Home | Specials | Welkom op... | Welkom op 12 juni…

Welkom op 12 juni…

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Victory Tilly wass een fenomeen © Draaf/Thors Victory Tilly wass een fenomeen © Draaf/Thors

DEN HAAG – Vandaag staat op de baan van Solvalla een mooi koersprogramma op de rol, met onder meer de Victory Tillys Lopp en een onderdeel van de Solvallaserien.

In dat laatste nummer zien we onder meer Chelsea Boko aan de start, die wordt gereden door Jorma Kontio. De door John Bootsman gefokte vierjarige heeft van alle starters het meeste verdiend – al veel meer dan drie ton –, maar treft sterke tegenstand met El Mago Pellini, Digital Ink en Indigious. 

De Victory Tillys Lopp is natuurlijk onthoofd door de affaire rond Panne de Moteur, zie hiervoor elders op de site. De koers kreeg in het verleden mooie winnaars als Beanie MM, Harpers Joker, Noras Bean, Oracle en Formula One. Het nummer is een hommage aan de op 3 mei 1995 geboren Victory Tilly, de zoon van Quick Pay en Icora Tilly, die onder meer de Zweedse Derby, Elitloppet, Nat Ray Trot en de Gran Premio della Lotteria wist te winnen. In 2000 en 2002 werd hij verkozen tot Paard van het Jaar in Zweden. Als ruin – hij werd vroeg gecastreerd vanwege problemen met zijn testikels – kwam hij helaas nooit in de Franse topkoersen in actie. Overigens zou een dopinggeval als vierjarige de overstap van Victory Tilly naar Stig H Johansson inluiden, omdat Hans-Gunnar Tillander van Stal Tilly uit teleurstelling besloot tot de uitverkoop van zijn stal. Zijn eerste optreden voor de nieuwe eigenaren (Stall Kalas) leverde meteen winst op in de Elitlopp in een nieuw Zweeds record van 1.11,8. In 2000 won hij zelfs in 1.10,5, in die dagen een mondiale besttijd voor ruins.

In 2002 koerste hij in Amerika, waar hij de Nat Ray won in 1.08,9, een nieuw wereldrecord. In 2003 raakte hij als achtjarige ernstig geblesseerd na een tweede plaats in de Elitlopp, maar een jaar later maakte hij toch zijn rentree. Als elfjarige won hij zelfs nog de Forus Open. Het was tevens zijn laatste koersjaar.

En verder deze dag…

1949 Op de baan van Groningen worden de Sweepstakes N afgewerkt. Bij de hengsten toont New Spencer zich de snelste, terwijl bij de merries Nikosa zegeviert.

1988 Action Skoatter wint met overmacht het Kampioenschap Nederlandse Paarden, uiteraard in handen van Appie Bosscha. Tweede wordt Yoboko du Bois met Martin Eeken, derde is Zeus Boekelte met Jan van Dooyeweerd. De koers betekent tevens een roemloos afscheid van Ulaan. Bizar is de beeldregistratie van de NOS, waarbij de cameraman vanwege overheidsregels er alles aan moet doen de reclameborden op het middenterrein uit beeld te houden...

1996 Joop Pool boekt op de baan van Drachten zijn 500e zege als pikeur. Verantwoordelijk voor de mijlpaal is Jazz Kades, op een avond waarop hij in zijn geboorteplaats ook nog wint met Kasper Boekelte en Ellas Ace L.

1999 Het hoofdnummer op de baan van Wolvega gaat naar Wouldn’t Mind met Sven Dieltjens, die Koko Dijkhoeve (Ruud Pools) en Lord Lucky (Tom Kooyman) voorblijft.

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: