Home | Specials | Paard van de Week | Paard van Week: Olaf Pride

Paard van Week: Olaf Pride

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Manus Bouwhuis met Olaf Pride Manus Bouwhuis met Olaf Pride

Deze week hebben we gekozen voor de grootste crack van Manus Bouwhuis, Olaf Pride, die als 4-jarige werd gekozen tot Paard van het Jaar 1977. We vonden een artikel uit 1978 over Manus Bouwhuis, die vertelt over zijn lievelingspaard.

De jonge hengst was een brutale vlegel, die in het begin nog wel eens een foutje maakte. Maar hij liet ook al vroeg zijn capaciteiten zien, bijvoorbeeld met derde plaatsen in de Jonkerprijs en de Productendraverij en met een tweede plaats in de Sweepstakes. Na deze koers moest hij vanwege een blessure worden geopereerd. In het volgende jaar brak de toen vierjarige zoon van Mucho Pride en Juliana Axkit definitief door. Hij snelde van de ene naar de andere overwinning. Uit vijftien starts zegevierde Olaf Pride niet minder dan twaalf keer. Belangrijke overwinningen waren die in de Grote Fokkers-prijs, het klassieke H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal, de Sprinters-prijs der Vierjarigen, het Kampioenschap der Vierjarigen en de interland België-Nederland. In het befaamde Greyhound Rennen te Monchen-Gladbach werd hij eervol derde achter de wereldcracks Hadol du Vivier en Pershing. Olaf Pride bracht zijn record omlaag tot 1.17.8a en verdiende tot dan toe voor zijn eigenaren, de gebroeders Hogervorst uit Utrecht, het respectabele bedrag van Hfl. 129.375. Het leek erop dt er een grote Nederlandse crack was opgestaan.


Manus vertelde in het voorjaar van 1978: "In mei gaat hij weer aan de slag. Aanvankelijk hadden we het idee al in april te beginnen, maar het is zo'n kwakkelwinter, dat we zijn rentree nog maar even iets hebben uitgesteld. Het maakt ook niet zo heel veel uit. Integendeel, het is misschien wel beter, dat we wat aan de late kant zijn, want ons grote doel is het Europese Kampioenschap der Vijfjarigen, en dat wordt dit jaar pas erg laat gehouden. De datum is 6 oktober, in Rome. Verder hopen we te starten in de interlands en als de vorm er is hopen we ook aan de Gouden Zweep deel te nemen, al komt die koers misschien iets te vroeg. Mogelijk zoeken we ook enkele grote koersen voor hem in Duitsland uit. Voorop staat echter, dat we dit jaar nog niets forceren. Normaal gesproken moet 1979 zijn top worden.

Het vervolg
Door blessures heeft Olaf Pride de hoge verwachtingen helaas niet waar kunnen maken. De hengst startte niet in het Europese Kampioenschap der Vijfjarigen in Rome. Daarin waren andere "Prides" onze vertegenwoordigers: Orma Pride en Opulent Pride. Zonder succes overigens. Toch begon Olaf Pride goed als 5-jarige in het jaar 1978. Hij maakte zijn jaardebuut in mei met een overwinning in Hilversum. Twee weken later werd hij tweede op Duindigt en weer twee weken later won hij de Gouden Zweep in Groningen. Met een vliegende eindsprint klopte hij de in topvorm verkerende Manza Buitenzorg met Jan Wagenaar. Half juni werd Olaf vierde op Duindigt. Hij had een blessure opgelopen en kwam daarna niet meer aan de start.


Pas twee jaar later kwam de hengst weer in de baan. Als 7-jarige startte hij tussen half mei en half oktober 13 keer en had alle keren geld. Driemaal wist hij te winnen. Zijn best betaalde prestatie was een tweede plaats achter Nanouk in de Gouden Zweep.
Het jaar daarop koerste Olaf slechts 10 keer en won daarbij tweemaal. Eén overwinning springt erboven uit, want dat was het Kampioenschap der Nederlandse Paarden op Duindigt, dat hij won in 1.18,9 over 2.600 m, vóór Rainier Gallant, Nanouk en Nestar Dear.
Als 9-jarige startte Olaf Pride niet en pas als 10-jarige was hij weer voldoende opgeknapt om te koersen. In de zomer van 1983 koerste hij vijfmaal en wist daarbij één keer te winnen in een evenaring van zijn recordtijd: 1.17,8 over 1.609 m. In zijn laatste koers werd hij uitgeschakeld en kwam in dat jaar niet meer aan de start.
In 1984 werden nog 9 starts gemaakt, meer dan een derde en een vijfde plaats kon Olaf niet meer bereiken. Wel verbeterde hij nog zijn record tot 1.17,2.

Op de website van het NDR-Archief is Manus Bouwhuis tot Man van de Maand gekozen.
Kijk voor meer verhalen over en foto's van Olaf Pride en Manus Bouwhuis  op www.archiefndr.nl.


Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: