Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Kelsea Boko

Paard van de Week: Kelsea Boko

Door 1
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Paard van de Week: Kelsea Boko

Afgelopen zondag werd de Derby gewonnen door Davy Boko gevolgd door Dacey Boko en Danae F Boko. Een compleet Boko-festijn. Met Derby winnaars was hij al verwend, maar dit had topfokker John Bootsman nog niet eerder meegemaakt.

Het begon in 1995 met John F Boko, gevolgd door Kelsea, daarna Paul W, Sholty, Virgill, Willem W, Yucca, vorig jaar Clint W en dan nu Dacy Boko. We hebben er eentje als Paard van de Week uitgepikt, om meer dan één reden: ze was een topper als koerspaard en een topper als fokmerrie: Kelsea Boko.
Kelsea Boko was als jaarling al een mooie grote merrie, die erboven uit sprong. Ze werd van Boko Stables overgenomen door de heer Schilder van het gelijknamige bouwbedrijf uit Volendam en John's vader Klaas Bootsman, beide verenigd in Stal Volendam. De merrie werd beleerd op het entrainement van Hugo Langeweg sr. waar ze haar hele koerscarrière is gebleven.

 

Als 2-jarige
De grote merrie bleek als tweejarige al een vroegrijp talent. Na 2 kwalificaties in de maand juli, debuteerde ze op 5 augustus met een overwinning in Groningen in 1.18,5. Een maand later werd ze vierde in de Toekomst-prijs en 3 weken later won ze met gemak de Joffer-prijs. Omdat de Producten-draverij pas 4 weken later plaatsvond, werd in Wolvega intussen nog even een kwalificatie gelopen in 1.17,7. Op 22 oktober wist Kelsea de Producten-draverij te winnen, vóór Kaliman, Kim van Leeuwen, Kayleigh en Kosmos Groenhof, en ze deed dat in een koersrecord van 1.16,5. Op 18 november sloot ze haar seizoen af met een tweede plaats achter Koos van Camstra in het Kampioenschap der Tweejarigen. Natuurlijk was zij de meest winnende geworden van de K-tweejarigen.

 

Als 3-jarige
Eind april maakte de merrie haar jaardebut tegen oudere paarden op Duindigt en werd tweede achter de Fin Top In. Een start in Noorwegen leverde niets op, maar daarna won ze een koers in Groningen tegen oudere paarden. Vervolgens won ze de eerste serie van het Sprintkampioenschap der 3-jarigen in 1.15,8 ruim voor Kaliman. Laatstgenoemde won echter de Finale, waarin Kelsea slechts vierde werd. Een maandje koersrust heeft haar daarna goed gedaan want ze won de Sweepstakes oppermachtig in een koersrecord van 1.16,9, ondanks een ongunstig koersverloop. In de Derby-Proef werd ze nog door Kaliman geklopt, maar op de Hoogtijdag zelf won het meest complete paard. Kosmos Groenhof miste de start, Kailash kende onderweg wat problemen en Kaliman bleef steken in het veld, maar Kelsea liet zich rijden als een race-auto. Zij wisselde stuivertje aan de kop met de fanatiek gereden Kazan Buitenzorg op wiens rug Hugo Langeweg senior zijn merrie rustig liet meelopen. Een droge sprint op het laatste rechte eind was voldoende voor een ruime Derby-winst. Een maand later werd de merrie vijfde in Zweden en ze sloot haar zeizoen af met een zege in de Fokkers Trofee der Merries. In dat jaar liepen de hengsten en merries nog in aparte afdelingen. Haar jaarwinsom bedroeg bijna 195.000 gulden!

 

Als 4-jarige
Kelsea trad als 4-jarige wat minder op de voorgrond en dat kwam mede doordat deze jaargang heel veel toppaarden bevatte: Kosmos Groenhof, Koos van Camstra, Kaliman, Kazan Buitenzorg, Kors Zes HB en Kailash. Wie een mindere dag had werd gekopt door de anderen. Kelsea won een aantal plaatsgelden (o.a. een 4e plaats in de 4-jarigen-Elite in Stockholm) en was precies op tijd in vorm voor de Vierjarigen Derby (het AEV Vierjarigen Kampioenschap) op Duindigt. Ze won de halve Finale tegen Kaliman en Kanjer Norton. Maar ook haar kroonprins Kailash van het voorgaande jaar was in topvorm gekomen. In de Finale liepen beide paarden een fantastische koers, die uiteindelijk met een hoofdlengte werd gewonnen door Kailash. Kelsea had gestreden voor wat ze waard was en klopte in volgorde Koos van Camstra, Kim Wielinga, Kyra Boshoeve, Kaliman, Kratos Hollande, Kanjer Norton en Kazan Buitenzorg. Een topveld, waaraan de latere kampioene Koko Dijkhoeve om principiële redenen ontbrak. Kelsea sloot het jaar af met 3 overwinningen in open koersen tegen oudere paarden.

 

Als 5-jarige
In 1998 begon Kelsea zoals ze 1997 had afgesloten: als winnares. Op 4 januari en 8 maart won ze in Wolvega, werd daarna derde in Duitsland achter Mondo Joe, en behaalde vervolgens nog 5 overwinningen. Deze serie begon met 2 zeges in Wolvega en 1 op Duindigt tegen oudere paarden. Op 10 mei won Kelsea in Noorwegen in 1.15,0 de bekende Hoppelöp van Bjerke, een sprintkoers voor merries met een eerste prijs van 27.500 gulden. Precies 3 weken later, op de dag van de Elitloppet, wist ze ook op Solvalla de sprintkoers voor merries te winnen, en nu in haar recordtijd van 1.13,3 en met een eerste prijs op zak van 19.250 gulden. Door een administratieve blunder kon de merrie niet in actie komen in het EK-vijfjarigen in Parijs en dat was voor haar omgeving wel zuur gezien haar internationale successen. In Noorwegen en Duitsland had ze vervolgens enkele plaatsgelden behaald toen ze weer enkele malen in Nederland aan de start kwam. Ze klopte tweemaal Herbie W en werd vervolgens tweemaal door hem geklopt. Op dit moment waren zij de twee beste inlanders van Nederland. Zij kwamen op 28 november beide aan de start in de sterk bezette Prijs der Giganten. In haar serie werd ze vierde en in de Finale vijfde in 1.14,8 achter Running Sea, Diamond Circle, Herbie W en Nevele Cero O. Knappe prestaties.

 

Als 6-jarige
Kelsea zocht het buitenland weer op, won in Duitsland, maar kon in Frankrijk geen potten breken. In Nederland won ze in mei 2 koersen, waarbij de Action Skoatter-Bokaal. Hierin klopte ze haar jaargenote Koko Dijkhoeve, aan wie ze bij de start 20 m had moeten geven. Kelsea was in topvorm en reisde weer naar Stockholm om op de dag van de Elitloppet deel te nemen aan de sprintkoers voor merries. Ze liep dezelfde km.tijd als bij de overwinning in het voorgaande jaar (1.13,3) en werd deze keer derde. De merrie was vooral goed op de kortere afstanden en dat bleek ook in de Grote Prijs der Lage Landen, waarin ze over 2.600 m niet verder kwam dan een zevende plaats. Dat er met haar vorm niets mis was, bleek 2 weken later in Duitsland toen ze de serie van een internationale koers om de Sprintbokaal wist te winnen in de Nederlandse recordtijd van 1.12,0! In de tweede serie evenaarde de winnares Hinde Buitenzorg deze tijd. Hinde won ook de Finale in 1.14,8 waarin Kelsea achtste werd na een slecht koersverloop. In de laatste 5 maanden van dat jaar won ze nog 5 koersen in 10 starts. Hierbij zat ook een zege in 1.12,5 over 1.609 m in Gelsenkirchen.

 

Als 7-jarige
In januari liep Kelsea twee koersen, waarin ze ongeplaatst bleef in Zweden en in Wolvega tweede werd achter His Iron Horse. Na 2 maanden koersrust leek ze weer klaar voor een nieuwe campagne, die ze inzette met een overwinning te Wolvega in de knappe tijd van 1.13,3 over 1.609 m. Bij haar volgende start op 1 mei in Gelsenkirchen liep ze zelfs 1.12,4 maar daarmee werd ze slechts zevende. Duindigt lag haar iets minder dan Wolvega, maar ze wist in de serie van de Lage Landen Sprint-Cup toch tweede te worden achter Shellcracker en in de Finale op dezelfde dag derde achter Intact Hornline en Shellcracker. Beide keren liep ze 1.14,0. Na een zesde plaats in Duitsland won ze een koers in Wolvega in 1.15,0 en dat bleek haar laatste koers te zijn geworden. Men vond het mooi genoeg en de merrie heeft met een overwinning afscheid genomen om als fokmerrie te gaan dienen bij Boko Stables.

 

Resumé
Kelsea Boko wist meer dan de helft van haar koersen in Nederland te winnen. Op jonge leeftijd was ze de koningin van haar zeer sterke jaargang. Ook als ouder paard blies ze haar partij goed mee en behaalde ook mooie internationale successen. Met haar winsom van € 203.424 is ze vlak achter Koko Dijkhoeve (€ 204.264) geëindigd in de lijst met meestwinnende K-1993-dravers. Dat scheelt slechts € 840. Beide merries hadden ook hetzelfde record, maar wel totaal verschillende carrières.

 

Kelsea als fokmerrie
Fokker John Bootsman zette het eerste veulen van Kelsea nog in het Nederlandse stamboek en exporteerde haar daarna naar zijn Stoeterij in Zweden.
geb. in 2003: Venus Boko (NL-merrie van Donerail)
Zij werd derde in de Sweepstakes en winnares van de Merrie-Derby. Kwam als 4-jarige niet tot succes en ging de fokkerij in met een record van 1.16,4 en een winsom van € 28.432.
geb. in 2004: Wicklow Boko (ZW-hengst v. Donerail) 1.14,0 - SEK 200.500
geb. in 2005: Yael Boko (ZW-merrie v. Donerail) 1.13,6 - SEK 104.000
geb. in 2006: Zilan Boko (ZW-merrie v. Muscles Yankee) 1.13,7 - SEK 535.500
geb. in 2008: Aidean Boko (ZW-hengst v. Muscles Yankee) 1.14,1 - SEK 108.500
geb. in 2009: Chelsea Boko (ZW-hengst v. Chocolatier) 1.14,0 - SEK 3.444.800 (bijna 400.000 Euro). In 2012 winnaar van het Svensk Trav-Kriterium (3-jarigen-Derby).
geb. in 2010: Dewey Boko (ZW-hengst v. Dewycheatumnhowe), nog niet gestart
geb. in 2012: Finca Boko (ZW-merrie v. Zola Boko), nog niet gestart

 

Kelsea is op 26 augustus 2013 opgenomen bij de BN-ers in de Hall of Fame van de website www.archiefndr.nl, met een overzicht van haar koerscarrière en 18 foto's waarbij 2 van haar beroemde Zweedse zoon Chelsea Boko.

Beoordeel dit artikel

4.50
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 1 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Cor Dijkstra 29 aug 2013
In je opsomming van de Boko derbywinnaars noem je Dacey als laatste, dat moet uiteraard Davy zijn uiteraard. Even voor de volledigheid :-)
totaal: 1 | nu in beeld: 1 - 1

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: