Home | Specials | Welkom op... | Welkom op 31 maart…

Welkom op 31 maart…

Door 1
Letter groote: Decrease font Enlarge font
In 1966 won Barry Williams met Jan Wagenaar de Paasprijs In 1966 won Barry Williams met Jan Wagenaar de Paasprijs

DEN HAAG – Met vandaag uiteraard als blikvanger de openingsmeeting op de baan van Duindigt, met vrij entree en gebak voor de vroege vogels. Hoofdnummer is de vorig jaar door Aida Boko gewonnen Paasprijs, een koers met een rijk verleden op de baan van Wassenaar.

Niet voor niets was de koers voorheen vast onderdeel tijdens ‘ Studio Sport’, dat in die jaren nog wel oog had voor de draf- en rensport.

We slalommen even door de historie. Zoals in 1991 toen Carisma Darby met Hoofddorper Cees de Leeuw zo snel vertrok dat Yellowa met Ton Blok het gat nooit meer kon dichten.

In 1975 was Jaspis du Bois met Rees van der Lubbe de sterkste voor Kameraad en Lady en in 1984 was Uno Hazelaar met Wim Velis ondanks een handicap van 25 meter winnaar. Voornaamste belager was Trust Skoatter met Gerard van Eykelenborg. Ook Stef van Dooyeweerd staat op de erelijst. Hij won in 1973 met Ironie.

Uiteraard ontbreekt ook de naam van Jan Wagenaar niet. Een van zijn meest verrassende zeges was die in 1969 met Esta Beroona, die aan een uitbetaling van bijna twintig euro respectievelijk Florissant en Dynamiet voorbleef. Een jaar later nam Florissant met Bertus Leeuwenkamp overigens wraak. Eerst liep hij Grand Geste van Stal Caransa in de verzuring, vervolgens sloeg hij een aanval van Gunnar Dear af.

En verder deze dag…

1969 De paardensporttotalisator draait twintig jaar. Op 1 april 1949 vond op Duindigt de eerste start van een draverij met totalisator plaats. In totaal is over een periode van twintig jaar 350 miljoen gulden op de draverijen en rennen ingezet. Tachtig procent van die inzet vloeit terug naar het spelend publiek. Door de opbrengsten uit de totalisatoromzet kon 37 miljoen gulden aan prijzen aan de eigenaren worden uitgekeerd, plus ruim drie miljoen gulden aan fokpremies. Via het Fonds Bijzondere Doeleinden (in beheer bij het Ministerie van Landbouw) zijn uit de revenuen verder subsidies verleend, onder meer aan de Stichting Hippische Sportbond, die daardoor weer de Federaties van Landelijke Rijverenigingen kon steunen.

1974 De Oostenrijker Adolf Übleis wordt op de drafbaan van Wenen Europees kampioen bij de beroepspikeurs. De Nederlandse vertegenwoordiger Jan Wagenaar deelt met de Westduitser Horst Bandemer de vierde plaats met 76 punten. Titelverdediger en wereldkampioen Ulf Thoresen uit Noorwegen komt niet verder dan de gedeelde achtste positie.

1978 Red Rum wint zijn derde Grand National op rij en gaat met pensioen.

1991 De eerste ren van importantie tijdens het nieuwe seizoen, het W.J. Jochems Memoriaal, wordt gewonnen door Averax.

 

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 1 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Joop Arkenbout 31 mrt 2013
Op de foto.
Hoe druk het was in april 1966.
2e werd Aristo Scotch-M.Vergay en 3de Captain Double K-P.Smit
totaal: 1 | nu in beeld: 1 - 1

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ruud Stoop Ruud Stoop Sinds medio jaren zeventig van de vorige eeuw bezoeker van de koersen. Voor onder meer de uitgaven van de NHD verzorgde hij als opvolger van Rob Kat lange tijd de publicaties over de sport. Na het vertrek van George Taylor nam hij later ook de verslaggeving van de koersen in Alkmaar voor zijn rekening voor de wekelijkse uitgave van Draf & Rensport. Bij drafcentrum Alkmaar is hij nog altijd nauw betrokken naast zijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Was in het verleden Chef Sport op een deelredactie van de NHD, hoofdredacteur van diverse financiële magazines en met Patrick Davidson in 2007 initiator van Draaf Magazine. Tevens de initiatiefnemer van onder meer Toptrainer en Alkmaar Meestertipper.

Nieuwsbrief

Email: