Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Hairos II

Paard van de Week: Hairos II

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Hairos II wint Prix d'Amérique 1960 (Originele foto Jan van Wegen) Hairos II wint Prix d'Amérique 1960 (Originele foto Jan van Wegen)

Met het oog op de Prix d'Amérique hebben we Hairos II tot Paard van deze week benoemd. Op de foto wint hij de Prix d'Amérique in 1960. Het is nu dus 53 jaar geleden dat een paard, in Nederlands bezit en getraind en gereden door een Nederlander, deze koers wist te winnen.

Dat was voor het eerst en tot nu toe ook voor het laatst. We hebben het natuurlijk over onze eigen Wereldkampioen Hairos II en Willem Geersen.


Prix d'Amérique 1960
Aan het einde van 1959 werd Hairos II door Geersen rustig klaargemaakt voor het grote werk op Vincennes. Ter voorbereiding van de Prix d'Amérique startte hij op 17 januari 1960 in de Prix de Bourgogne. De baan was echter zeer zwaar, zodat Geersen hem niet vroeg en hij eindigde ongeplaatst. Twee weken later was de Prix d'Amérique, waarvoor 18 paarden aan de start kwamen. Geersen pakte meteen de kop en kreeg op het laatst een zware aanval van de Italiaan Tornese met Sergio Brighenti te verduren. Honderd meter voor de finish wankelde Hairos II even, maar Geersen corrigeerde hem meesterlijk en dankzij zijn uitzonderlijke moed hield de hengst stand tegen de Europese topcracks Tornese en Jamin, die 50m had moeten geven bij de start als tweevoudig winnaar van de PdA 1958/59. In het verslagen veld niet de minste dravers: 4e Jour de Veine, 5e Infante II, 6e Iskander F, 7e Liebelei. Ongeplaatst onder meer de bekende Kerjacques, Jariolain, Icare IV en Hortense L. Hairos II won de koers over 2600 meter in 1.21.3 en verdiende met deze overwinning 130.000 nieuwe francs, die door 3 moesten worden gedeeld om guldens te krijgen. Het jaar daarvoor kreeg de winnaar (Jamin) nog een miljoen, maar dat waren oude Francs, die 100 keer zo weinig waard waren. Hairos II werd een week later op Hilversum uitbundig gehuldigd.


Hairos II wint Prix d'Amérique 1960 (Originele foto Jan van Wegen)


Wereldkampioen
Later in dat jaar werd Hairos II uitgenodigd om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap in New York. Op de halve mijls-baan van Roosevelt Raceway gaf de Franse importhengst, steeds in het tweede spoor opererend, zijn concurrenten geen kans en hij zegevierde met een halve lengte voor de Italiaan Crevalcore, Silver Song, Tornese, Icare IV en Tie Silk in de tijd van 1.16,5a over de anderhalve mijl van The International Trot. Hij werd op de baan bejubeld door een recordaantal van 54.861 toeschouwers en enkele weken later door 10.000 bezoekers van Duindigt, die vooral voor hem naar Wassenaar waren gekomen.


De beste ooit
Hairos II is de beste draver, die ooit in Nederlands bezit is geweest. Hij was gedurende enkele jaren de beste van de wereld en won alle topkoersen in Europa, soms meerdere keren.
Natuurlijk staat Hairos II al lang in de Hall of Fame, met een beschrijving van zijn carrière, films van zijn grootste overwinningen en totaal 55 foto's, waarvan 11 nieuwe. We vinden steeds weer nieuwe! Kijk op www.archiefndr.nl.

 

Met dank aan Jan van Wegen voor het opsturen van de prachtige foto's.

Beoordeel dit artikel

4.50
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Foto gallerij

Hairos II wint Prix d'Amérique 1960 (foto Jan van Wegen) Hairos II wint Prix d'Amérique 1960 (foto Jan van Wegen)

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: