Home | Specials | Paard van de Week | Paard van Week: Bento Kitty

Paard van Week: Bento Kitty

Door 1
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Bento Kitty Bento Kitty

Doordat zijn vader al jong stierf, moest de in 1907 geboren Jan Wagenaar al vroeg de school verlaten en zorgen dat er brood op de plank kwam. Met een zelf getimmerd karretje en oud paard begon hij zijn transportbedrijf Wagenaar. Naast het beroep van vrachtrijder ventte hij met bloemen en brandstof.

Daarnaast vervoerde hij vee, waaronder ook paarden naar de koersen. Daarmee begon zijn liefde voor de drafsport. Toen hij 22 was kocht hij zijn eerste harddraver, maar dat was geen succespaard. Er volgden er meer. Als 30-jarige werd hij beroeps trainer/pikeur en kreeg toen de merrie Zora op stal. Zij heeft voor de grote successen van de stal gezorgd. Met haar eerste product Kitty Zora won Wagenaar de Derby. Als 6-jarige kreeg Kitty in het weiland een trap van haar zuster en dat betekende het einde van haar koerscarrière. Ze had al een aantal goede dochters gebracht, voordat in 1960 haar prachtige hengstveulen Bento Kitty werd geboren. Dit was het droompaard van de oude Wagenaar. Alhoewel hij ook wel gek was op Boy van Quick.


Jaargangscrack
Als 2-jarige debuteerde Bento Kitty met een tweede plaats in Hilversum. Daarna won hij 5 koersen en werd op 19 augustus net geklopt in Groningen door Bertha P, aan wie hij bij de start 20 m had moeten geven. Volgens won de zwarte hengst nog 5 koersen waarbij de Jonkerprijs, de Productendraverij en het Criterium der 2-jarigen. De eerste prijs in de Productendraverij bedroeg 3.500 gulden en zijn jaarwinsom was 16.900 gld.
Als 3-jarige begon Bento met twee overwinningen en een vierde plaats. Vervolgens won hij de Sweepstakes en werd in een gewone koers tweede. In de Derby was hij groot favoriet en maakte de verwachting waar. Hij won met gemak, voor Brion van de Lente en stalgenoot Bruno. De eerste prijs bedroeg 12.086 gld. Daarna werd hij ingehouden in een sprintkoers op Mereveld, won een koers op Duindigt, werd in de Holland-België-match tweede achter de Belgische topper Ultimatum en sloot het jaar af met een mooie overwinning in in het Van Wickevoort-Crommelin Memoriaal, waarbij hij Axkit Hollandia klopte.

Geen  topper
In de jaren daarna was hij minder succesvol. Hij won nog wel een aantal koersen, maar startte niet in Kampioenschappen of andere belangrijke draverijen. Wel blies hij zijn partijtje mee in de subklasse en zat bijna altijd in de prijzen. Bento liep zijn laatste koers al 9-jarige. In de laatste jaren was hij ook al begonnen met een carrière als dekhengst.

Bento Kitty als vaderpaard
Eind 1966 werd Bento Kitty goedgekeurd als dekhengst voor het dekken van niet meer dan 12 merries per jaar. Deze beperkte goedkeuring werd opgelegd omdat alleen als jong koerspaard had uitgeblonken. Toen uit zijn eerste jaargangen redelijke koerspaarden kwamen (zoals Jensen en Kitty H) werd hij volledig goedgekeurd. Bento Kitty stond van 1967 tot en met 1975 ter dekking in Limburg bij de heer Houben (Stal Antonio) en diens schoonzoon Stassen (Stal Hazelaar). Leuk dat Michel Stassen nu weer terug is teruggekeerd in de draverfokkerij.
Bento Kitty bracht 77 producten die samen 539.000 Euro wisten te winnen. Hiervan kwamen er 48 in de baan, waarvan er 45 (= 58 %) meer dan een vierde prijsje wisten te winnen. Hij fokte wel goed en bracht ons twee Derbywinnaars, Lento H en Nimrod R, en verder Productendraverij-winnaar Sef Hazelaar, Prins Hazelaar, O Mores, Lantoni H, Kitty H, etc.
Na zijn vroege dood op 16-jarige leeftijd werd de plaats van Bento Kitty ingenomen door zijn zoon Nimrod R, die de grote crack Uno Hazelaar heeft gebracht.

Als père-de-mère
De dochters van Bento Kitty werden moeder van o.a. de crack Rainier Gallant en de gulden-tonwinnaars Bekila Ludwig, Famico Westland, Annemarie Hazela, Wicky Hazelaar, Zamajo Star, Victrix R en Reema Beroona.
Kijk voor meer verhalen over en foto's van Bento Kitty en Jan Waganaar senior  op www.archiefndr.nl.

Beoordeel dit artikel

4.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 1 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Dolf Rieken 23 mrt 2014
Terwijl ik deze Derby op een van beste plaatsen van Duindigt (tussen de afrastering en het slootje) gezien heb, werd mij pas vele jaren later duidelijk dat Wagenaar een zogenaamde pikstart had gemaakt.
Hij was met nummer 9 gewoon aan de buitenkant in het eerste gelid gestart en direct de kop genomen en kon daardoor de koers naar zijn hand zetten in een overigens matig veld.
Ik had het eigenlijk liever nooit geweten omdat het toch een klein smetje heeft geworpen op wat voor mij de beste pikeur uit de mooiste periode van de drafsport is geweest.
Resumerend moet ik wel constateren dat het destijds ook niet altijd rozengeur en maneschijn was maar kennelijk valt dat bij een populaire en florerende sport minder op.
totaal: 1 | nu in beeld: 1 - 1

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: