Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Taxdodger Joe

Paard van de Week: Taxdodger Joe

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Taxdodger Joe Taxdodger Joe

We hebben iets recht te zetten! Twee jaar geleden beschreef Hans Huiberts de T-jaargang van 2001 in het Kerstnummer van het blad draf&rensport. Toen is er een paard over het hoofd gezien, dat volgens de NDR gegevens bijna € 2.700 had verdiend.

Maar daarna buiten ons gezichtsveld in Noorwegen er nog ruim € 100.000 heeft bijverdiend. Een beetje sneu voor fokker Klaas Barnhoorn uit Noordwijk dat zijn fokproduct toen niet is genoemd. De ruin is uiteindelijk op 3 na de meestwinnende van zijn jaargang geworden (na Teaser Elegance, Derbywinnaar Time Out en Talent Groenhof). We hebben het over Taxdodger Joe.

 

Nederland
Als jong paard had hij blijkbaar een probleem, want hij debuteerde pas als 4-jarige in Nederland, na een kwalificatie in 1.18,2 op 17 juli 2005. Zijn eigenaar was Jaap van Rijn en hij werd getraind door Hugo Langeweg. Bij zijn koersdebuut werd hij derde, in dezelfde tijd achter Teaser Elegance en Unique Victory. Vervolgens won de ruin 5 koersen op rij: 2 in Alkmaar, een op Duindigt en 2 in Wolvega, de laatste in zijn recordtijd van 1.16,9. Een week later werd hij uitgeschakeld en vervolgens eind september 2005 naar Noorwegen geëxporteerd. Zijn winsom bedroeg toen € 2.690.

 

Noorwegen
In Noorwegen begint hij ook met galopperen, want in de laatste maanden van dat jaar wordt hij 4 keer uitgeschakeld. Eén keer niet, en toen werd hij vijfde. De nieuwe Noorse eigenaar moet gedacht hebben dat hij een kat in de zak had gekocht. Het volgende jaar begint het iets te verbeteren en weet de ruin in maart zelfs een overwinning en enkele plaatsgelden te behalen. In de zomer koerst hij niet en vanaf september wint hij 5 keer op een rij, is een keer ongeplaatst en wint daarna nog twee koersen in december. Zijn jaarwinsom bedraagt ca. € 25.000. Taxdodger Joe blijkt toch een heel goed koerspaard te zijn. Echter...in het volgende jaar (2007) is de ruin niet gestart. Pas in juli 2008 komt hij weer in de baan. In de rest van de jaar wordt hij in 5 starts een keer eerste en een keer derde. In 2009 wint de inmiddels 8-jarige Taxdodger Joe 9 koersen en wordt tweemaal tweede in 18 starts. Hierbij enkele met € 9.000 beloonde overwinningen in V-75 koersen. In dat jaar wint hij ca. € 46.000 en loopt hij 9 keer kilometertijden tussen 1.13,2 en 1.13,9! Die 1.13,2 was een baanrecord voor Bjerke. Taxdodger Joe is in die tijd een van de beste koerspaarden van Noorwegen. Het volgende jaar kan hij in 12 starts slechts 1 overwinning en 2 tweede plaatsen boeken. Ook in 2011 is hij in 16 starts weinig succesvol. Pas in de laatste maanden van dat jaar behaalt hij 1 overwinning en 2 tweede plaatsen. In de eerste maanden van 2012 start Taxdodger nog 3 keer en weet daarbij 1 keer te winnen, waarbij hij uitgerekend onze andere succesvolle export Vivaldi Flevo klopt. Met deze zege brengt hij zijn totaal aantal overwinningen op 26 en zijn winsom op 845.212 Noorse kronen, wat overeenkomt met ca. € 102.200. Daar had hij 69 starts voor nodig. Sinds 15 mei 2012 is de ruin niet meer gestart.

Taxdodger Joe is een zwart-bruine zoon van van Comets Tail uit de Zweedse merrie Irma Hornline 1.20,8 van Why Not. Hall of Fame

Op www.archiefndr.nl kun je nog 3 andere foto’s van Taxdodger Joe bekijken en ook nog 68 foto’s van jaargenoten, waarvan 35 nieuwe foto’s van o.a. Teaser Elegance, Topshot Norg, Tempo Boy Worthy, Tennessee River, Tennessie Forest, Terminator, Thor, Thor Companion, Timeless en Titus Renka, Topass en Tornado Medo, Topshot Norg, Tomahawk en een aantal T. Boko’s!

Beoordeel dit artikel

1.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: