Home | Specials | Paard van de Week | Paard van Week: Wala

Paard van Week: Wala

Door 3
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Paard van Week: Wala

Onlangs overleed Jan S. van Leeuwen. In zijn In Memoriam werd de merrie Wala genoemd en in de Breeders Special van 2009 kwam zij ook uitgebreid aan bod als stammoeder van de bekende Alki-paarden en als afstammelinge van de moeder van Peter the Great.

Een interessante merrie, maar vooral een groot kortebaan-kampioene. Deze week zetten we dit kleine zwarte speedwonder van Jan van Leeuwen (sr. en jr.) in de schijnwerpers.


Alkemade
Wala werd gefokt door Mees Alkemade, wiens familie in het totoloze tijdperk (na 1911) vanuit Bergen (NH) naar Duitsland verkaste. Na de oorlog bleef de familie in Elten wonen, maar fokte wel in het Nederlandse Stamboek o.a. met de moeder van Wala, Klarinette.

Vroegrijp
Wala was klein en vroegrijp. Als tweejarige was ze de op één na de beste van haar jaargang. Ze werd tweede in de Jofferprijs en tweede in de Productendraverij, beide keren achter Walküre.  Ook als 3-jarige blies ze haar partijtje mee in de Klassiekers. Ze werd vierde in de Sweepstakes (achter Willemarie GS, Wilma Zora en Walküre) en vierde in de Derby (achter Walter Hollandia, Wiebeline Wip en Willemarie GS). Wala won de Sprintersprijs der 3-jarigen in 1.28,1 over 1.630 m op Mereveld, want sprinten, dat kon ze als de beste.

Kortebaankampioene
Als 4-jarige was ze op de langebaan niet meer zo succesvol: een eerste en een derde plaats in 15 starts. Op de kortebaan werd ze echter Kampioen. Ze won in dat jaar 5 van haar 7 deelnames. Het jaar daarop deed ze het iets beter op de langebaan (2 overwinningen en 3 tweede plaatsen) en op de kortebaan werd ze opnieuw Kampioen van dat jaar, met 6 zeges uit 10 deelnames, ondanks dat ze steeds meer handicap kreeg.

Kortebaancrack
In haar 6e t/m 8e jaar kon ze op de langebaan geen potten meer breken. Op de tussen-afstand over 800 m wist ze wel 4 keer te winnen. Maar op de kortebaan was ze op haar best. Ondanks dat ze steeds 20 m bij de start moest geven, bleef ze succesvol en wist ze in die jaren nog 8 kortebanen te winnen. Met haar totaal van 19 kortebaan-overwinningen staat ze in het klassement van vaakst winnende paarden ooit op een mooie derde plaats achter Allouez (48) en O Marijke (24). En daarom wordt nu nog steeds gesproken over die kleine kortebaancrack uit de beginjaren 60 van de vorige eeuw.

Hall of Fame
Zij is nu opgenomen in de Hall of Fame op www.archiefndr.nl bij de beste kortebaners ooit, met een overzicht van haar carrière, enkele foto's en een artikel van Minkema over haar interessante afstamming. Helaas zijn er in het NDR-Archief slechts 3 foto’s van deze topmerrie te vinden en daarom hier een oproep voor meer mooie foto’s van Wala.

Beoordeel dit artikel

3.50
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 3 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Jan Ham 12 dec 2013
Klein merrietje maar als 2 jarige steeds in de prijzen. Hoe dat kwam. De rest maakte altijd fouten zij niet vandaar de meters die ze altijd moest geven Zo vast als een huis.Als speler een zekerheidje.Gewoon een lekker beestje volgens mij de beste 2 jarige van de fam. Strijvers.
avatar
Allright 13 dec 2013
Het is de fam."Stijvers", Jan :-)
avatar
Jan Ham 13 dec 2013
Bedankt voor de correctie. You are right,allright.
totaal: 2 | nu in beeld: 1 - 2

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: