang? Jazeker, maar ook aan het begin van de eeuw werden dergelijke krachtproeven al verreden. In 1908 wint Bala Klava met pikeur Alkemade op Woestduin de eerste prijs in een koers over 4500 meter. De op 4825 meter gestarte favoriet Van d’Ouest (Willem Ockhorst) wordt al na honderd meter wegens vermeende kreupelheid uitgeschakeld.

1991 De Buddenbrock Rennen in Berlijn wordt gewonnen door Double Crown met Heinz Wewering, die het nummer een jaar eerder (Chergon) en een jaar later (Titan Way) ook wint. Achter Double Crown wordt Freddy Boshoeve knap tweede.

1992 Op Duindigt wordt een weinig verheffend programma verreden, maar de Derbyproef laat toch een uitschieter zien. Gipsy Westland laat zien een klasse apart te zijn op dit moment.

1992 Het Eliterennen in Duitsland wordt een Duitse zege, al wordt Sea Cove gereden door de Belg Jos Verbeeck. De Belgen hebben trouwens toch al meer te juichen dan de Nederlanders: ‘hun’ Super Darby wordt de tweede.

1992 Ellen Imming debuteert op het Europees Kampioenschap voor amatrices. De Callantsoogse doet dat uitstekend, maar mist met een vierde plaats net het podium. De Duitse Petra Raum wordt in Yverdon na twee koersdagen de nieuwe titelhoudster.

1997 Het nummer voor de topklasse in Wolvega wordt gewonnen door Herbie W met Hubert Schoonhoven. Hij werkt de mijlsopdracht af in 1.13,8, ruim rapper dan Fernandelnora (Roelof Kromkamp), Gold Arrow (John de Leeuw) en Gazeau Skoatter met Appie Bosscha.

Beoordeel dit artikel

1.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: