Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Jojo Buitenzorg

Paard van de Week: Jojo Buitenzorg

Door 2
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Jojo Buitenzorg met zijn trainer Jan van Dooyeweerd senior Jojo Buitenzorg met zijn trainer Jan van Dooyeweerd senior

Jojo Buitenzorg was in zijn jaren een van de bekendste Nederlandse harddravers. De twee jaar oudere Henri Buitenzorg had eerst al naam gemaakt en toen kwam Jojo daar nog achteraan. Zijn naam lag nog wat lekkerder in het gehoor dan “Henri”. Het ging natuurlijk niet alleen om zijn naam, ook zijn daden waren groots. Legendarisch zijn de races tussen Henri en Jojo.

 

Als 2-jarige
Jojo debuteerde als 2-jarige op 20 juli 1970 en wist zich toen over 1400 meter in 1.39,1a niet te plaatsen. Daarna liet hij zien dat er toch wel wat in hem stak: na een tweede plaats op Mereveld volgden twee overwinningen op Duindigt en nog eens een derde plaats. In de Jonker-prijs werd hij in 1.25,3a over 1400 meter tweede achter John Areta, die toen als de topper van zijn jaargang werd beschouwd en die ook de Produkten-draverij op zijn naam bracht; Jojo Buitenzorg werd in die klassieker uitgeschakeld. Hij had zich nog niet als de toekomstige grote crack gemanifesteerd.
 

Als 3-jarige
Als 3-jarige deed hij dat eerst ook nog niet, maar later wel. Tot en met de Derby had hij weinig succes en werd hij enkele keren uitgeschakeld, ook in de Derby. Na deze koers boekte hij vijf overwinningen achtereen, eerst te Alkmaar, vervolgens op Mereveld de Sprinters-prijs in 1.21,7a over 1610 meter vóór Derby-winnares Janky Buitenzorg en John Areta, vervolgens een zege op Duindigt en half september het H. van Wickevoort Crommelin Memorial, waarin hij Henri Buitenzorg klopte, die hem als 2 jaar ouder paard 65 meter had moeten geven. Daarna behaalde hij een schitterende zege in de interland. Na nog een keer te zijn uitgeschakeld, besloot hij zijn seizoen met een imponerende zege in de Prijs der 3-jarige stayers: Jojo had nadrukkelijk zijn visitekaartje afgegeven.
 

Als 4-jarige
In 1972 bevestigde Jojo de grote verwachtingen die hij had gewekt: uit zeventien starts dertien overwinningen, waarvan tien achtereen. Bij zijn overwinningen zaten verscheidene semi-klassiekers voor 4-jarigen: de Prijs der 4-jarigen op Duindigt, de Grote Prijs der 4-jarigen te Groningen, het Criterium der 4-jarigen op Duindigt, de Prijs der 4-jarige Stayers op Duindigt, waarbij hij o.m. Jello klopte aan wie hij 40 meter gaf, het Kampioenschap der 4-jarigen te Hilversum. Daar tussendoor een triomf in de Grote Fokkers-prijs te Groningen tegen oudere paarden. Opnieuw een zege, te Hilversum, in het H. van Wickevoort Crommelin Memorial vóór Keen Speed en Karin, aan wie hij 20 meter gaf. En opnieuw een zege in de Nederland-België-match op Duindigt, waarbij hij Jonker Volann en Joke achter zich liet. Daarmee was Jojo Buitenzorg een van onze grote cracks geworden.
 

Als 5-jarige
Zijn campagne als 5-jarige bevestigde dat. Bij zijn acht overwinningen uit in totaal 13 starts waren triomfen in het Criterium der 5-jarigen, de Generaal G. J. A. A. Baron van Heemstra-prijs (waarbij hij Henri Buitenzorg, van wie hij hij 20 meter kreeg, klopte), het Selectiekampioenschap der 5-jarigen, maar bovenal het behalen van de "dubbel": het Kampioenschap Nederlandse Paarden en het Kampioenschap van Nederland, waarbij hij in beide grote koersen Henri Buitenzorg, met wie hij nu van gelijk-af ging, achter zich liet. In het Internationaal Kampioenschap der 5-jarigen, zijn eerste optreden in het buitenland, op de slechte baan van Sterrebeek, moest hij door een fout aan de start zeker vijftig meter terreinverlies incasseren, die hij ondanks een schitterende achtervolging niet helemaal kon goedmaken, zodat hij eervol tweede werd achter de Zweed Tim Cross. Met een winsom dat jaar van f 63.600 bracht Jojo zijn totale winsom op ruim ƒ 165.000.
 

Als 6-jarige
In 1974 zou hij die net boven de twee-en-een-halve ton brengen: f 250.424. Met als meest markante wapenfeiten: overwinningen in de Grote Prijs der 6-jarigen, in de Gouden Zweep in 1.19 over 2525 meter op Duindint, waarbij hij Henri Buitenzorg weer eens klopte, in de Dravers Gold Cup te Groningen en in de Grote Prijs van de Stad Gelsenkirchen vóór Cerise II, Atogos G en Fideel. In het Kampioenschap der Nederlandse Paarden te Hilversum streed hij een schitterend duel met Henri Buitenzorg, dat hij met gering verschil verloor. In de door Atogos G gewonnen Grote Prijs der Lage Landen werd hij uiterst eervol vierde in de fraaie km-tijd van 17.9 over 2100 meter.
 

Als 7-jarige
In 1975 voegde Jojo nog eens bijna een ton aan zijn winsom toe, waarvan de helft in Nederland en de andere helft in Duitsland. Zijn opmerkelijkste verrichtingen van dat jaar: opnieuw het Kampioenschap van Nederland, de Grote Johan Smit-prijs te Groningen, waar Jojo vaak met succes opereerde, de Grote Prijs van Nederland, eveneens te Groningen, waar hij het baan-record op 1.17,8 met bandenstart bracht, wederom de Grote Prijs van de Stad Gelsenkirchen, en een zege in een serie van de Münchener Pokal te München-Daglfing. Op Duindigt bracht hij in een sprintkoers over 1600 meter zijn record op 16.8a.
 

Als 8-jarige
Na zijn campagne als 7-jarige ging Jojo niet als voorheen gebruikelijk op rust, maar koerste hij ook in het winterseizoen. Als 8-jarige kwam hij (heat-draverijen meegerekend) liefst 32 maal aan de start, waarbij hij negenmaal zegevierde en twaalfmaal tweede werd. Hij trof nu in de een jaar jongere Kees Verkerk een geducht tegenstander die hij in Het Zilveren Renpaard nog achter zich kon houden, maar die hij in de Dravers Gold Cup op Duindigt voor moest laten gaan, waarna Jojo later in het jaar bij de België-Nederland-match te Oostende toch weer Kees Verkerk klopte. Voordien had hij Kees Verkerk op de Dag van het Paard in de Generaal G. J. A. A. Baron van Heemstra-beker na een prachtig duel toch een neusje voordeel moeten gunnen, en ook in het Kampioenschap van Nederland, waarin Jojo 18.3 over 2600 meter liep, was de crack van Stal Westland hem net iets te sterk. De Mijl van Groningen en de Grote Johan Smit-prijs brachten hem echter wederom triomfen, met opnieuw een verbetering van het Groningse baanrecord (16.8a over 1700 meter). Zijn eigen record bracht Jojo in de Prijs der Giganten ondanks een laatste plaats in de serie op 16.3a. Zijn meest opmerkelijke verrichting was echter zijn vierde plaats in de Grote Prijs der Lage Landen, waarin hij zoals Jan van Dooyeweerd het later zei, de koers van zijn leven liep, prachtig van start ging, lang het uiterst sterke veld aanvoerde en pas op het laatste rechte eind het hoofd moest buigen voor het Franse geweld en de Amerikaan Royal Port. Zijn 17.9 over 2600 meter met bandenstart is ongetwijfeld een der beste verrichtingen die men ooit van een Nederlandse draver in onze grootste internationale draverij te zien kreeg. In totaal liep Jojo Buitenzorg in zijn campagne als 8-jarige het respectabele bedrag van ƒ 91.000 bijeen.
 

De laatste koersjaren
Jongere cracks als Kees Verkerk, Manza Buitenzorg, Speedy Volita, om er enkele te noemen, maakten zijn taak steeds zwaarder. Daarom heeft eigenaar R. Schoonheim besloten om de koerscarrière van Jojo in juni van zijn 9e jaar te beëindigen en is de hengst verkocht aan Stoeterij Buitenzorg voor dekdiensten. Daar was hij zo fris dat men hem later weer enige tijd in training heeft gezet en enkele koersen heeft laten lopen, maar dat gaf weinig succes. Na nog een drietal koersen als 10-jarige werd de carrière van Jojo definitief afgesloten met een winsom van bijna 475.000 gld (215.000 Euro).
 

Jojo als vaderpaard
Jojo was heel goed gefokt. Zijn vader dekte slechts twee jaar in Nederland, maar fokte geweldig goed. Zijn père-de-mère is de Prix d'Amérique-winnaar Scotch Fez en zijn grootmoeder is een zus van de crack Mac Kinley.
Toch is Jojo min of meer geflopt als dekhengst. Hij bracht 119 producten, waarvan er slechts 46 aan de start kwamen. Zijn beste producten zijn:
Vryo Buitenzorg (f 112.300)
Video Buitenzorg (f 109.800, Viereneenhalve Kilometerwinnaar)
Ypco Oostland (f 103.100)
 

Hall of Fame

Bovenstaande verhaal is een korte samenvatting van de beschrijving op zijn pagina in de Hall of Fame. Tevens zijn er op zijn pagina nog 4 nieuwe foto's toegevoegd, waarmee het totale aantal op 23 foto's is gekomen. Er zijn ook filmbeelden van de hengst te zien. Voor zijn pagina in de Hall of Fame, kijk op www.archiefndr.nl 


Jan van Dooyeweerd

Aanleiding om Jojo als paard van deze week te kiezen was het feit dat we het In Memoriam van Jan van Dooyeweerd sr. tegenkwamen in een krantje uit 2005. Artikelen met mooie anecdotes, die Van Dooyeweerd eer aan doen. Deze zijn nu op de website geplaatst. En terecht, want "Ome" Jan was een van de grootste trainers uit de geschiedenis van de Nederlandse drafsport.

Beoordeel dit artikel

2.80
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 2 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Bert van Dooyeweerd 8 jan 2013
Leuk om terug te lezen. Was echt een crack van een paard, zeer grillig, maar waanzinnig veel klasse. Hij heeft de stal heel veel mooie momenten gebracht.
avatar
Joop Arkenbout 9 jan 2013
Ook de vele liefhebbers hebben van deze klasbak genoten,maar ook van de
andere paarden (te veel om op te noemen) van stal v.Dooyeweerd.Echte klasse
verloochent zich niet!!!
totaal: 2 | nu in beeld: 1 - 2

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: