Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Viper Acktion

Paard van de Week: Viper Acktion

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Viper Acktion in actie in Finland Viper Acktion in actie in Finland

De V-jaargang uit 2003. In het Kerstnummer van Draf&Rensport van deze week wordt de V-jaargang uit 2003 behandeld. Eén hengst en drie ruins wonnen meer dan twee ton aan Euro's. Dat waren Virgill Boko, Venividivici Joe, de Amerikaan Valdez en de betrekkelijk onbekende Viper Acktion.

Virgill is al Paard van de Week geweest, voor Venividivici wachten we op zijn tweede come-back, de ruin Valdez ging als jaarling al naar de USA en beschouwen we als Amerikaan. Vandaar dat we voor Viper Acktion hebben gekozen als het Paard van deze Week.


Viper Acktion in Nederland

De eerste 3 letters van Acktion zijn de initialen van fokker A.C. Klever. Hij verkocht zijn fokproduct aan JDS Vastgoed BV en Viper kwam in training bij Cees Kamminga. Hij debuteerde in april van zijn derde jaar en was daarbij foutief. Vervolgens won hij drie koersen op rij en werd hij derde in de Sweeps Trial. Daarna was hij tweede achter Teaser Elegance in zijn recordtijd van 1.16,6 en werd hij uitgeschakeld in de Sweepstakes. Hij werd derde in de Derby Selectie IV en vierde in de Derby, hetgeen zijn klasse aangeeft. Daarna sprong hij in Wolvega als vijfde geplaatste in 1.15,8 door het stek en beliep hij een vijfde plaats in de Automn-Stakes op Duindigt. In de Breeders Crown werd hij uitgeschakeld.

Naar Finland
De hengst had zijn kwaliteiten getoond, maar met de Klassiekers achter de rug komen de buitenlandse kapers op de kust. Met een winsom van € 10.000 werd Viper Acktion geëxporteerd naar Finland. Daar is hij gecastreerd en debuteerde hij een jaar later met een overwinning. En hij bleef veel winnen. Geleidelijk bouwde hij meer winsom op, vooral in V5/V75-koersen. Zijn grootste eerste prijs was een bedrag van € 10.000 in de Gouden Divisie Finale op 2 februari 2011. In de afgelopen 4 jaar won hij jaarlijks bedragen tussen de 30.000 en 60.000. In 2012 begon hij op 7 januari met een tweede plaats in 1.15,9 over 3.140 m, hetgeen met € 7.500 werd gehonoreerd. Half februari won hij nog een koers, maar daarna ging het minder. Zijn laatste koers liep hij op 30 april. Toch won hij dit jaar ruim € 20.000, waarmee zijn totale winsom op € 217.015 is gekomen.

Afstamming
Viper Action is een zoon van Incredible Crafts en Kanja Buitenzorg, die een record had van 1.18,0 en slechts € 275 verdiende. Haar moeder deed het beter, want dat was Tanja Woldberg, die € 58.500 op haar teller heeft staan. Tanja is ook de moeder van Dante Buitenzorg. Hun moederlijn is die van Reine Neosho. Voor Kanja Buitenzorg was Viper Acktion “lest best” want van haar 5 eerdere producten kwamen de eerste drie wel aan de start maar wonnen niet veel.

Foto’s
Op internet vonden we 9 prachtige foto’s van Viper Acktion, die zijn geplaatst op de fotopagina van de V-2003-jaargang op www.archiefndr.nl Op die pagina zijn nog 65 andere nieuwe foto’s geplaatst van o.a. Vivaldi Flevo, die in Finland een ton verdiende, Victor Lavec, Victor Bas, Vilas Boko, Viduka Boko, Valentine Viola, Viking Furniture, Voltreffer, Victory My Way en vele andere. Alle foto’s die u heeft gemist bij het artikel over de V-jaargang vindt u op deze fotopagina. Totaal staan er nu 105 foto’s op.

Beoordeel dit artikel

3.50
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: