Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Poetje Patje

Paard van de Week: Poetje Patje

Door 1
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Jonge Wimpie Strooper wint met Poetje Patje in Alkmaar Jonge Wimpie Strooper wint met Poetje Patje in Alkmaar

Soms wordt een harddraver beroemd alleen al vanwege zijn naam. Jojo Buitenzorg werd buiten ons wereldje misschien wel vaker genoemd dan Henri omdat zijn naam zo lekker liep. Kees Verkerk had ook een bekende klank. Er waren ook grappige en daardoor beklijvende namen, zoals..

Doortje Dartel, Donderstraal, Makker, Hadjememaar, Blib the Throttle, Zoef de Haas, Ep Oorklep, Elkeklus, Jeroen wil Poen, Hittepetit, Pan Fried, Keetje Tippel en haar nakomelingen Souteneur en The Black Pimp. En wat te denken van Yzeren Hein en zijn halfbroers Boris Boef, Charly Chaplin, Dinky Toy en Ed Raket?
Het grappigste voorbeeld ziet u hierboven op de foto. Journalisten vonden het leuk om over hem te schrijven. De baanspeakers zagen hem graag in de koers. Mensen vonden het leuk om hem te spelen. En dat beloonde hij vaak, want hij won veel koersen, vooral in Alkmaar. Hij werd een beroemdheid in Noord Holland, maar niemand wist eigenlijk waar die naam vandaan kwam. En fokker Piet Strooper was niet de man om het van de daken te schreeuwen.
 

 

Poetje Patje
In een artikel over Piet Strooper kwamen we er onlangs achter waar de naam Poetje Patje vandaan komt. Die komt van de oude koloniaal Jaap Kuipers uit de Anna Paulownapolder. Die man was gek van koersen en ging vaak mee met de Stroopers. Men noemde hem Poetje Patje (van het Drollenpadje). Toen de broers en zussen Strooper in 1974 voor het veulen van Urania een naam gingen bedenken, die met een P moest beginnen, dachten ze: Waarom niet Poetje Patje?
Tonwinnaar
Hoe goed was Poetje Patje eigenlijk? Goed genoeg om totaal 113.000 gulden te winnen! Hij won vooral veel in Alkmaar en werd een beroemdheid in Noord-Holland. Regelmatig stond er op de sportpagina van het Noord-Hollands Dagblad een grote krantekop met zijn naam. Zeker in het jaar 1981 toen hij 9 keer in Alkmaar won bij 11 starts. Dat wekte natuurlijk wel de nieuwsgierigheid op van de lezers en zo werd Poetje Patje bekend, ook buiten ons eigen wereldje.
De ruin won veel "gewone" koersen, vooral op de kleine banen. Eén overwinning steekt er bovenuit: die in het Kampioenschap van Friesland te Wolvega in 1981, vóór Sir Hanover, Norman Dakota en Lucky Six. De eerste prijs bedroeg 5.000 gld. Hij koerste van zijn tweede t/m zijn twaalfde jaar, startte niet minder 240 keer en het aantal keren dat zijn opvallende naam in de tribunes schalde is een veelvoud daarvan: "daar gaat POETJE PATJE!!" En 36 keer mocht hij na een overwinning voorrijden. 36 keer applaus voor POETJE PATJE!!
 

 

Goed gefokt
De bruine ruin was een zoon van Dave Fez (de hengst om de hoek) en Derbywinnares Urania, die op haar beurt een dochter was van Parisien en Carma Norton. Urania was dus een volle zus van de Strooper-cracks Roland, Norton Williams en Typhoon. Zeer goed gefokt dus, onze Poetje Patje.
 

 

BN-er
Poetje Patje is heden opgenomen bij de BN-ers in onze Hall of Fame, met een overzicht van zijn carrière en 5 foto's.
Er zijn ook nieuwe foto’s van zijn jaargenoten geplaatst op www.archiefndr.nl,  zoals Pacemaker W, Paljas Hanover, Pancreas, Perle du Nord, Perry Anjo, Pijlsnel, Prizefighter en Pyreus Berkenhof. Zit er een favoriet van u bij?

Beoordeel dit artikel

4.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 1 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Rico K 16 dec 2012
Heel vaak zien lopen op Alkmaar deze Poetje Patje...o.a. tegen 1 van mijn oude favoriete paarden Tindemans W met John de Leeuw.
totaal: 1 | nu in beeld: 1 - 1

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: