Home | Specials | Paard van de Week | Paard van Week: Axkit Hollandia

Paard van Week: Axkit Hollandia

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Axkit Hollandia en zijn vaste rijder Martin Vergay Axkit Hollandia en zijn vaste rijder Martin Vergay

Fokker Hollandia, de naam Hollandia was in het midden van de vorige eeuw gekoppeld aan de toptrainer Willem Geersen. Er liepen koerspaarden op naam van Stal Hollandia en dat konden verschillende eigenarencombinaties zijn, maar altijd samen met Geersen.

Willem was ook een gepassioneerd fokker en hij stond aan de basis van de Fokkersvereniging. Hij bezat dekhengsten en hij fokte ook veulens, maar altijd in combinatie met andere personen. In 1959 werden 216 draverveulens geboren. Elf hiervan hadden de achternaam Hollandia. Zes ervan fokte hij met zijn vriend Jaap de Waal uit Amsterdam, vijf met de heer Borst uit de Wieringerwaard en één met Andries Voordouw, bekend als de eigenaar van Hairos II. In deze A-jaargang van 1959 had Willem Geersen twee toppaarden gefokt samen met de heer Borst: de ene was Annemieke Hollandia, winnares van de Joffer-prijs, de Productendraverij en als 3-jarige het G. Heikens Memoriaal. De andere was Axkit Hollandia en daar gaat dit verhaal over. Axkit was als zoon van zijn hengst Enterprise en Derby-winnares Pearl Spencer een droompaard van fokker Willem Geersen. Als jong paard was hij de beste van zijn jaargang, totdat Anton opkwam. Toch blies Axkit tot en met zijn achtste jaar zijn partijtje mee in de Nederlandse topklasse.

Afstamming
Als zoon van de Zweedse hengst Enterprise en Derby-winnares Pearl Spencer was Axkit Hollandia uitstekend gefokt. Zijn grootmoeder was de crack Barones Spencer, wier eerste product New Spencer ook al de Derby had gewonnen.

Jaargangscrack
Terwijl de favoriet Axkit Hollandia werd uitgeschakeld, won stalgenote Annemieke Hollandia de Productendraverij in 1961. In zijn negen andere koersen in dat jaar werd Axkit eerste of tweede. Hij won onder andere de Jonkerprijs.
Als driejarige was hij de topper van zijn jaargang. Hij won de Sweepstakes, de Derby-Proef en de Derby. Daarna was hij van slag geraakt, want in zijn laatste 4 koersen was hij minder succesvol. Hij werd nog wel vijfde in het Van Wickevoort-Crommelin Memoriaal.
Het jaar daarop begon hij in zijn eerste vier koersen met weinig succes. Mogelijk had dit te maken met het feit dat hij in het voorjaar al een aantal merries had gedekt. Daarna won hij vijfmaal op rij, gevolgd door 3 tweede plaatsen, waarbij het Wickevoort.
Ook als vijfjarige bleef hij aan de weg timmeren en won 8 keer uit 18 starts en was slechts één keer ongeplaatst. Overwinningen boekte hij o.a. in de Grote Fokkersprijs en bij de interland België - Holland. Deze laatste koers was zijn enige start in het buitenland.
Als 6-jarige was Axkit iets minder succesvol. In 20 starts was hij 7 keer ongeplaatst. Hij won twee koersen, was derde in het Kampioenschap der Ned. Paarden, 4e in de Grote Fokkersprijs en 5e in de interland.
Als 7-jarige kwam hij pas in juli uit, na het dekseizoen, en werd meteen vierde in het Kampioenschap der Ned. Paarden. Hij koerste door tot in december. In 12 starts was hij slechts 1 keer ongeplaatst. Hij won twee koersen, was weer 5e in de interland.

Topjaar als 8-jarige
1967 was zijn meest succesvolle jaar als het om winsom gaat. Hij won dat jaar ruim 26.000 gulden. Zijn tweede plaats achter Cherie Spencer in het internationale Kampioenschap van Duindigt op 20-08-1967 leverde 10.000 gulden op. Carlos Pluto werd derde en de buitenlanders kwamen er deze keer niet aan te pas. Negen dagen later kwamen dezelfde twee paarden als eerste en tweede aan in het Kampioenschap der Nederlandse Paarden in Hilversum. Wegens een positieve doping-uitslag werd Cherie later uit die uitslag verwijderd en werd Axkit Hollandia dus Kampioen 1967. Een andere topprestatie was de tweede plaats achter zijn jaargenoot Anton in de interland tegen de Belgen.
Axkit Hollandia als vaderpaard

Als 9-jarige liep Axkit nog 5 koersen zonder succes, waarna zijn koerscarrière werd beëindigd en de focus volledig werd gericht op zijn tweede carrière als dekhengst, waarmee hij als 4-jarige al was begonnen, met een onderbreking als 5- en 6-jarige.
Hij stond in 1963 en van 1966 tot 1979 ter dekking en bracht 196 producten die samen 1.042.000 Euro wisten te winnen. Hiervan kwamen er 105 in de baan , waarvan er slechts 85 meer dan een vierde prijsje wisten te winnen.
Meer dan 50.000 Euro wonnen:
- Jade (1.16,9 - 72.200 Euro)
- Nevada K (1.16,9 - 69.900 Euro)
- Katanja (1.16,9 - 51.750 Euro)

Daarna volgen in winsom Oswald, Foxtrot, Pancreas, Ivan Axkit, Un Deux Trois, Obitisie H, Fils du Coq d'Or, Salvo Estancia, Stef en Irman Buitenzorg, die allemaal meer dan 25.000 hebben gewonnen.
Kijk voor meer verhalen over en foto's van Axkit Hollandia, zijn vaste rijder Martin Vergay en Willem Geersen  op www.archiefndr.nl.

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: