Home | Specials | Paard van de Week | Paard van Week: Ulaan

Paard van Week: Ulaan

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Paard van Week: Ulaan

Op de foto zien we de voshengst Ulaan met op de sulky zijn trainer Luut Dooper. Vanwege zijn afscheid als trainer hebben we Luut tot Man van de Maand benoemd en zijn grootste crack Ulaan tot Paard van de Week.

 

Ulaan
Als zoon van de Fransman Quéronville LB had Ulaan naast snelheid ook veel lucht. Hij debuteerde als tweejarige, maar was er nog niet klaar voor en liep in 2 koersen een record van 1.28. In de uitslagen van de Klassiekers zien we hem niet vermeld, maar hij won als 3-jarige 7 keer uit 19 starts, en werd 3 keer tweede. Als 4-jarige hetzelfde beeld: 7 zeges en 5 tweede plaatsen in 16 starts. In de resterende 4 koersen werd Ulaan uitgeschakeld. De hengst werd steeds beter en sloot als 5-jarige aan bij de Nederlandse top. Hij won toen o.a. de Grote Fokkersprijs en het Stayerskampioenschap van Limburg over 4.100 m te Schaesberg, met een eerste prijs van 13.000 gulden. Ulaan was van het type: de kop nemen en die nooit meer afstaan.


Twee Gouden Zwepen
Als 6-jarige won Ulaan zijn eerste Gouden Zweep. In dat jaar was hij 8 keer eerste. Als 7-jarige had hij een wat minder geslaagd jaar, maar won toch nog 3 keer uit 10 starts. Als 8-jarige won Ulaan zijn tweede Gouden Zweep en het Noordelijk Sprint-kampioenschap en hij werd tweede in het Kampioenschap van Nederland achter Yzeren Hein en vierde in de Grote Prijs der Lage Landen achter Mack the Knife. Die 4e plaats werd met 15.000 gulden zelfs beter gehonoreerd dan de overwinning in de Gouden Zweep (13.000). Als 9-jarige gaan de jaren wat tellen voor Ulaan, maar toch wordt dit qua jaarwinsom zijn meest succesvolle jaar. Hij start in Nederland slechts 6 keer, maar wordt wel weer 2e in het Kampioenschap der Ned. Paarden achter Yzeren Hein, 3e in de Gouden Zweep en opnieuw, als beste Nederlander, vierde in de Grote Prijs der Lage Landen achter Mack the Knife. In dat jaar 1987 loopt hij ook nog in twee hoog gedoteerde koersen in Duitsland en wordt daarin 2e en 3e, hetgeen totaal 30.000 DM oplevert. Eén van deze koersen is het befaamde Elite Rennen in Gelsenkirchen, waarin Ulaan knap derde wordt achter de Fransman Mont de Maine en de Zweed Big Spender en daarbij zijn record van 1.15,5 over 2.011 m loopt. Rechtsom koersen voegde hem blijkbaar wel. Als 10-jarige wint hij nog eenmaal uit 6 starts en besluit daarmee zijn carrière. Hij heeft dan 35 koersen gewonnen in 114 starts en zijn totale winsom bedraagt 244.550 gulden (€ 110.972).

Kijk voor meer verhalen over en foto's van Ulaan en Luut op www.archiefndr.nl

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: