Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Jaspis du Bois

Paard van de Week: Jaspis du Bois

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Jaspis du Bois Jaspis du Bois

Deze hengst werd geboren in 1968 op Stoeterij Du Bois van M. Vink, als zoon van de supercrack Quicksilver S en Queenly Bertha, de volle zus van de supercrack MacKinley. Heel goed gefokt, dus. 

Laatbloeier
Jaspis du Bois begon als 3-jarige in april te koersen met zijn trainer Rees van der Lubbe en werd in zijn eerste koersen steeds uitgeschakeld. In de tweede helft van dat jaar won hij 4 koersen en werd 2 keer tweede. Hij bleek toch uit het goede dravershout gesneden. Hij werd steeds beter en won als 4-jarige 10 koersen in 25 starts. Als 5-jarige sloot hij aan bij de top van Nederland en won o.a de Leo Englebertprijs, de KNHRV-prijs en de de GP Gooi en Eemlander 1973.

 

In 1974 had hij een wat minder geslaagd jaar, werd wel 2e in Holland-België, en in 1975 pakte de hengst de draad weer op. Hij won toen o.a. de tweede heat van het Mereveld’s Mijlrecord (te Hilversum) en werd definitief tweede, na optelling van de tijden. Als 8-jarige liep hij alleen in de tweede helft van dat jaar en kon niet winnen, maar het jaar daarop ging het weer beter. Hij won toen o.a. het WH Geersen Memorial en Duindigt's Amateurkampioenschap en werd tweede in Mereveld's Mijlrecord waarbij hij zijn record van 1.17,1 liep.

 

Als 10-jarige kwam hij bij Cees Imming in training. Met de strandritjes knapte hij helemaal op en had een zeer succesvol jaar, waarin hij ruim 71.000 gulden verdiende. Jaspis verbeterde zijn record naar 1.16,1. Hij won toen o.a. het Kampioenschap van Friesland en Duindigts Sprintersprijs en werd tweede in het Kampioenschap der Nederlandse Paarden (achter Manza Buitenzorg) en derde in de Grote Prijs van Nederland (achter Speedy Volita en Fiyoo). Als 11-jarige won hij nog 3 koersen en als 12-jarige liep hij nog 26 keer, waarbij hij eenmaal won en 4 keer tweede werd. Daarna was hij niet meer startgerechtigd. Jaspis du Bois won totaal Hfl. 259.700 waarmee hij na Jojo de meest winnende van zijn jaargang was geworden, nog vóór Jonker Volann die 25.000 gld. minder heeft verdiend. 

 

Als vaderpaard

Jaspis du Bois dekte van 1976 t/m 1981. Hij had 59 producten waarvan er slechts 12 zijn gestart, waarvan er 4 minder dan 1.500 gld. verdienden. Hij is wel de vader van niemand minder dan miljonair Yellowa wat natuurlijk heel bijzonder is. De volgende qua winsom is Uropina D met ca. 26.000 gulden winsom en daarna komt Voila K met 12.500 gld. Een geflopte dekhengst, maar wel de vader van de meestwinnende draver van Nederland.
Aan zijn tweede trainer, Cees Imming, is nu een leuk artikel gewijd op www.archiefndr.nl, en ook aan diens dochter Ellen Schagen-Imming, de Europees Kampioene der Amatrices van 1997.

Beoordeel dit artikel

2.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: