Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Wouter Raaphorst

Paard van de Week: Wouter Raaphorst

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Paard van de Week: Wouter Raaphorst

Wouter Raaphorst werd in 1980 als een bruin hengstveulen geboren bij de familie G. J. de Kroes te Wassenaar. Hij was het resultaat van een korte doch hevige romance tussen dekhengst Sing Sing en Amerikaanse merrie Hand Signal, de merrie, die ook uitblonk via haar andere zoons King (geb. 1975, Renpaard van de Eeuw) en Derby-winnaar Sydney Raaphorst (geb. 1985).

Zij werd beschouwd als de beste Nederlandse Volbloedfokmerrie van de vorige eeuw.

De Eigenaar
Wouter koerste voor "dikke" Karel Woltman. In vroeger jaren een niet te missen  frequente koersbezoeker. Op bovenstaande foto leidt hij zijn Derby-winnaar naar de winnaarsring op Duindigt. Over hem staat een grappig artikel op de website van het NDR-Archief. Een gedeelte hieruit, wat betrekking heeft op Wouter Raaphorst, volgt hieronder:

Gekocht voor een bord snert
Karel vertelt: "In die jaren ben ik als een gek te keer gegaan. Ik kocht het ene paard na het andere. Soms had ik er tien tegelijk lopen. Wat dat kostte in de maand. Ik werkte alleen nog voor die beesten. En er was er bijna nooit een die won. Je hebt haast geen paarden die winnen. Ik heb nou dat renpaard Wouter Raaphorst. Een mazzeltje. Gekocht voor een bord snert. Ik kom bij De Kroes om weer eens een paard te kopen. Er lopen er vijf in de wei. Achter elkaar aan. Meestal nam ik de voorste, maar toen dacht ik, laat ik de laatste eens nemen. Nou, zegt De Kroes, dat is pech voor je want dat is de duurste. Ik zeg, luister makker, als ik de voorste genomen had was dat de duurste geweest. Ik heb er nu al acht van je gekocht die tot op heden niet weten waar de eindstreep ligt, dus trek me het vel niet over de oren. Vooruit, zegt hij, maar het is echt een goeie. Nou, dat paard heeft nu acht keer gelopen en is zeven keer eerste geworden. Ik heb een speciale band met dat paard.
Laatst was ik de hele middag in de stal, je kent dat wel, een groot kind. Iedereen die voorbij komt vragen, hé wil je Wouter Raaphorst niet zien. Zoals je vroeger je nieuwe trapauto liet zien aan de kinderen uit de buurt. Enfin, om zes uur zitten mijn trainster Margot van Dijk en ik wat te drinken en ik zeg ineens, ik moet nog even naar Wouter. Ze zegt: Schei alsjeblieft uit, laat dat beest nou even met rust, je hebt de hele middag al aan dat paard lopen sjorren. Ik zeg nee, ik moet er nog even heen. We bekvechten er nog wat over, ze zegt uiteindelijk, nou dan ga je toch. Ik kom, en daar ligt hij, op de grond, met zo'n kop. Een koliek. Als ik niet gegaan was, was hij dood geweest".

Karel woonde nog bij zijn moeder en zij vertelde over haar zoon: „Hij is zo'n goeie jongen. Altijd geweest. Vroeger als kind verdiende hij een rijksdaalder op een dag en dan bracht hij nog een zakje chocolade-eitjes en een vaasje met bloemen voor me mee. Hij heeft in zijn leven altijd alles weggegeven. Nu nog, als hij op straat zo'n groepje achterlijke kinderen ziet, dan stapt hij naar de begeleidster en dan geeft hij haar geld. Allemaal een ijsco. Na de Derby gingen we eten, nou er gingen tachtig man mee. Ik zeg, Karel wie zijn dat toch allemaal. Hij zegt, ik weet het ook niet. Maar hij stuurde ze niet weg. De hele straat hier werd ook getrakteerd. De kinderen zongen van 'Karel, Karel heeft de Derby gewonnen'. Uiteindelijk heeft die Derby hem meer gekost dan opgebracht".
Tot zover het gedeelte over Karel Woltman en Wouter Raaphorst. Het hele sappige verhaal over Dikke Karel is te lezen op de website van het NDR-Archief. Een aanrader.

Koerscarrière
Karel Woltman had geluk met Wouter Raaphorst. De hengst bleek verreweg het beste paard van zijn jaargang, wat niet wil zeggen dat je altijd de laatste van een groepje jaarlingen moet kiezen. Als 2-jarige won hij 2 van zijn 4 starts, waaronder het Criterium. Als 3-jarige was hij onklopbaar en hij won 5 rennen, waaronder de Hengsten Productenren, de Trial Stakes en de Derby. Als 4-jarige won hij 4 van zijn 8 starts, waaronder het W.J. Jochems Memoriaal, het Sprintkampioenschap van Nederland en de Cambridgeshire. Als 5-jarige won hij bij zijn enige start, het Sprintkampioenschap van Nederland. Als 6-jarige startte hij 3 maal en won een keer in België. Het jaar daarop won hij weer in België, waarmee zijn carrière winnend werd beëindigd.
Zijn totale winsom bedraagt omgerekend 59.500 Euro, waarmee hij op een tiende plaats staat bij de meest winnende Nederlands gefokte renpaarden.
Wouter Raaphorst is deze week opgenomen in de Hall of Fame van de Volbloeds, met zijn levensverhaal, carrière, afstamming en 12 foto's, waarvan 8 nieuwe. Op het NDR Archief staat ook een link naar filmbeelden van zijn overwinning in het Sprintkampioenschap 1984, waarin hij zijn halfbroer King klopte.

Beoordeel dit artikel

0
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: