Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Wiebeline Wip

Paard van de Week: Wiebeline Wip

Door 2
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Wiebeline Wip met Johan Oosting Wiebeline Wip met Johan Oosting

Op de foto zien we de 5-jarige Wiebeline Wip winnen met Johan Oosting op de sulky, te Hilversum op 14-3-1960. Begin februari overleed Johan te Balk (Fr.). Hij leed al enkele jaren aan de ziekte van Parkinson en is 81 jaar oud geworden. Ter nagedachtenis aan hem hebben we één van zijn bekendste paarden, Wiebeline Wip, tot Paard van deze Week benoemd.

Zij was een jaargangscrack, die tweede werd in de Derby. Haar bijzondere naam werd door het publiek en de wedders zeer gewaardeerd. Alleen al daardoor kan een paard populair worden. Maar waar kwam die naam toch vandaan? We zochten het op.

 

Wiebeline Wip
In een artikel uit 2010 over de familie Oosting worden herinneringen opgehaald aan mooie succesvolle tijden. Mientje, Chrisje en Johan Oosting en zijn echtgenote Siebelle vinden het leuk, dat de fokmerrie Marijke van vader Nuttert aan de basis staat van hedendaagse cracks als Nu Pagadi en Lotis Photo. Vooral aan de lijn van Nu Pagadi bewaren ze de beste herinneringen en dat komt vooral door zijn overgrootmoeder Wiebeline Wip. Mientje ontvouwt een handgeschreven document van haar vader waarin het wel en wee van Wiebeline beschreven wordt. Jammer genoeg ontbreekt de tijd om dieper in de meegebrachte stukken te duiken, want al pratend vliegen bijna vier uren voorbij. Mientje draagt uit het document voor waar de naam van Wiebeline Wip vandaan komt. "Die naam komt uit een stripverhaal dat van 1954 tot 1971 in De Telegraaf stond. Een strip van Maarten Toonder over Koning Hollewijn en zijn secretaresse Wiebeline Wip". De merrie wordt eensluidend als een lief dier omschreven. Chrisje weet dat Wiebeline Wip tot aan haar dood bij Oosting op stal heeft gestaan en uiteindelijk in het land is doodgegaan. De merrie heeft van haar tweede tot aan haar achtste jaar gekoerst. Op tweejarige leeftijd werd ze al derde in de Jofferprijs en de Productendraverij. Johan heeft haar het meest in de koers gereden en pikt er één koers in het bijzonder uit. "De Derby is me altijd bijgebleven. Wiebeline Wip had in de aanloop naar die koers 1.26 uit de banden op Mereveld gelopen en dat was snel in die tijd. Volgens Joop Dragt was ze daarmee favoriet voor de Derby. We wilden het extra goed doen, maar deden het achteraf gezien helemaal verkeerd. We reisden al op zaterdag naar Duindigt. Dan zou Wiebeline uitgerust aan de start verschijnen. Helaas was ze helemaal ontregeld en wilde ze niet eten. Ze was die dag een stuk minder dan normaal. Toch werd ze nog tweede achter Walter Hollandia met Willem Geersen. Een hele bijzondere Derby trouwens want Walter draafde zo matig, dat hij volgens velen uitgeschakeld had moeten worden. De huldiging bleef zelfs achterwege. Geersen leverde die dag vakwerk af, want hij wist Walter net uit de fout te houden. Een kunst op zich. Ik weet nog dat Wibo K eerst kwam in de laatste bocht en nadat die was weggesprongen kwam Walter Hollandia. De tweede prijs was 3.000 gulden. Veel geld voor die tijd". Walter Hollandia won trouwens 7.500 gulden en liep 1.28,7 over 2500 m.
Wiebeline koerste van haar tweede tot en met haar achtste jaar. Als 2- en 3-jarige behoorde ze tot de beste van haar jaargang. Daarna bleef ze haar partijtje meeblazen in gewone koersen. Als 6-jarige werd ze nog vierde in de Holland-België-match. In totaal 115 starts wist ze 21 maal te winnen en met haar winsom van Hfl. 31.150 was Wiebeline Wip na Wanita van Barke de meest winnende merrie van haar jaargang.
 

 

Als fokmerrie
Wiebeline Wip was een dochter van de Amerikaanse hengst The Saint en Auguste Norton (van Norton B uit de Amerikaanse Cheerfull Volo). Ze was uitstekend gefokt en dat blijkt ook uit haar nafok. Wiebeline Wip bracht 7 producten, die allemaal in de baan kwamen: de minste was de merrie O'Hara die slechts € 658 won. Tussen de € 3.800 en € 5.500 winsom hadden Nuni Wiebel, Marten S, Teo Rodney, Ulaan Rodney en Jessie Pepper. Verreweg de beste was de winnares van de Producten draverij 1972 Lummie Rodney (winsom € 21.200), die als 3-jarige is gestorven.

 

Van haar dochter Jessie Pepper stammen af:
- Jofferprijs winnares Best of All
- Derby winnaar Nigel Stardust
- Corrie Kort, winnaar Championat Zweijarigen
- de Europese crack Nu Pagadi.
Op de website www.archiefndr.nl  staan 4 foto’s van Wiebeline Wip en bovenstaand verhaal. Totaal staan er 65 foto's op de fotopagina van de W-1955-jaargang, waarvan 13 nieuwe.
Verder zijn er drie nieuwe artikelen over de Familie Oosting geplaatst:
1. een oud artikel (1980) uit het boek "Hoop en Glorie in de Drafsport" over Nuttert Oosting en zijn vriend-stalknecht Frans Lageweg.
2. een artikel uit de Breeders Special 2010 over de Familie Oosting.
3. een "In Memoriam" (2013) over Johan Oosting.

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 2 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Jan Koopmans 17 mrt 2013
mooie herineringen heb ik aan stal oosting als jongen van 16 jaar kwam ik iedere zaterdag bij nuttert en mientje ik heb ze nog gekend wiebeline wip en niet te vergeten duveltje van akkerdam ik heb nog nachten bij nuttert gelogeert toen germano ging sterven een tyd die ik nooit zal vergeten
avatar
Jan Koopmans 17 mrt 2013
nog even over lummie rodney die is niet als 3 jarige gestorven was later nog fokmerrie bij E De Boer de eigenaar van zilver prince lummie had altyd een geit bij haar in de box
totaal: 2 | nu in beeld: 1 - 2

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: