Home | Specials | Paard van de Week | Paard van Week: Russel November

Paard van Week: Russel November

Door 3
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Paard van Week: Russel November

42 jaar geleden, in 1971, werd de eerste aflevering van de Prijs der Giganten gewonnen door Henri Buitenzorg. Sindsdien wist geen enkel Nederlands fokproduct deze koers te winnen. Tot afgelopen vrijdag, toen onze nationale trots Your Love Lois aan het veld sleurde en op het laatst zelfs bij zijn sterke tegenstanders wist weg te lopen.

Naast deze twee inlanders zijn er ook twee imports geweest, die de Gigantenkoers hebben gewonnen, te weten Speedy Volita (in 1976) en Russel November (2009). In alle andere 39 afleveringen ging de hoofdprijs naar het buitenland.
Henri en Speedy zijn al eens Paard van de Week geweest. Met Your Love Lois wachten we voor de volledigheid tot hij zijn carrière heeft beëindigd en hopelijk duurt dat nog lang. Hoogste tijd om eens op Russel November in te zoomen. Hoe goed was hij eigenlijk?
Russel koerste op het allerhoogste Europese niveau van zijn tweede tot en met zijn achtste jaar en bouwde een winsom op van € 1.287.000. Dan ben je als koerspaard een grootheid geweest en daarom verdient Russel het om weer eens in de schijnwerpers te staan.

Koopje
Hugo Langeweg senior heeft een goed oog voor jonge paarden. In 2004 kocht hij op de SWS-jaarlingenveiling voor 14.000 Euro één van de goedkoopste November-jaarlingen van die avond en dat was Russel November. Hij deed de aankoop voor Stal Amsterdam. Hugo kocht voor dezelfde stal in dat jaar op andere locaties ook nog enkele jaarlingen en daarbij zaten de latere cracks Virgill Boko en Genny di Jesolo, winnares van de Italiaanse Oaks. Deze drie toppaarden wisten in meerdere Europese landen te winnen. Russel ging het langste door en werd verreweg de meest winnende.


Debuut als 2-jarige
Reeds als tweejarige toonde Russel zijn grote kwaliteiten, maar hij maakte ook enkele foutjes. Twee overwinningen wist hij te behalen, in een Stakes-koers in Groningen en in de Duitse Breeders Crown. Op 30 oktober werd hij derde in zijn recordtijd van 1.16,5 waarna hij van de winterrust kon gaan genieten.


Als 3-jarige
In 2006 loopt Russel 8 koersen, die hij allemaal wint. Het begint met twee goed betaalde Stakes koersen in Nederland. Daarna wordt met 3 overwinningen in Frankrijk totaal 105.000 Euro opgehaald. Eerst verplettert hij op Vincennes zijn Franse jaargenoten in 1.14,0 over 2.850 m (petite piste). Russel en junior gaan in juli nog tweemaal naar Parijs. Daar zijn ze op Enghien eerst in 1.13,2 over 2.150 m te sterk voor de Franse jaargangstopper Prince d'Espace en later wordt in de met een eerste prijs van 40.000 Euro gedoteerde Prix Gallea (Gr. 3) de topper Pirogue Jenilou geklopt in 1.16,0 over 2.875 m. "Een ster is geboren", zo luidt de algemene opinie in Frankrijk. De Franse pers en professionals zijn net zo onder de indruk als het publiek. De Franse kampioenenmaker Joël Hallais verklaart bij één van de zeges van Russel: "die Russel ging zo hard dat ik bijna van mijn kar werd geblazen toen hij voorbij kwam!"
In Duitsland wint Russel zelfs nog meer geld dan in Frankrijk, en dat is een gevolg van zijn Duitse nationaliteit. Begin juni wint hij het Abdell Toddington Rennen (15.000 Euro) en begin augustus in Berlijn de serie en de finale van de Duitse Derby. De Finale loopt hij al zijn tegenstanders zoek in 1.13,6 over 1.900 m. Op die Derby-zondag wint hij een bedrag van 107.000 Euro en hij mag daarna van een welverdiende rust gaan genieten. Pas in maart van het volgende jaar komt hij weer aan de start.

 

Als 4-jarige

Russel wordt officieel geïmporteerd en wordt voortaan dus internationaal als een vertegenwoordiger van Nederland beschouwd. Zijn seizoen begint met een zege in een opwarmkoersje in Gelsenkirchen. Daarna maakt hij een minder geslaagde trip naar het Italiaanse Turijn, waar hij als groot favoriet door een fout wordt geveld. Galopperen, dat doet de hengst op 19 mei ook in Wolvega. In een poging de kop te nemen springt de General November-zoon weg. Die ervaring is voor Hugo jr. een reden het voortaan bij de start maar wat voorzichtiger te doen.Op 24 april kwalificeert Russel zich met een overwinning in de serie voor een van de belangrijkste internationale vierjarigenkoersen van Zweden, de Konung Gustav V Pokal. Tien dagen later neemt de hengst in Finale van deze koers met Hugo senior (junior was ziek thuisgebleven) na een halve ronde de leiding en staat deze positie nooit meer af. Een laatste 500 meter in 1.08,9 is voldoende om in 1.13,8a over 2.100 m te winnen, vóór Archipelago. De beide zeges leveren 110 mille op. Een koers in Kopenhagen mondt uit in een nipte tweede plaats achter Gift Kronos. De hengst bleek een keelontsteking onder de leden te hebben. Daarvan is hij drie weken later in Halmstad weer helemaal hersteld. Die dag wint Russel zijn serie van de Sprintmastaren in een geweldige 1.11,4. Ook in deze Zweedse klassieker is hij de 'heavy' favoriet, maar in de finale werd hem onverwacht een nederlaag toegediend door de Amerikaanse Naughty Nunu met Erik Adielsson. Een voorzichtig vertrek is er debet aan. Desondanks leverde de missie een kleine 60 mille op. Drie weken later duikt Russel op in de stad waar hij nog steeds ongeslagen is. Op het Parijse Enghien verzorgt hij in de zomermaanden tweemaal een ware drafdemonstratie. In de Prix de Milan licht hij in 1.13,6/2150 m zijn hielen. Drie weken later moet in de Prix de Genève de Franse top eraan geloven. Russel loopt 1.14,4 over 2.875 m. Beide malen wordt de Italiaan Ghibbelino tweede.
Russel gaat op rust en keert drie maanden later terug op Duindigt om getest te worden voor het Franse Criterium Continental. Hij bindt 3 tegenstanders aan zijn zegekar, maar maakt ook een fout. Junior vermoedt probleempjes, maar zijn vader wijt het alleen maar aan de kogelharde piste van Duindigt. Twee weken later, op 23 december 2007, wordt de hengst op Vincennes zesde in het Criterium Continental in 1.12,2 over 2.100 m. Dat levert nog wel 4.800 euro op.
2007 was voor de eigenaar, trainer en rijder van Russel opnieuw een zeer lucratief jaar met 263.000 Euro aan prijzengeld. De fokker ontving slechts 50 Euro door die ene overwinning in Duitsland.
 

Als 5-jarige
Er wordt in het vakblad gespeculeerd over deelname aan de Prix d'Amérique van 2008, maar na een mislukte start in de Prix de Belgique gaat de hengst een paar maanden op rust.
Na een trainingsritje in Gelsenkirchen in 1.13,1/2025 m uit de banden, reist Langeweg senior in april met Russel November af naar Argentan. De combinatie vertrekt als licht favoriet in het sterk bezette Criterium de Vitesse de Basse Normandie. Russel moet met startnummer 11 over de mijl in het tweede gelid beginnen. De hengst belandt in de staart van het veld, maar stelt in de laatste 700 meter orde op zaken. Naar de laatste bocht toe stuurt senior zijn crack driedik naar voren. In de slotmeters rekent hij vervolgens op karakter af met de sterk terugvechtende Olga du Biwetz, die op haar beurt wordt gevolgd door Otello Pierji, Lady d'Auvrecy en Pearl Queen. Grote namen.... Voor Russel November komt 1.10,9 op de klokken, een geweldige tijd, zeker gezien de startplaats en het daaruit voortvloeiende koersverloop. Russel verdient met zijn zege 25.000 Euro.
Trainer Hugo Langeweg heeft vervolgens hun zinnen gezet op de Rikstoto Europamatch, het nummer voor 4 en 5-jarigen op de grote dag van de Oslo Grand Prix van Bjerke. Het is een race met een Oranje historie. Incredible Crafts, Arctic Star en Abano As wonnen de koers voor Nederlandse eigenaren. Hugo Langeweg jr. rijdt een puike race en verdeelt de krachten van zijn paard vakkundig. Met een fraaie genadestoot wordt koppaard Express Merett naar het zilver verwezen. Russel vestigt met 1.12,8/2.100 m een koersrecord.
De in Oslo aanwezige baanmanagers van Solvalla smeken Langeweg om in de Elitloppet te starten, maar dat avontuur ziet zijn omgeving niet zitten. "Russel is geen sprinter en repeteren is ook niets voor hem", luidt de uitleg.
Het zijn drukke dagen voor Hugo junior, die de vrijdag voorafgaand aan het Elitlopp -weekend op Vincennes met Russel November in actie komt. De hengst bijt zich stuk op Premiere Steed, maar bewijst met een km-tijd van 1.11,6/2100 m wel degelijk op de grote piste uit de voeten te kunnen.
Langeweg laat daarna de Prix Rene Balliere schieten en kiest voor de Prix de New York op Enghien. Het is de baan waar de General November-zoon nog altijd ongeslagen is en dat blijft zo. In 1.11,9/2150 m wordt de concurrentie aan de zegekar gebonden. De eerste prijs is lucratief: 50.000 euro. Aan de ongeslagen reeks van 5 zeges op Enghien komt op 12 juli een einde in de Prix de Bruxelles, waar de aan 1,30 vertrokken hengst springt en zijn Waterloo vindt.
Op 29 juli duikt Russel November voor het eerst op in het Grand Circuit. Hij start in het Hugo Aberg Memorial en stuit op L'Amiral Mauzun. De hengst pakt bij de start niet aan en verblijft lange tijd in de achterhoede van het peloton, maar in de laatste rechte lijn gebeurt het onmogelijk geachte. Russel geeft even gas - we klokken 1.05 - en komt op de streep maar een meter tekort op de Admiraal. Deze loopt met 1.09,7 een nieuw Zweeds record. Russel geeft er maar een tiende op toe en heeft vanaf dat moment het surrealistische 1.09,8 achter zijn naam staan.
Russel November komt op 17 september in La Capelle aan de start in de met een ton gedoteerde Grand Prix Federation du Nord. Er komen slechts acht paarden in actie, maar wel de creme de la creme van de Franse drafsport. Offshore Dream en Oualita Bourbon zijn de belangrijkste rivalen. Russel November laat echter zien dat hij een draver van unieke klasse is. Junior neemt snel de kop en geeft de concurrentie geen schijn van kans. In 1.13,5/2700 meter wordt de race gewonnen, vóór de Franse topruin Monte Georgio, Qualita Bourbon, Lontzac en Offshore Dream. Vervolgens wordt door de organisatie 50.000 Euro voor de winnaar overgemaakt.
Ruim een maand later is Russel in Jagersro waar opnieuw een ton te verdelen is in een leeftijdkoers. Russel wordt verrassend geklopt door de onbekende merrie Debbie Brodda gereden door Hugo's Zweedse vriend Bjorn Goop. Nader onderzoek wijst een keelontsteking uit. Russel krijgt een paar weken rust en keert terug op Vincennes, waar hij in de bekende kraker de Prix Marcel Laurent geen vuist kan maken door een onmogelijk koersverloop. Het is voor het fenomeen direct einde oefening in dat jaar.
Zijn jaarwinsom ligt opnieuw boven de 2 ton: 227.000 Euro. De fokker krijgt het dubbele van het jaar daarvoor: 120 Euro.
De lezers van het vakblad kiezen Russel tot Paard van het Jaar 2008 in Nederland!!
 

Als 6-jarige
Na (alweer) een gewonnen trainingsritje in het voorjaar in Gelsenkirchen in 1.14,7/2000 zoekt Russel in april 2009 in Enghien de top op, maar hij springt en blijft ongeplaatst in 1.13,0. Het maakt hem een outsider in Oslo. Dat optreden in de Oslo Grand Prix wordt direct het hoogtepunt van het seizoen. Russel fungeert in de laatste bocht van de koers nog als rode lantaarndrager, maar zegeviert na een onvoorstelbare jump op het laatste rechte einde. Het eerste Grand Circuit-succes is een feit en er wordt 161.000 Euro bij zijn winsom opgeteld. Later (in 2010) noemde Hugo Langeweg jr. dit zijn mooiste overwinning ooit.
Eind mei start Russel in de Elitloppet en hij wordt in zijn serie vijfde in 1.10,1 waarmee hij de Finale misloopt. In Denemarken wil het met een vijfde plaats in de Kopenhagen Cup opnieuw niet lukken.
In de zomer handhaaft de hengst zich met tweede plaatsen in de Prix de Washington, het Hugo Abergs Memorial (in 1.09,9!) en in de Grand Prix du Conseil General des Alpes. Daar tussen door zitten ook nog twee goed betaalde derde plaatsen in Frankrijk. Op Derby-Dag in Italië (11 okt.) slaat de beste draver van eigen bodem wederom hard toe. Als favoriet aan 3,20 wint hij de Gran Premio Caetano Turilli in Rome (Tor di Valle) en laat zien dat hij wel goed kan vertrekken. De eerste prijs bedraagt ruim 125.000 Euro. Bij de geklopte paarden zien we Lana del Rio (tweede), Opal Viking (vijfde), Ghiaccio del Nord, Simb Chaplin, Lisa America en Garland Kronos. Niet de minste!
Een maand later zit het in Milaan tegen qua koersverloop, maar met een indrukwekkende zege in de Prijs der Giganten laat de hengst ook in eigen land zien hoe goed hij is. Hij wint in handen van senior in 1.12,8/2100 m van Golddigger en Kebby du Bocage en de eerste prijs bedraagt 7.000 Euro. Het is zijn laatste koers in dat jaar en in december wordt hij op het Franse trainingscentrum Grosbois door zijn "groom" Gert-Jan de Vries voorbereid op de wintercampagne van Vincennes.
Zijn jaarwinsom bedraagt 428.685 Euro en de fokker krijgt deze keer 100 Euro vanwege de zege in Gelsenkirchen.
De lezers van het vakblad kiezen Russel opnieuw tot Paard van het Jaar, en terecht!!

 

Als 7-jarige
De voorbereiding op de Prix d'Amérique 2010 verloopt "op de Franse manier", met de ijzers onder en zonder de bedoeling om te winnen; dat weten de wedders. In de Prix de Bourgogne wordt Russel zevende en in de Prix de Belgique eindigt hij achterin achter een haag van paarden waar hij niet voorbij komt. Op de laatste zondag van januari gaat hij van start in de Prix d'Amérique. Zijn cote eventueel bedraagt 37 Euro en er is vooral veel Nederlands geld op hem ingezet. De Fransen kiezen massaal voor hun eigen cracks Meaulnes du Corta (2,40), Rolling d'Héripré (3,60) en Ready Cash (5,80 met Jos V.), maar ze hebben het helemaal fout. De koers wordt verrassend gewonnen door Oyonnax, gevolgd door Quaker Jet, Meaulnes du Corta en Nouba du Saptel. Russel wordt in dit geweld, na lang achterin te hebben gelegen, met een knappe eindsprint vijfde en verdient daarmee nog 30.000 Euro voor zijn bazen.
Hierna komt hij enkele maanden niet aan de start. Tussen mei en augustus loopt hij nog 5 koersen maar kan in drie daarvan in Frankrijk, Zweden en België niet vooraan eindigen, waarbij hij in Jägersro als achtste geplaatste nog wel 1.10,8 toont. De andere twee koersen weet hij wel te winnen: te Groningen klopt hij in 1.12,9/1700 m Sir Hajo en Vriend Vryenesse en in Gelsenkirchen bindt hij in 1.15,4/2650 m Armstrong As aan zijn zegekar. Russel gaat daarna een half jaar “uitrusten” bij Marian Vos.
2010 is zo’n beetje het begin van het einde geworden, alhoewel er toch nog ruim 40.000 Euro op zijn rekening wordt bijgeschreven, iets waar de meeste paarden in hun hele carrière niet aan toe komen.
 

 

Als 8-jarige
Het jaar 2011 geeft voor Russel hetzelfde beeld als het jaar ervoor. In 9 starts wint hij drie maal, te weten op Duindigt, Groningen en in België. En internationaal laat hij nog twee knappe staaltjes zien. In Frankrijk wordt hij, gereden door Pierre Vercruysse, in 1.11,4 over 1.609 m tweede achter Commander Crow, maar vóór Quaker Jet, Nuit Torride en Nouba du Saptel. En in het Hugo Abergs Memorial in Zweden wordt Russel in 1.10,4/1609 m vierde achter Lavec Kronos, Brioni en Joke Face. In die koers laat hij Torvald Palema, Beannie MM, Marshland en Commander Crow achter zich.
Op 6 november beloopt hij een derde plaats op Gelsenkirchen achter Sir Karan en Wellington. Op 19 november sluit hij zijn koersjaar af met deelname aan de Prijs der Giganten, waarin hij met Senior op een achtste plaats eindigt. De wedders hadden hem wel als favoriet gekozen met een cote van 2,70.
Met de jaarteller op 46.000 Euro kan niet van een mislukt jaar worden gesproken, maar het einde van Russel's carrière komt wel in zicht.
 

 

Als 9-jarige
Na een langdurige revalidatie loopt de vedette in september 2011 nog twee kwalificatiekoersen op Wolvega in 1.15,6 en 1.17,4 en dat is volgens zijn omgeving onvoldoende om deze Europese topper een passend vervolg van zijn koersloopbaan te geven. Een onvermijdelijk en ook prijzenswaardig besluit.
De hengst werd in juli 2005 bij zijn kwalificatie als tweejarige door Hugo Langeweg al omschreven als ‘het beste paard dat ik ooit voor de kar had’, en daar bleek later niets verkeerd mee gezegd. Russel November is een draver geweest, die de Nederlandse Drafsport het eerste decennium van deze eeuw kleur en aanzien heeft gegeven.
Kijk op www.archiefndr.nl voor een compleet overzicht van Russel’s carrière, met 37 foto’s en enkele filmbeelden.

(met dank aan Douwe Frerichs voor het mogen gebruiken van zijn teksten in jaaroverzichten en Kerstnummers)

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 3 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Allright 22 nov 2013
Russel November, een echte kampioen !!
avatar
Joop Arkenbout 22 nov 2013
Natuurlijk!!!
avatar
Joop de Heer 23 nov 2013
Joopdeheer RUSSELNOVEMBER wat een Held !!! Joopdeheer
totaal: 3 | nu in beeld: 1 - 3

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: