Home | Specials | Welkom op... | Welkom op 7 april...

Welkom op 7 april...

Door 2
Letter groote: Decrease font Enlarge font
O Lapize wint in 1944 O Lapize wint in 1944

DEN HAAG – Vandaag weer mooie koersen op eigen bodem. Op het Groninger Stadspark worden negen draverijen verreden.

De koersen zijn vernoemd naar oud-winnaars van de Grote Prijs van Nederland. Deze heatdraverij was jarenlang één van de hoogtepunten in het seizoen op het Stadspark. De koers stond in 1944 voor de eerste maal op de kalender in Groningen, waarbij de winst ging naar de Franse import O Lapize. Hij versloeg met Jan Kruithof in beide heats een miniem veldje met onder meer Fried. Er gingen slechts vijf paarden van start (naast genoemd duo ook Nemetor, Mesnil Cher en als enige Nederlandse deelnemer Doriethe met Bonne de Jong, omdat de zesde deelnemer (Premier Mars) op de heenreis naar Groningen gewond was geraakt. O Lapize zou in Frankrijk onder meer topnummers als de Prix de Belgrade (Enghien) winnen.

En verder deze dag…

1969 Dubbele koersen op de banen van Sappemeer en Duindigt.  In de eerste plaats wint Klaas Woudstra op tweede paasdag met Ferdinandus R en Ekster S, Jan van Dooyeweerd is met de hengst Gay Way (wie zou zijn paard nu zó nog durven noemen?) en Grenadier de sterkste.

1979 Jockey Steve Cauthen wint meteen zijn eerste optreden. Op Salisbury rijdt hij Marquee Universal naar de winst.

1993 National Hunt jockey Peter Scudamore neemt afscheid nadat hij 1677 winnaars heeft afgeleverd.

1997 Het nummer voor de (sub)topklasse op de baan van Alkmaar wordt gewonnen door Houtspecht S met Ruud Pools, die Benji Hanover (Rob de Vlieger) en Gogo Dragon (Willem Paardekooper) voorblijft.

 

Beoordeel dit artikel

4.33
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 2 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Dolf Rieken 7 apr 2013
Wat is dit toch een leuke rubriek Ruud, al die oude namen, Ferdinandus R, Ekster S, Gay Way, Grenadier en op twee banen koers op een dag, Sappemeer.

Ik word er af en toe emotioneel van, hou het a.u.b. in, heel erg gewaardeerd.
avatar
Joop Arkenbout 7 apr 2013
Ja Ruud, ben het helemaal met Dolf eens.
Ik weet niet wat het is, maar krijg het er gewoon warm van!!
totaal: 2 | nu in beeld: 1 - 2

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: