Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Uriah Boko

Paard van de Week: Uriah Boko

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Uriah Boko met Langeweg jr. Uriah Boko met Langeweg jr.

Uriah Boko kwalificeerde zich op 21 november en liep als tweejarige slechts één koers. De fraaie hengst met de smalle bles debuteerde op 5 december 2004 sensationeel met een gemakkelijke overwinning in de Hopeful Future-prijs in de fabelachtige tijd van 1.14,8, een Europees record voor dat jaar.

 

Als 3-jarige
Hij was vervolgens de onklopbare koning bij de 3-jarigen. De kroon werd hem echter afgenomen door domme pech. Uriah won een Driejarigen Stakes op Duindigt, de Sweepstakes, nog een Driejarigen Stakes en de Derby-selectie II. Tot aan de Derby was hij ongeslagen. Na een stuurfout van zijn rijder in de eerste bocht kon het comité niet anders besluiten dan de hengst terug te stellen achter de gehinderde Urbie J, die zevende werd. Zo ontging hem de Derby waarin hij soeverein als eerste over de finish ging. Vervolgens won hij nog de Fokkers Trofee en de Grote Unitrot-prijs. Natuurlijk werd de hengst tot Paard van het Jaar 2005 gekozen.


Lappenmand
In de volgende jaren kwam Uriah Boko in de lappenmand terecht. Aan het einde van zijn vierde jaar won hij 2 koersen en als vijfjarige begon hij met twee overwinningen, waarbij de Grote Paasprijs. Daarna werd hij enkele malen uitgeschakeld en liep zijn laatste koers voor Hugo Langeweg op 21 juni 2007 als ongeplaatste in het Kampioenschap der Nederlandse Paarden.


Topjaar in Frankrijk
Uriah Boko kwam na een lange revalidatie in Frankrijk voor het eerst uit voor zijn nieuwe trainer Pierre Levesque in december 2008. Toen werd de hengst nog uitgeschakeld, maar daarna ging het fantastisch! Het jaar 2009 werd een topjaar voor de inmiddels 7-jarige Uriah Boko en de eigenaar, de familie Gerrits. In 21 starts wist hij 4 keer fraai te winnen (te Enghien, Vincennes, Reims en Enghien) en 5 keer tweede te worden. Met nog wat plaatsgelden kwam zijn jaarwinsom uit op ruim € 170.000. Zijn record van 1.11,5 liep hij op Vincennes over 2.100 m als tweede geplaatste achter de Europese topper Brioni.


De laatste koersjaren
Begin januari 2010 liep de hengst nog 1.13,4 op Vincennes, maar hij kon het niet afmaken en werd negende. Daarna was het moeilijk om in Frankrijk op andere banen geschikte koersen voor de hem te vinden en er volgde een trainerswissel via Wim Duivenvoorden naar Ronny Kuiper. In november 2010 werd Uriah tweede in het Kampioenschap der Nederlandse Paarden achter Wanda W. In 2011 is hij nog viermaal zonder succes gestart in Frankrijk en België, waarna zijn carrière werd beëindigd.
BN-er


We hebben Uriah Boko opgenomen bij de BN-ers in de Hall of Fame op www.archiefndr.nl, met bovenstaande beschrijving van zijn cariëre en 17 foto's, waarvan een aantal van zijn Franse topprestaties.

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: