Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Wanda Pluto

Paard van de Week: Wanda Pluto

Door 4
Letter groote: Decrease font Enlarge font
v.l.n.r. Rinus van Leeuwen, Wanda Pluto, Maria Poort v.l.n.r. Rinus van Leeuwen, Wanda Pluto, Maria Poort

De IJzeren Dame. Zo luidde haar bijnaam in de paardenkrant. Ze kreeg die naam omdat ze als tweejarige al koerste en met de jaren steeds sterker werd. Enkele jaren was ze de beste merrie van Nederland, maar haar opvolgster was toen ook al goed bezig: de 3 jaar jongere Action Skoatter.

Wanda Pluto was een opvallende vosmerrie met een hele brede bles. Die had ze geërfd van haar vader Kameraad. Op de jaarlingenshow kreeg ze slechts een eervolle vermelding, maar dat bleek, zoals zo vaak, geen maatstaf voor haar kwaliteiten als koerspaard.


Het Team achter Wanda
Wanda werd gefokt door Frans van Eyden en Henk Verhey, voor wie ze ook koerste. Zij is steeds in training geweest bij Rinus van Leeuwen, die ook haar vader Kameraad en moeder Karla Pluto onder zijn hoede had. Aanvankelijk werd ze door Van Leeuwen zelf gereden, maar later werd ze meestal toevertrouwd aan Maria Poort. U ziet de trainer en de twee dames op bovenstaande foto.


Koerscarrière

Als tweejarige trad ze in de klassieke koersen niet op de voorgrond, maar ze won wel twee keer en bleef bij twaalf starts slechts driemaal ongeplaatst. Als driejarige won ze elf maal en ze was bij 22 starts nimmer buiten het geld. Ze won o.a. het Criterium der 3-jarige Merries en werd derde in de Sweepstakes. Als 4-jarige won ze tegen oudere paarden o.a. de Grote Prijs der Merries en als 5-jarige de Grote Winterfinale in 1985. In 1986 won ze o.a. de W.H. Geersen-prijs en werd ze tweede in de Grote Prijs van Ned. achter Vriend. In 1987 wist ze zowel de serie als de finale van de Grote Prijs van Ned. in Groningen te winnen. Als 8-jarige had Wanda een topjaar. Uit 35 starts won ze 5 keer, maar aansprekender waren haar klasseringen in de topnummers. Ze won o.a. de Prijs der Besten. In de Grote Prijs van Ned. werd ze deze keer vijfde en in de Gouden Zweep werd ze nipt tweede achter Amor Geert, die ze 40 m had moeten geven. In de Giganten werd ze 2e in serie en 4e in finale. Maar de beste prestatie was ongetwijfeld haar tweede plaats in de Grote Prijs der Lage Landen achter Vriend, hetgeen 50.000 gld. opleverde.


Wereldkampioenschap

Wanda deed zelfs in dat jaar in Amerika op uitnodiging mee aan het officieuze Wereldkampioenschap waarbij ze eervol vijfde werd in 1.15,7 over 2.011 m. Dit leverde nog 18.500 gld op. Voor Maria Poort was dit een bijzondere ervaring, want zij was de eerste vrouw die ooit in dit kampioenschap is gestart en kreeg daardoor veel publiciteit. Een week later namen ze deel aan een revanche over 1.609 m. Ongeplaatst bracht Wanda haar record op 1.14,1. Drie andere uitstapjes naar België leverden slechts een derde plaats op.


Hoge winsom

In 1989 begonnen de jaren voor Wanda Pluto te tellen. Toch behaalde ze nog 1 overwinning uit 13 starts en won nog 16.000 gld, waarmee haar totaal op bijna een half miljoen gulden kwam (220.250 Euro). Daarmee was Wanda Pluto enige tijd de meest winnende Nederlands gefokte dravermerrie, tot ze werd voorbij gestreefd door Action Skoatter en later door Carisma Darby en Hinde Buitenzorg.


De IJzeren Dame

Wanda Pluto maakte in haar carrière veel starts en in 206 koersen liep ze zich niet minder dan 174 keer in de prijzen. Slechts 32 keer had ze geen geld. Niet minder dan 60 keer ging ze met de winnaarsbloemen naar huis! Ze liep eerst tegen de top van haar jaargang en later tegen de top van Nederland. Acht keer startte ze in het buitenland, waarvan 2 keer in de USA. Ze kreeg het bepaald niet cadeau. Wanda Pluto was een keiharde, sterke, snelle, oertrouwe merrie. Vandaar dat ze dezelfde bijnaam kreeg als de toenmalige Prime-Minister van het United Kingdom: The "Iron Lady" Margareth Tatcher, oftewel de IJzeren Dame.

Wanda Pluto is al jaren geleden opgenomen bij de BN-ers in de Hall of Fame, met haar (nu aangepaste) levensverhaal en 21 foto's, waarvan ruim de helft deze week is toegevoegd. Er staan nu op www.archiefndr.nl ook 3 links op naar filmbeelden van belangrijke koersen, waarin ze tweede werd. 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 4 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Arie van Santen 18 nov 2012
Leuk!! Stukje nostalgie, ik heb haar verschillende keren zien lopen, die Ijzeren Dame....
avatar
Vincent Huizenga 19 nov 2012
Haar laatste 4 of5 jaar waren mijn eerste jaren op de koersbanen en als klein kind was het geweldig om altijd die bles te zien. En natuurlijk DE koers met Vriend stt voor altijd in mijn geheugen gegrift
avatar
Rico K 19 nov 2012
Wanda Pluto liep in de jaren dat ik nog met mijn inmiddels overleden vader en moeder alle banen afliep, ook altijd erg genoten van de koersen van dit paard!
avatar
Nancy van eijden 21 nov 2012
Een Super stukje over de geweldig Ijzeren Dame Wanda Pluto.En Geweldig was ze.Vooral waarop zij haar koersen liep altijd vechtend en strijdvol met Maria Poort naar de finsh toe.De merrie had een super koershoofd,zelf. Het is echt terecht dat ze nu paard van de week is.
totaal: 4 | nu in beeld: 1 - 4

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: