Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Intact Hornline

Paard van de Week: Intact Hornline

Door 9
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Intact Hornline Intact Hornline

Intact Hornline is een van onze beste imports van de laatste decennia geweest. Hij stond al enige tijd op ons lijstje om te worden opgenomen bij de BN-ers in onze Hall of Fame en dat is nu gebeurd. De Zweedse ruin heeft een winsom van 916.658 Euro behaald, een bewijs van zijn klasse en hardheid! We hebben zijn hele carrière voor u op een rijtje gezet.

 

Vóór zijn import
Intact Hornline debuteerde in zijn geboorteland Zweden als driejarige op 14 september 1995 met een overwinning in 1.19,9 en hij werd een week later tweede in 1.18,6. In zijn andere 6 koersen van dat jaar behaalde hij nog 2 tweede plaatsen en een record van 1.16,7. Hij koerste in de winter door en behaalde een overwinning en enkele plaatsgelden, maar gaandeweg werden de resultaten slechter. Zijn overwinning betrof een V-75-koers met een eerste prijs van SEK 80.000 (= ca. € 9.000). Vanaf half juli tot half april van het volgende jaar kwam Intact niet meer aan de start. Daarna liep hij 4 koersen en werd 6e, 2e, 1e (1.17,2) en 1e (1.16,7), waarna hij in mei 1997 aan Hugo Langeweg werd verkocht voor rekening van Aad van Schie, Willem van der Meer en Tomas Koperberg, later verzameld onder Stal Intact. De winsom van de ruin bedroeg toen ca. € 37.000.

 

Na zijn import
In de zomer van 1997 kwam de 5-jarige Intact Hornline voor het eerst in Nederland aan de start en hij won meteen met een forse recordverbetering in 1.15,8 over 2000 m op Hilversum. De rest van dat jaar won hij nog 7 koersen en werd een keer derde en een keer vijfde. Het jaar daarop begint hij voortvarend met enkele overwinningen, waarvan één met een eerste prijs van € 10.250 in de Winter Cup in Recklinghausen. In de zomer gaat het wat minder en hij komt pas in februari van het volgende jaar weer als herboren aan de start. Hij begint dan weer te winnen, vooral in Duitsland. Half mei wint hij in Bjerke (Noorwegen) een Serie (in 1.13,0 vóór Frisky Frazer) en wordt derde in de Finale (1.12,9) van de Trav&Galop-Cup over 1.609 m. Twee weken later wint hij op Solvalla een Serie van de Sweden Cup en wordt na een ongunstige koers vijfde in de Finale (beide keren in 1.12,8). Na enkele plaatsgelden in internationale koersen wint hij een Tiercé-koers in Enghien. Dan komt hij 2 maanden niet aan de start en is daarna weer klaar voor een nieuwe campagne. Op de laatste dag van 1999 wint hij een koers op Vincennes, vervolgens ook in Duitsland en op de dag van de Prix d'Amérique 2000 wint Intact Hornline de eerste editie van de prestigieuze Prix Jean-René Gougeon, waarna Hugo Langeweg de ereprijs krijgt uitgereikt door de oude meester. Eerste prijs € 35.000. In het voorjaar wint de ruin driemaal op Duindigt. Internationaal is hij iets minder, vooral door pech, maar in Nederland is hij onklopbaar. Op Duindigt wint hij 3 koersen waarbij de serie en de Finale van de Lage Landen Sprint Cup. In september wint hij tweemaal in Wolvega. Hij wordt daarna nog tweede in La Capelle, Frankrijk (achter Jackhammer in le Croisé) en sluit het jaar af met een fraaie overwinning in Duitsland.
 

Topjaar: 2001

Intact Hornlaine wordt een echte kaskraker. In mei wint hij als opwarmer een koers op Duindigt en vertrekt weer naar Zweden voor de Sweden Cup. In de serie wordt hij in 1.12,3 geklopt door Demon Sid. De Finale weet hij knap te winnen in 1.11,7. Dit was een van de belangrijkste overwinningen uit zijn loopbaan. Totaal prijzengeld op deze bijzondere dag omgerekend € 52.000! Twee weken later wint hij in Frankrijk een Tiercé-koers in 1.12,8 over 2.100 m (€ 33.000). Een tripje naar Italië levert niets op maar in Duitsland wordt € 30.000 opgehaald na een tweede plaats in het Elite-Rennen. Een vierde plaats in Zweden in 1.11,3 brengt nog € 11.000 in het laatje. Intact Hornline wint in november de Prijs der Giganten voor Trond's Mari en Kim Wielinga. De eerste prijs bedraagt 38.000 gulden oftewel € 17.250. Zijn winsom schiet met sprongen omhoog en Intact doet op Europees niveau mee, net onder de absolute top. Jaarwinsom ca. € 157.000.


Topjaar: 2002

In 2002 wint hij zelfs nog iets meer dan in 2001: ruim € 175.000. Na 2 overwinningen in Wolvega (de Abe Siderius- en de Willem H Geersen-prijs) is Intact favoriet aan 2,50 in de Prix de Luxembourg op Vincennes. Hij heeft hierin lang de kop, maar zakt op het laatst terug naar de vierde plaats, die nog met € 5.700 wordt beloond. Daarna wint hij een koers in Wolvega en een op Duindigt, om vervolgens weer naar Noorwegen te vertrekken. In de Scandinavische topkoersen is hij iets minder, maar in de zomer is Intact weer opperbest en wint in Florence een serie (in 1.12,5) en de Finale (in 1.12,2 ) van de prestigieuze Grand Premio Duomo. Dit levert € 60.000 op. Voor het koersritme wint hij een koersje in Groningen in 1.13,0 over 1.700 m en wordt daarna tweede achter Legendary Lover K in het Elite-Rennen, in 1.12,8. In de Prix de Bruxelles wordt hij op de laatste meters geklopt door Jam Pridem en Zinzan Brooke Tur. Op de laatste dag van juli wordt de ruin in 1.10,3 tweede achter niemand minder dan Varenne in het Hugo Albergs Memorial! Die tweede plaats brengt € 41.000 in het laatje. Dan mag Intact even uitrusten. In oktober en begin november loopt hij 3 koersen in Nederland, die hij allemaal wint en komt op de laatste dag van november aan de start in de Prijs der Giganten. In zijn serie wordt hij in 1.14,5 tweede achter Herr Jagermeister, na te lang ingesloten te hebben gelegen. In de Finale moet Intact alleen Jam Pridem en Freiherr As voor laten gaan. Zijn tijd 1.13,9 over 1.609 m. Hierna krijgt hij enkele maanden rust.

 

Topjaar: 2003
In 2003 wint Intact een kwart miljoen Euro's!!! Hugo Langeweg kon in eigen land maar moeizaam koersen vinden voor Intact Hornline. Dat resulteerde erin dat de 11-jarige ruin op 4 april in Recklinghausen zijn seizoendebuut maakte. Het werd een prachtig weerzien waarbij de trouwe ruin met een solo in 1.12,9 over de mijl zijn visitekaartje afgaf. Het was een mooie voorbereiding voor een optreden in het Noorse Klosterkogen waar Intact op overtuigende wijze de Klosterkogen Elitlopp op zijn naam schreef. De eerste prijs bedroeg een kleine 13 mille. Weer een week later behoorde Intact tot de favorieten in de Forus Open, maar hij kon het na lang kopwerk net niet redden en werd vijfde. Ondanks startnummer 9 imponeerde Intact met een overtuigende zege in 1.12,0 in zijn serie van de Sweden Cup. De finale verliep minder gelukkig want hij moest teveel doen voor een goede positie. Hij werd zesde en bleef net buiten het geld. Het Elite-Rennen in Gelsenkirchen werd oppermachtig gewonnen door Revenue. Alleen Intact Hornline kon hem enigszins volgen en werd tweede, waarmee hij € 30.000 verdiende. Vanwege zijn leeftijd was Intact Hornline dit jaar niet meer startgerechtigd in Frankrijk, maar in Italie won hij opnieuw de Gran Premio Duomo, waarbij hij toppers als Legendary Lover K en Freiherr As achter zich liet. De inspanning werd beloond met een eerste prijs van € 65 mille. Op 15 augustus was hij terug op Italiaanse bodem. Doel van de reis was de Gran Premio Citta di Montecatini. Intact vloog wederom over de door hem zo geliefde 800-meter baan en stelde via winst in de serie een finaleplaats veilig. De andere serie was voor de Franse merrie Java Darche. In de finale kwamen slechts zes deelnemers in actie. Intact Hornline nam wederom de kop, Hugo Langeweg drukte eerst het tempo en gaf in de laatste zeshonderd meter vol gas om nipt voor Java Darche te winnen in 1.13,9. De totale buit van een dagje Cesena bedroeg 63 mille. Drie weken later wordt hij vierde in het Europees Kampioenschap in Cesena (Italië). Hup, 23 mille erbij. Na een mislukt optreden in de Aby Stora Pris in Zeden wachtte de Prijs der Giganten. Intact won de serie in 1.13,7 voor Self Timer en werd in de Finale vierde in 1.13,8 achter Couch Docter, Self Timer en Kleyton.
 

2004: de jaren gaan tellen
Intact Hornline was jarenlang de Nederlandse vaandeldrager van de internationale drafsport, maar de jaren begonnen bij de superruin te tellen. Hij werd bovendien het slachtoffer van leeftijdsdiscriminatie. Na Frankrijk (t/m 10 jaar), was nu ook Italie en een deel van het Grand Circuit gesloten voor de inmiddels 12-jarige ruin, die wel degelijk nog steeds tot bijzondere prestaties kon komen. De ruin maakte begin maart zijn seizoendebuut in Aby en stuitte er op niemand minder dan Gidde Palema. Hij werd derde en dook met een tijd van 1.13,8 over de mijl voor de zoveelste keer in zijn loopbaan onder de 1.14. Langeweg beklaagde zich bovendien over de povere startmogelijkheden in eigen land. De koersen voor de top ging steeds niet door wegens tekort aan inschrijvingen. Intact Hornline week uit en won in Gelsenkirchen. Begin april trok hij naar Noorwegen om zijn titel in de Klosterkogen Elitelop te verdedigen. De ruin was in Scandinavie wegens zijn onverslijtbaarheid een populaire verschijning. Hij liep sterk, maar kwam tegen Quattro Qui een neusje tekort voor de winst. Beide dravers liepen 1.16,2 over 2100 meter. In de serie van de Sweden Cup werd Intact vijfde in 1.12,4 hetgeen niet genoeg was voor deelname aan de Finale. Twee weken later werd hij ook vijfde in de Copenhagen Cup. In het Elite-Rennen werd hij zevende en met een tweede plaats in België verzorgde de ruin zijn laatste internationale optreden. Vervolgens won hij eind augustus een sprintkoers in Alkmaar en werd met 1.16,2 baanrecordhouder. Vier maanden later won hij nog een gewone koers in Wolvega, zijn laatste overwinning, waarbij hij Miss Harley over de sprintafstand klopte. Dit was zijn laatste koers in 2004 waarmee zijn jaarwinsom op € 26.000 kwam.

 

2005: Afscheid
Op 5 februari 2005 neemt Miss Harley revanche en klopt Intact Hornline over de sprintafstand. De eigenaren vinden dat hij dat niet heeft verdiend en besluiten in overleg met de trainer om de carrière van Intact Hornline te beëindigen. Zo kwam een einde aan de koersloopbaan van een internationale crack in Nederlandse dienst. Hij heeft voor Stal Intact bijna € 900.000 verdiend!
Intact Hornline is vanaf heden opgenomen bij de BN-ers in de Hall of Fame op www.archiefndr.nl , met bovenstaand verhaal (nog iets uitgebreider), de getallen en 14 foto's.

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 9 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Allright 17 feb 2013
"Chapeau", Hans.

Heel mooi stukje over deze "keiharde" kampioen.
avatar
Eric Rams 18 feb 2013
Informatief en mooi artikel, Hans
Bijzonder lezenswaardig. Rogier, Ruud en jij vormen een sterk team met jullie bijdragen op Drafsport.nl
avatar
Rico K 19 feb 2013
Drafsport.nl is meer informatief dan het "boekje" wat vroeger ook interessant was maar tegenwoordig allang niet meer.

Dank voor al jullie harde werk.
avatar
Allright 19 feb 2013
Volledig mee eens, Rico.
En altijd "op tijd bezorgd".

Dus misschien nog heel even wachten,
Maar wordt het tijd voor een enquete :

Wie zou er voor zo'n site ook willen betalen ??

Ik, in ieder geval, wel !!
avatar
Joop Arkenbout 19 feb 2013
In wezen is het blad al lang een programmaboekje geworden in glossy uitvoering,
met af en toe een hap snap bijdrage van redaktionele aard,
avatar
Albert Dilling 19 feb 2013
Dat vind ik wel wat kort door de bocht Joop.

Op het internet kun je veel actueler zijn en daarbij heb je (bijna) geen last van deadlines. Het is ook veel flexibeler en foutjes zijn snel aangepast.

Bovendien zijn er de kerstuitgave en de fokkersuitgave van D&R en dat vind ik absoluut verplichte kost voor iedere liefhebber.

Elke donderdag verheug ik me op de (digitale) versie van het boekje via de AKO -app.
avatar
Joop Arkenbout 19 feb 2013
Albert, Ik koop al jarenlang elke week het blad los. Daar heb ik het over.
De aktualiteit is inderdaad op drafsport.nl te vinden wat een prima initiatief is geweest..Het blad bestaat niet alleen uit het fokkerij-en kerstnummer want er zijn nog 50 weken te vullen voor de liefhebber.
Ik begrijp heus wel dat dat best een klus is, maar toch.....!!!
avatar
Jan Roelofsen 19 feb 2013
Ze zouden moeten stoppen om het boekje te verplichten, als het dan niet kwalitatief genoeg is stopt het vanzelf. Ook geeft het een stimulans aan de makers om er dan iets van te maken om zo een grotere oplage te krijgen. Leve de marktwerking!
avatar
Jan Roelofsen 19 feb 2013
Trouwens nog even aan de medewerkers van Drafsport.nl, jullie doen het fantastisch!
Bedankt daarvoor.
totaal: 6 | nu in beeld: 1 - 6

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: