Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Vanadis

Paard van de Week: Vanadis

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Paard van de Week: Vanadis

Op de jaarlingenkeuring eind november 1955 in Hilversum zag Bram Nottelman haar voor het eerst. Een nogal klein en weinig indrukwekkend beestje. Maar als trainer-pikeur Nico Bloemsaat Vanadis laat draven is het voor hem wel duidelijk: een geboren harddraver.

Bram vertelde later: "Ze kostte niet veel, omdat ze er onooglijk uitzag. Ik zag haar in de verte stappen en vond dat ze gemakkelijk bewoog, heel natuurlijk, het kostte geen kracht. Toen ik dichterbij kwam schrok ik. Een stumperig type met veel te lange oren. Alsof dat nog niet genoeg was, zat ze ook nog onder de luis, het was heel erg. Mijn vrouw, ze heeft er ook een beetje verstand van, was kwaad. Man, hoe kan je nou zo'n ezel kopen, zei ze. Het was de eerste keer dat we ruzie kregen." Bram Nottelman had het goed gezien. Vanadis werd een van de beste dravers die hij ooit trainde. Ze won onder andere de Derby.


Koerscarrière
Bram deed altijd heel voorzichtig met zijn paarden en Vanadis startte als tweejarige in slechts 5 gewone koersen. Ze debuteerde winnend in Alkmaar op 17 juni. Vervolgens werd ze tweede, eerste (Alkmaar) en weer tweede. In haar vijfde koers, op 26 augustus in Alkmaar, eindigde de merrie ongeplaatst en dat was voor Bram het teken om meteen te stoppen met koersen. Haar jaarrecord was 1.37,8!
Driekwart jaar later was de merrie klaar voor het grote werk. Op 23 juni won ze op Mereveld met speels gemak de Sweepstakes. Daarna werd ze tweede in een gewone koers en won vervolgens de Derby-Proef. Op 4 augustus toonde Vanadis zich met een sterke eindsprint de beste van haar jaargang in de Derby, die zij won in 1.27,3 over 2.500 m. Een maand later werd ze derde in het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal, achter Theo Messidor, die 50 m had moeten geven, en jaargenoot Vlieger D. Dit was een aanleiding voor Bram om de merrie op rust te zetten.


Als vier- en vijfjarige blies Vanadis haar partijtje mee, met als belangrijkste overwinning die in het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal als 4-jarige. Als 6-jarige had ze een topjaar, met 6 overwinningen in 10 starts. Na optelling van de tijden in 2 heats werd ze winnares van het Mereveld's Mijlrecord en ze werd op 2 oktober derde in het Nederland-België onderdeel over 1600 meter, gewonnen door Thea Cornelia in een Nederlandse recordtijd van 1.18,1. Vanadis liep zich met 1.19,7 in de Elitelijst. De merrie was nu oud en sterk genoeg, volgens haar trainer-eigenaar Bram, en ze was in topvorm. Ze koerste de winter door en begon met een tweede en een eerste plaats in januari. In de volgende maanden werd ze zesmaal op rij tweede en won vervolgens eind mei twee koersen.

In juni en juli koerste zij niet want Bram ging haar klaarstomen voor de Grote Prijs van Nederland in Groningen, zijn favoriete koers, die hij in de zes voorgaande jaren had gewonnen. Bram dacht met Vanadis wel een kans te hebben op de zevende achtereenvolgende zege, maar in dat jaar stond ook de 12-jarige Quicksilver S ingeschreven, die toen onoverwinnelijk geworden. In de beide heats kon de merrie deze tophengst natuurlijk niet kloppen, maar ze werd wel keurig derde en tweede. Na optelling van de tijden kreeg Bram het derde geld. Volgende doel was Mereveld's Mijlrecord, ook al zo'n klassieker voor de topklasse van Nederland. Vanadis won de beide heats en de eerste prijs bedroeg 6.000 gulden, net zoveel als in haar Derby, 4 jaar eerder. Na nog een tweede plaats in een gewone koers op Duindigt werd de merrie uitgenodigd voor de Nederlandse equipe in de interland tegen de Belgen op 1 oktober 1961 op Duindigt. Zij won het onderdeel over 1.600 m in 1.20,1 en hield daarmee de Nederlandse eer hoog, want de andere drie onderdelen werden gewonnen door de Belgen. Na een vierde plaats in Alkmaar op 8 oktober vond Bram het voor dat jaar mooi geweest. Vanadis had zich in de topklasse goed geweerd.

Helaas is ze in haar achtste jaar door een blessure niet meer aan de start gekomen. De goedgefokte merrie heeft een prachtige carrière gehad. Van haar 59 koersen wist ze bijna de helft (27) te winnen, een bewijs van haar klasse en het grote vakmanschap van haar eigenaar/trainer Bram Nottelman.
Vanadis was een uitstekende Nederlandse draver en we hebben haar opgenomen bij de BN-ers in de Hall of Fame, met haar hele levensverhaal, 14 foto's, waarvan een aantal nieuwe uit de plakboeken van de familie Nottelman. www.archiefndr.nl

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: