Home | Specials | Welkom op... | Welkom op 15 juni…

Welkom op 15 juni…

Door 3
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Clint W Boko start op Vincennes (© www.mbfotos.nl) Clint W Boko start op Vincennes (© www.mbfotos.nl)

DEN HAAG – Geen koersen in eigen land, maar aan topnummers elders geen gebrek. Van Zweden tot Frankrijk, van Finland tot Noorwegen…

In Boden wordt de Norrbottens Stora Pris verreden, een nummer waarin Sebastian K helaas geschrapt is. Resteren nog negen kandidaten, onder wie de eerste twee aankomende paarden van de vorige editie, Sanity en Nahar. Ook de nummer vier van 2012, Caballion, is weer present.

In Finland ontbreekt in de Kymi Grand Prix wel de titelverdediger. Op de baan van Kouvola gaan tien paarden van start, waarbij Nesta Effe en Save The Quick. Steeds vaker komen dravers vanuit elders in Europa geld ophalen op de noordse banen.

In het Noorse Leangen zien we in de Shan Rags Äreslopp tien starters, met namen als Juliano Rags en Viking Frecel. Laatstgenoemde won twee jaar geleden de Tamin Sandys Äreslopp, een nummer dat nu ook op het programma staat.

Helemaal explosief is het programma op Vincennes, waar de ene na de andere topkoers wordt verreden. De Prix René Ballière met deelname van Main Wise As en Timoko is vanuit ons gezichtsveld natuurlijk de koers van de grootste importantie, maar in de Prix de Grosbois start bijvoorbeeld ook de door Ron Kuiper getrainde Quick Master, net als de voormalige Langeweg-pupil Striking Actions. In de Prix Raymond Fouard is het optreden van Clint W Boko interessant. De pupil van Paul Hagoort kan op een erelijst komen waarop reeds de naam van Ambassador As staat. De bij zijn zege in 2005 door Cees Kamminga getrainde Duitser klopte bij die gelegenheid Norginio.

Ten slotte nog even de Prix de Grasse aanstippen, vorig jaar gewonnen door onze oud-Derbywinnaar Amour d’Occagnes. Tot de starters behoren de Nederlands bezit zijnde  Nicollo’ Lavec en Lobell Countess. Kortom, een dag om naar uit te kijken…

En verder op deze dag…

1969 Op de baan van Duindigt wordt het Kampioenschap der Vijfjarigen een prooi voor de Duitser Wallburg met Willy Roth. In een enerverende koers weet Giel van der Togt tweede te worden, een fantastische prestatie in dit veld met alleen maar grote internationale vedetten. Florissant, een andere vaderlandse deelnemer, presteert met Bertus Leeuwenkamp met een zesde plaats evenzeer naar vermogen.

1986 Het Kampioenschap Nederlandse Paarden op de baan van Duindigt wordt een prooi voor Yzeren Hein, die met Roelof Kromkamp een van zijn beste seizoenen een mooi vervolg geeft. Ulaan (Luut Dooper), Vriend (Joop Pool) en Zorg van Boko (Carel Roodenrijs) completeren de aankomst in deze sterk bezette koers.

1990 De Kincsemprijs voor merrievolbloeds wordt afgewerkt op Schaesberg. Another Dream wint maar net voor de als tweede aankomende driejarige Queen of Lao’s.

1991 Floris Bos en Fanatic Wish verdedigen in de Sweepstakes hun ongeslagen status. Eerstgenoemde wint met Hennie Grift in 1.17,1 voor Flash of Light (Cees de Leeuw) en Falco Judson (Wim van Buytene). Bij de merries klopt Fanatic Wish (Bas Crébas) met overmacht First Hazelaar (Hennie Grift) en Flora W (Cees de Leeuw).

1997 Het Kampioenschap der Vierjarigen op de baan van Duindight wordt gewonnen door Kosmos Groenhog met Hennie Grift. Het duo klopt Kaliman (Hans Bot), Kratos Hollande (Cees Kamminga) en Kailash met Tom Kooyman. Favoriete Kelsea Boko (Hugo Langeweg) wordt in dit veld zesde…

1997 …Nog een topnummer op Duindigt, waar liefst dertien koersen worden verreden. Het nummer voor de topklasse wordt gewonnen door Nevele Cero O met Aonne de Wrede. Die blijft Herbie W (Hubert Schoonhoven) en Fernandelnora (Roelof Kromkamp) voor. Opvallend genoeg wordt ook nu Hugo Langeweg met de favoriet (Paul Trot) zesde.

 

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 3 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Dolf Rieken 15 jun 2013
Ik neem aan dat je Felix bedoelde Ruud, waar Giel 2e mee werd in dat Kampioenschap der Vijfjarigen, wat waren het toch prachtige koersen die Europese Kampioenschappen.

Het zou fantastisch zijn als deze ooit zouden terugkeren, onze goede vijfjarigen worden nu naar het buitenland verjaagd doordat er in Nederland praktisch geen koersen meer voor zijn.
avatar
Ruud Stoop 17 jun 2013
Correct Dolf. En met Rikitikitavi als derde. Benieuwd hoe Hans en Rogier dat paard in hun verslag zouden hebben 'gespraakwatervalt'.
avatar
Karen 15 jun 2013
Clint W Boko mooi 1ste en Timoko 2de ! Gefeliciteerd!
totaal: 2 | nu in beeld: 1 - 2

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: