Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Rise and Shine

Paard van de Week: Rise and Shine

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Rise and Shine met Arnold Mollema Rise and Shine met Arnold Mollema

Rise and Shine (1.12,0 - € 273.985) is de absolute jaargangstopper, de meest verdienende en de snelste van de R-1999-jaargang. Hij is gefokt door Arnold Mollema te Sonnega, die tevens zijn trainer was. Mollema verkocht zijn fokproduct als jaarling op de Unitrot-veiling.

In mei 2002 werd hij vlak voor de 3-jarigen Klassiekers door Stal De Ossehaar verkocht aan Vibelzee B.V. voor wie hij daarna met Arnold Mollema het Stake Sprintkampioenschap, de Derby, de Fokkers Trofee en de Grote Unitrotprijs won. Als vierjarige won hij met Roland Hülskath de Vierjarigen Derby. Als vijfjarige zegevierde hij met Roland Hülskath in het Kampioenschap Nederlandse Paarden en met dezelfde rijder was hij tweede in de Prijs der Giganten, derde in het Kampioenschap van Nederland en vierde in de Grote Prijs der Lage Landen. Zijn record van 1.12,0 realiseerde hij dat jaar met Hülskath op Solvalla, een jaar later met Ruud Pools geëvenaard in Gelsenkirchen. Een ernstige blessure (hoefbeenbreuk) hield de hengst bijna twee jaar uit competitie, maar in 2007 kwam hij bij trainer Erwin Bot sterk terug. Bij trainer Holger Ehlert verdiende hij in 2008 in Italië meer dan 31.000 euro. Zijn totale aantal overwinningen is 26, waarvan 19 in ons land, 3 in Duitsland, 1 in Denemarken en 3 in Italië.
 

 

Afstamming
Moeder My Martha Lin is een heel klein merrietje en daar moest wat maat op, vond fokker Arnold Mollema. Die maat vond hij bij de Franse hengst Echo en het resultaat mocht er zijn: het fokproduct Rise and Shine groeide uit tot een prachtige hengst met een stokmaat van 1,65 m, precies even groot als zijn vader. Als koerspaard was Rise and Shine wel een maatje te groot voor zijn jaargenoten.
Vader Echo was een uitstekend koerspaard met een winsom van 1.391.000 Euro en een record van 1.11,8. Hij won o.a. het Critérium Continental en het Critérium de Vitesse de la Cote d'Azur. In de Prix d'Amérique van 1998 werd Echo met een neusje geklopt door Dryade des Bois met de slimme Jos Verbeeck. Echo is fantastisch gefokt. Zijn vader Qlorest du Vivier is een zoon van Florestan en topmerrie Ua Uka. Echo's moeder Datcha Folle is een dochter van de hengst Ura (uit Gélinotte) uit een uitstekende Franse moederlijn.
Rise and Shine's moeder is de Amerikaanse import-merrie My Martha Lin, die afstamt van stammoeder MARGARET CASTLETON T1:59¼ [1933-1960]. Margaret Castleton liep haar record als 4-jarige in 1937 en meteen daarna werd haar carrière beëindigd. Een sub-2.00-tijd was in die jaren heel bijzonder. Ze werd bekend als de "grote stammoeder" van de beroemde Walnut Hall Farm. Acht van haar veulens liepen records, inclusief drie in 2:00 (km.tijd 1.14,8) of minder. Ook haar dochters vererfden super. Margaret Castleton stierf als 27-jarige grootmoeder en werd in 1974 opgenomen in de officiële Amerikaanse Hall of Fame. Haar bekendste afstammelingen zijn de miljonairs Hanko Angus en Banker Hall, B Cor Pete, Broadway Hall, wereldkampioen Flower Child en natuurlijk Rise and Shine, wiens de zesde moeder zij is.


My Martha Lin is een dochter van de gerenommeerde Broodmare-sire Meadow Road. Zij bracht naast Rise and Shine nog 13 andere producten, waarvan de laatste 4 ook van Echo zijn. Zij heeft haar kunstje met Rise and Shine echter niet kunnen herhalen. Alleen Tears of Fire (van Joie de Vie) was een leuk koerspaard.
Rise and Shine is deze week opgenomen in het NDR Archief bij de BN-ers in de Hall of Fame, met zijn levensverhaal, carrière, afstamming en 20 foto's. Er staan ook een link op naar filmbeelden van zijn Derby-overwinning.

Beoordeel dit artikel

3.67
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: