Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Kameraad

Paard van de Week: Kameraad

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Kameraad met zijn trainer Rinus van Leeuwen Kameraad met zijn trainer Rinus van Leeuwen

Op de foto zien we de topper Kameraad met zijn trainer Rinus van Leeuwen op Duindigt in de jaren 1970. Afgelopen week overleed Rinus na een langdurig ziekbed. Ter nagedachtenis aan hem hebben we één van zijn beroemdste paarden, Kameraad, tot Paard van deze Week benoemd.

We hadden ook Kameraad's dochter Wanda Pluto kunnen nemen, maar zij is niet zo lang geleden al aan de beurt geweest om Rinus een hart onder de riem te steken.

 

Kameraad
Deze voshengst werd geboren in 1969 als zoon van de Amerikaan Duke of Decatur en hij is dus een kleinzoon van de oude Duke of Lullwater. De moeder van Kameraad is de Duitse merrie Einzige, een Permit-dochter, wier moeder een dochter was van de destijds vermaarde Muscletone. Einzige is ook nog moeder van Nanette D 19,1.

 

Laatbloeier
Kees Verkerk was de beste van zijn jaargang, gevolgd door Kameraad, het troetelkind van de familie Van Leeuwen en zijn mede-eigenaar M. v. Eyden. Net als bij Kees Verkerk kan van Kameraad gezegd worden dat hij pas op latere leeftijd tot grote prestaties kwam. Kameraad liep 2 koersen als 3-jarige in de laatste week van december, toen hij al bijna 4 jaar oud was. In februari 1973 won hij zijn eerste koers in Hilversum, werd daarna een keer uitgeschakeld en won vervolgens 4 koersen op een rij in het voorjaar. Van juni t/m november is hij niet gestart en in december werd hij een keer derde. Als 5 jarige liet de voshengst echt zien wat hij waard was. Hij won 12 keer in 17 starts, waarbij zeges in de K.J. Meinardi-prijs en de Grote Fokkersprijs. Als 6-jarige 8 overwinningen en 3 tweede plaatsten in 16 starts. In 1976 startte hij 19 keer en won 9 keer, waarbij de Gouden Zweep in handen van Siem van Leeuwen. Jaarwinsom ca. 33.000 gulden, net als in de jaren daarvoor. Ook het jaar daarop wist hij de Gouden Zweep te winnen, nu met zijn trainer Rinus van Leeuwen op de sulky, en hij won in december ook het Wintersprintkampioenschap 1977. Hij had een topjaar met een jaarwinsom van ruim 63.000 gulden. Als 9-jarige kampte hij met blessures en wist toen niet te winnen. Als 10-jarige kwam hij goed terug en hij o.a. de GP der Wintersprinters. Hij werd tweede in de Gouden Zweep, achter Nicole H. Ook als 11-jarige won hij nog een koers. Kameraad is een paard dat in de winter zijn beste koersen heeft gelopen op zijn thuisbaan in Hilversum. De voshengst won 43 koersen in 128 starts en had een totale winsom van ƒ 224.696.

 

Vaderpaard
Als vaderpaard heeft Kameraad het goed gedaan. Van zijn 179 producten kwamen er 75 in de baan. Hij bracht ons o.a. de uitstekende Wanda Pluto (€ 220.000), Flower Flora (€ 85.000), Winston Jac (€ 58.000), Avanti S (€ 48.000), Jolanda Shoeing (€ 46.000), Comrade (€ 46.000) en Dave Shoeing (€ 42.000).
Op www.archiefndr.nl  staan 12 foto’s van Kameraad (waarvan 7 met Rinus van Leeuwen). Ook is er een video te zien van de Gouden Zweep 1977, gewonnen door Kameraad, waarna Rinus de Zweep krijgt uitgereikt door Prins Bernhard.

 

Lees ook:

Rinus van Leeuwen (1935-2013)

Beoordeel dit artikel

1.50
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: