Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Quicksilver S

Paard van de Week: Quicksilver S

Door 3
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Quicksilver S met Jan Wagenaar jr. en Wagenaar sr. Quicksilver S met Jan Wagenaar jr. en Wagenaar sr.

Op nevenstaande foto zie je de grote crack Quicksilver S met zijn trainer/pikeurs Jan Wagenaar senior en junior. De hengst is een niet geëvenaard fenomeen. In onze planning stond dat hij Paard van deze Week zou worden omdat de Quicksilver S-Cup op 14 december in Wolvega zou worden verreden.

Nu deze koers plotseling een week naar voren is gehaald en komt ons Paard van de Week een beetje als mosterd na de maaltijd. Zie het nu maar als een lekker toetje.

Wereldrecordhouder
Voor de oudere garde onder de drafsportliefhebbers is Quicksilver S het Paard van de Twintigste Eeuw. Alleen al door zijn bijzondere leven en grandioze prestaties, die steeds beter werden naarmate hij ouder werd. Hij bleef winnen, tot en met zijn afscheidskoers als 17-jarige! Hij is met 142 (!!!) overwinningen nog steeds wereldrecordhouder en dat neemt geen enkele (warmboed)draver hem ooit meer af. Geloof mij maar.

Wisselvallig
Als jong paard was Quicksilver S niet meer dan een modale draver. Hij was geboren op de grote stoeterij van de Groninger industrieel Joh. Smit, die hem al als veulen voor ƒ 700 verkocht aan E.J. Stel uit Dordrecht. Hij was eerst bij Jan Goedendorp op Duindigt in training en kwam later bij Hans ten Hagen, op wiens naam hij als driejarige debuteerde. Quicksilver S was toen nog een onstuimige draver en zijn 14 starts als driejarige, alle op Duindigt, bleven zonder resultaat. Een jaar later toonde hij toch over kwaliteiten te beschikken, vooral over langere afstanden. Hij begon het seizoen met een serie van 5 overwinningen en 3 tweede plaatsen. Bij zijn eerste zege op 6 mei 1953 op Duindigt sprak men van "veelbelovend". Begin 1954 werd Quicksilver S voor de helft verkocht aan Cees Kleinendorst uit Wassenaar en liep hij op naam van Stal H. Een jaar later werd Kleinendorst alleen eigenaar. De prestaties van de hengst bleven grillig en meer dan een verdienstelijke draver was hij niet. Vooral aan de start was hij lastig.
Als 7-jarige werd Quicksilver S tijdelijk in training gezet bij Jan Kruithof, die in Frankrijk een entrainement had. Daar deed hij het niet slecht. Kruithof won met hem twee koersen op Le Croisé-Laroche en op Duindigt klopte hij de crack Theo Messidor. Hij kwam weer terug bij Ten Hagen, die in 1957 zelfs met hem in de Grand Prix d'Hiver op Sterrebeek en in de Grote Prijs der Lage Landen startte, maar dat haalde weinig uit. In het najaar werd hij naar Duitsland verpacht, waar hij drie keer zegevierde. Kleinendorst bood hem aan op de hengstenkeuring, maar hij kon (nog) geen genade vinden in de ogen van de keuringscommissie. De teleurgestelde eigenaar verkocht hem begin 1958 aan zijn fokker Joh. Smit voor ƒ 5.000 en hij dacht hiermee een wereldprijs te hebben gebeurd. Joh. Smith zette Quicksilver S in training bij Willem Geersen, maar deze grote vakman kon ook weinig met hem beginnen, al werd hij wel tweede met hem in de Gouden Zweep. Quicksilver S bleef fouten maken, een nachtmerrie voor de trainer.

De ommekeer
Dat bleef zo tot Smit zijn hengst naar Jan Wagenaar sr. stuurde. Die had net een maand eerder een mooi entrainement in Otterlo betrokken en had al lang op de hengst zitten azen. En hij vond hem! Hij paste het beslag aan, maar bovenal ontdekte hij het geheim van Quicksilver S: een grondige hekel aan trainingsarbeid. Wagenaar gooide de hengst de hele dag buiten in een kampje, waar hij zichzelf trainde, meehollend langs de afzetting met de paarden in de baan. Op 26 oktober 1958 behaalde Wagenaar zijn eerste zege met de inmiddels 9-jarige hengst en het blad "Sport en Fokkerij" schreef: "Zoals wij hem zondag zagen eindigen was hij een schilderij, de hengst lag en gaf een glijdende speed ten beste, zoals wij zelden zagen".

Steeds beter
Wagenaar won met hem die herfst nog de Hoefslag Wisselbeker en de Twee Mijl van Mereveld. De hengst werd steeds beter. Als 10-jarige waagde hij zich in Götenborg te meten met de allerbesten in de Grote Prijs van Aby. Die waren toen nog een maatje te groot en Quicksilver S werd vierde achter Icare IV, Jamin en Tex Iran.
Als 11-jarige verhuisde hij tijdelijk naar Bonne de Jong in Oranjewoud, toen Wagenaar vanwege een schorsing zijn licentie tijdelijk moest inleveren. Hier presteerde de hengst minder. Bovendien speelde een kaakontsteking hem parten. Terug bij Wagenaar bracht Quicksilver S in de finale van de Grote Kerstprijs in Hilversum de wereldkampioen Hairos II zijn tweede nederlaag in Nederland toe.

Vijfmaal de Grote Prijs van Nederland
Quicksilver S werd met het klimmen der jaren nog beter. In Groningen won hij als 12-jarige voor de eerste maal de Grote Prijs van Nederland, voor Vanadis en Vrijdag. In de volgende jaren zou hij deze prestigieuze heatdraverij nog vier maal winnen. Hij bracht in 1961 als derde Nederlandse paard (na Mac Kinley en Theo Messidor) zijn winsom boven de ton.

De Kampioenschappen
Als 13-jarige had Quicksilver S eindelijk de top bereikt. Hij won dat jaar alle grote kampioenschappen. In het Kampioenschap Nederlandse Paarden werd de beste schimmelhengst Tabor geklopt. Ditzelfde kampioenschap eiste hij ook op in 1963, 1965 en 1966 (als zeventienjarige!), steeds met jonge Jan Wagenaar op de sulky. In het Kampioenschap van Nederland vocht hij jaarlijks adembenemende duels uit met de klassevolle Franse importhengst Jour de Java. Quicksilver S was met jonge Jan Wagenaar de winnaar in 1962, 1964 en 1966 (als zeventienjarige!). Jour de Java won met Martin Vergay in de tussenliggende jaren.

4 Gouden Zwepen
De Gouden Zweep zou Quicksilver S vier maal op rij winnen, de eerste maal met Jan jr. in 1962, voor Theo Messidor. Oude Jan en jonge Jan zouden de hengst in dit klassieke nummer om het andere jaar sturen. Ze wilden allebei graag Prins Bernhard de hand schudden. Na de derde keer mocht eigenaar Joh. Smit de replica van de Gouden Zweep definitief mee naar huis nemen.

Grote Prijs der Lage Landen
Op zijn veertiende jaar brak Quicksilver S met 22 overwinningen in één jaar het oude record van Barones Spencer uit 1941. Hij werd dat jaar tweede in de Grote Prijs der Lage Landen achter Torrid Song met Hans Frömming, die 20 meter voorgift van hem genoot. Zonder hinder van de gevallen Olivier B had Quicksilver S mogelijk gewonnen. Een jaar later, als 15-jarige in 1964, lukte het Quicksilver S wel om de Grote Prijs der Lage Landen te winnen, op een geheel vernieuwd Duindigt voor een record aantal bezoekers. Wagenaar jr. klopte hierbij de jonge Zweeds-Franse wondermerrie Othka met Gunnar Nordin.

Afscheid als 17-jarige
1966 was het laatste koersjaar voor Quicksilver S. In het Kampioenschap Nederlandse Paarden moest de 12 jaar jongere vedette Carlos Pluto voor hem buigen. En in het Kampioenschap van Nederland werd rivaal Jour de Java geklopt. De carrière werd afgesloten met een overwinning in de Revanche der Grote Prijzen op Mereveld. Met zijn emotionele afscheid van de baan op 30 oktober 1966 was een eind gekomen aan een ongekende koersloopbaan. Het "Hu Quickie" van de Wagenaars zou nooit meer klinken.
Zijn laatste jaren
Quick werd eerst als dekhengst opgesteld op de Stoeterij van Joh. Smit in Zuidhorn. Toen deze eigenaar op 13 maart 1968 overleed, legateerde hij Quicksilver S aan de familie Wagenaar en kwam de hengst weer terug in zijn box in Otterlo, waar hij nog enkele jaren dekdiensten verrichtte voordat hij op 21-jarige leeftijd plotseling overleed.
Verder had Joh. Smit in zijn testament zijn geboorteplaats Zuidhorn met ƒ 133.500 bedeeld voor sportdoeleinden. Uit dankbaarheid werd de in die plaats gebouwde sporthal vernoemd naar Quicksilver S. De opening van de in het Joh. Smit-park gelegen hal gebeurde door "jonge" Jan Wagenaar in augustus 1978.

Als vaderpaard
Quicksilver S heeft zelf maar een beperkt aantal kinderen gebracht, in totaal 42, waarvan er 33 in de baan geweest zijn. Zij wonnen samen ƒ 769.452 en boekten 257 overwinningen. Hij bracht twee tonwinnaars: Kwik Hanover (ƒ 102.125) en verreweg zijn beste nakomeling Jaspis du Bois 1.16,1 - ƒ 259.700. Jaspis du Bois is vooral bekend als vader van onze meest verdienende Nederlandse draver aller tijden, Yellowa.

Quicksilver in de Film van de Maand!!
We zijn heel blij dat we de beschikking hebben gekregen over filmbeelden van Quick's mooiste overwinning, die in de Grote Prijs der Lage Landen 1964. De film is helaas zonder geluid, dus lees eerst de toelichting op zijn pagina in de Hall of Fame. (of kijk in onze Videotheek)

Hall of Fame
Quick stond natuurlijk als een van de eerste in onze Hall of Fame met zijn levensverhaal, carrière, afstamming en op dit moment 48 foto's, waarvan 10 nieuwe, die we vorige week op internet hebben gevonden. Bovenstaand verhaal is een korte samenvatting. Wilt u alles lezen en veel foto’s zien, ook over de Wagenaars? Kijk op www.archiefndr.nl

 

Bekijk ook:
Jan Wagenaar "Pikeur van de Eeuw" (video)

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 3 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Dolf Rieken 9 dec 2012
Prachtige herinneringen aan Quick, de gevechten met Jour de Java waren fantastisch, publiek (veel) op de banken, Grote prijs der Lage Landen, kippenvel en het afscheid op Mereveld met tranen in de ogen, alleen nooit geweten dat hij eigenlijk niet zo lief was, gelukkig maar.
avatar
Dolf Rieken 9 dec 2012
Ik weet ook nog dat hij zo populair was dat er een plaat over hem gemaakt werd door de toen erg bekende Milly Scott, een parodie op het nummer Goldfinger uit de gelijknamige James Bond film gezongen door Shirley Bassey.
avatar
Cees de leeuw 10 dec 2012
Jan wagenaar was mijn pikeur, inmiddels John de Leeuw en geen familie hoor.
totaal: 3 | nu in beeld: 1 - 3

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Foto gallerij

Quicksilver S met Wagenaar jr. en Wagenaar sr. Quicksilver S Quicksilver S Quicksilver S Quicksilver S

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: