Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Clint W Boko

Paard van de Week: Clint W Boko

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Clint W Boko Clint W Boko

Afgelopen vrijdag is Clint W Boko via zijn eigenaren van de Stichting Stable Unlimited en fokker Boko Stables gehuldigd als Paard van het Jaar 2012. En terecht, hij was de allerbeste tweejarige van 2011 en de allerbeste driejarige van 2012.

 


The making of Clint W Boko
Eigenaar John Bootsman en zijn vriend Willem Wals waren er 6 jaar geleden bij toen Vantz Boko in de USA in een Time-Trial haar record van 1.11,0 liep. Willem wilde daarna de merrie voor de fokkerij kopen, maar John voelde daar niets voor. Wel noemde hij haar eerste Nederlandse fokproduct in 2009 naar Willem’s zoon Clint Wals en hij wist van tevoren dat Willem kort daarna bij hem op bezoek zou komen om het veulen te bekijken. Dat het ook nog een zoon was van Abano As, waarvan Willem’s broer Paul mede-eigenaar is, maakte het haast onvermijdelijk dat er zaken werden gedaan. Willem kocht dus Clint W Boko, net als net als jaar 5 eerder de naar hemzelf genoemde Willem W Boko. En de geschiedenis herhaalde zich. Beide hengsten werden voor een goede prijs verkocht toen zij hun kwaliteiten hadden getoond en wonnen vervolgens hun Klassiekers. Willem genoot mee.
 

(buiten)gewoon
Op de website drafsport.nl schreef John Bootsman over zijn eigen fokproduct als volgt. “Clint W Boko kwam ter wereld als een “gewoon” en correct veulen en de hengst voldoet eigenlijk nog steeds aan deze omschrijving. Pas dravend voor de sulky zie je de enorme elastische bewegingen van Clint W Boko en begrijp je al snel dat dit veel méér dan een “gewoon” paard is.” Een buitengewoon paard.

 

Carrière
De jonge hengst kwam in training bij Paul Hagoort en samen met zijn trainingsmaatje Conan Boko maakte hij snelle vorderingen. Dat zagen de 3 mannen van Stal Victoria Park ook, als ze naar het snelwerk van hun Conan kwamen kijken. Ze wilden die Clint W er wel bij hebben. Cees Jan Faber vond 9 anderen bereid om deel te nemen in dit project en Willem Wals een goed bod te doen. Zo kregen ze twee ijzers in het vuur voor een Derby-avontuur. Als 2-jarige kwam Conan het eerste uit. Na een 4e en 3e plaats in Stakes-koersen werd Conan 5e in de Jonker-prijs, die door Clint als debuutkoers werd gewonnen in 1.15,4. Conan ging daarna op rust en Clint won ook de Productendraverij. Deze twee Klassiekers waren zijn enige koersen als tweejarige en Clint werd logischerwijs als Tweejarige Draver van het Jaar 2011 gekozen. Bij zijn jaardebuut als 3-jarige klopte hij Caen Oldeson in een Stakes-koers in Wolvega, met als gevolg dat Henri van Voorn in zijn eerste Derby-koorts van dat jaar uitvoerig schreef over zijn favoriet van dat moment, Clint W Boko. Henri heeft dus gelijk gekregen. Na een knappe vierde plaats in een Groep-III-koers op Vincennes in 1.15,7 over 2.700 m werd de hengst driemaal tweede, in Kopenhagen (3-jarigen Elite in 1.14,3), de Derby-Trial-Stakes (achter Caen) en een Derby-selectie-koers (achter Candy Mann Scott). Clint won daarna heel gemakkelijk de Derby. Hij liep op Duindigt precies dezelfde tijd als enkele maanden tevoren op Vincennes en dat geeft aan dat hij sindsdien aanzienlijk is verbeterd. De hengst heeft een prima koershoofd, laat zich goed regelen en loopt mede daardoor ook de langere afstanden goed uit. Dat hij echt de beste van zijn jaargang was bevestigde hij eind september 2012 in de Fokkers Trofee in de recordtijd van 1.14,3. (zie foto boven)
We zijn benieuwd naar het vervolg van zijn carrière.

 

Meer foto’s van Clint W Boko en zijn jaargenoten vind je op www.archiefndr.nl
Een uitgebreide beschrijving van zijn afstamming staat op de website van de Fokkersvereniging onder de "Fokkersogen" www.dutchtrotters.nl

Beoordeel dit artikel

3.67
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: