Home | Specials | Paard van de Week | Paard van Week: Torpedo Fortuna

Paard van Week: Torpedo Fortuna

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Torpedo Fortuna (links) met Titus van Echten Torpedo Fortuna (links) met Titus van Echten

Torpedo Fortuna werd geboren in 1977 en behoorde tot de toppers van zijn uitstekende jaargang, samen met o.a. de halfbroer van Speedy Volita, Totem Volita, die in Nederland als 2-jarige te vroeg piekte en de verwachtingen daarna niet waar maakte in de driejarigen-klassiekers.

In Amerika kreeg Totem een tweede carrière, waarin hij zijn winsom voor ons onopgemerkt toch naar ca. 325.000 gulden wist te tillen. De topmerrie Tydi Flower en Tony Vitesse wonnen meer dan twee ton in guldens. Daarna volgen Top Arden en Torpedo Fortuna met ongeveer 190.000 gulden winsom. Torpedo werd gefokt door Joop Schoonderwoerd, was het eigendom van stal Rotterdam (dhr. Schoonheim) en werd getraind door Jan van Dooyeweerd.

Carrière
Torpedo Fortuna debuteerde als tweejarige op 22 september op Duindigt met een derde plaats. Vervolgens werd hij tweede en vijfde. Hij was niet vroeg genoeg voor de tweejarigen-klassiekers, maar sloot het jaar af met 3 sterke, goed betaalde overwinningen: in Groningen won hij de Grote Prijs der 2-jarigen en in Hilversum het Kampioenschap der 2-jarigen. Als 3-jarige won hij in 11 starts 4 keer, waarbij de Sweepstakes Hengsten en het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal 1980. Na de Sweepstakes kwam hij bijna 3 maanden niet aan de start en miste zodoende de Derby, die werd gewonnen door de oersterke Tony Vitesse. Als 4-jarige blies Torpedo zijn partijtje mee met 6 overwinningen in 18 starts. Hij behaalde geen aansprekende overwinningen in dat jaar. In het Criterium der Vierjarigen op Duindigt werd hij net geklopt door de merrie Tydi Flower en in de Sprinters-prijs der 4-jarigen werd hij derde achter The Import Laren en Tydi Flower in zijn recordtijd van 1.17,1. Als 5-jarige won hij ook 6 maal, waarbij het Kampioenschap der 5-jarigen, met een eerste prijs van 10.000 gld. In dat jaar 1982 liep hij zijn record van 1.16,3. Als 6-jarige hetzelfde beeld: 6 overwinningen, waarbij de Grote Pinksterprijs en de Grote Prijs van Limburg in 1983, met een jaarwinsom van ca. 32.000 gulden. Als 7-jarige gaat het iets moeizamer. De hengst loopt zich meestal wel in de prijzen, maar in 24 starts weet hij slechts 2 maal te winnen. Daarna besluit men om zijn koerscarrière te beëindigen en wordt hij vanwege zijn prestaties en unieke afstamming goedgekeurd als dekhengst. In totaal liep Torpedo Fortuna 103 koersen, waarvan hij er 27 wist te winnen. 23 keer werd hij tweede en 22 keer derde.

Afstamming
Joop Schoonderwoerd kocht de merrie Vic's Charm in de USA, drachtig van Speedy Crown. Een half jaar later werd Torpedo Fortuna geboren. Daarna volgden nog 5 andere Fortuna's waarvan alleen Uniek Fortuna met 12.500 Euro winsom het redelijk heeft gedaan. Na deze Fortuna's kwamen er nog 3 andere veulens, die niet zijn gestart.
Als zoon van Speedy Crown uit een dochter van Noble Victory was Torpedo Fortuna natuurlijk heel goed gefokt. Zijn moederlijn loopt via Charm naar Lady Dunn. Deze Charm is ook de zesde moeder van de Amerikaanse miljonair Like A Prayer.

Als vaderpaard
Torpedo Fortuna dekte van 1985 t/m 1992. De laatste jaren stond hij opgesteld in België. In Nederland bracht hij 152 producten, waarvan er 112 zijn gestart. Gemiddeld wonnen zijn producten 6.000 Euro (incl. de niet gestarte). En dat is een heel goed resultaat. Hij bracht geen echte kampioenen, maar wel veel nuttige koerspaarden.
De snelste was de merrie Irasou Kombo 1.14,5 en zij had een mooie winsom van 82.177 Euro. Een andere dochter heeft meer verdiend, te weten Elaine Hanover 1.15,0 - 86.075 Euro. Na deze merries staat als derde op de lijst van zijn meest winnende producten de hengst Eventide (1.15,5 - 63.360 Euro). Daarna volgen 8 paarden met winsommen tussen 20 en 30 mille (Euro's).

Père-de-mère
Als vader's moeder zien we hem in Nederland bij Urban Hanover, Procol Harem, Iowa Fortuna, Moody Blue, Pecunia en Rocket Space, die alle meer dan 25.000 Euro hebben gewonnen. In Zweden Revilation, die ruim 900.000 SEK won en in Duitsland de goede Socrates (78.400 Euro).


Op www.archiefndr.nl is Torpedo Fortuna deze week opgenomen bij de BN-ers in onze Hall of Fame, met bovenstaande beschrijving en 15 foto's.

Beoordeel dit artikel

3.67
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: