Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Guvo de Bloomerd

Paard van de Week: Guvo de Bloomerd

Door 1
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Paard van de Week: Guvo de Bloomerd

In de afgelopen weken is er op de website van het NDR-Archief voor het eerst een verkiezing gehouden. De bezoekers van konden uit 10 BN-ers onder de dravers er ééntje uitkiezen, die een stapje hoger zou komen en naar de Hall of Fame met de grote Nederlandse cracks zou promoveren.

Na een spannende strijd met Jojo Buitenzorg kreeg Guvo de Bloomerd in de laatste uren genoeg stemmen om als overwinnaar uit de bus te komen. Daarom is hij nu ons Paard van de week en is hij in de Hall of Fame geplaatst.


Absolute topper
De 'Beul van Baexem' was de bijnaam van deze draver van fokker/eigenaar Pierre Brouwers uit het Limburgse Baexem. De bruine hengst, geboren in 1989, was een laat veulen: 25 juni. Hij was als jong paard al succesvol, maar voegde zich als 6-jarige bij de absolute top in Nederland en vooral ook in Duitsland.


Afstamming
Zijn vader is de Amerikaanse hengst Lola's Express, die voor zijn Nederlandse eigenaar Piet Meyn (ook de eigenaar van Speedy Volita) in Amerika in vijf seizoenen $ 461.087 verdiende. Hij startte met zijn rijder Ted Taylor ook nog in de Prijs der Giganten op Hilversum, maar faalde met zijn onmogelijke startnummer acht door een galoppade aan de start. Na enkele jaren dekdienst in Amerika kwam de hengst naar Europa. In 1987 stond hij in Nederland ter dekking. Hij bracht hier in 3 jaar 98 producten, waaronder zich met uitzondering van Guvo De Bloomerd geen echte toppers bevonden. Zijn 65 gestarte kinderen wonnen in totaal ƒ 1.615.969.

Guvo De Bloomerd is geheel Amerikaans gefokt, want zijn moeder Bea De Bloomerd is van de Amerikaanse dekhengst Rising Wind uit de Amerikaanse importmerrie Ann Dayan, ook moeder van de snelle Ann Marshall 1.15,1, die nog het baanrecord van Duindigt in haar bezit heeft gehad. Bea De Bloomerd heeft vanwege een ongeval nooit gekoerst en ging als 4-jarige naar de fokkerij.


Carrière
Ondanks het feit dat Guvo De Bloomerd laat geboren was, debuteerde hij al als 2-jarige. Dat gebeurde gelijk winnend op Duindigt in 1.17,6a met zijn toenmalige trainer/rijder Rob van Toor, vóór de latere Fokkers Trofee-winnares Genuine Star. In de Jonkerprijs was Guvo vierde. Als 3-jarige werd hij in de Derby-Proef tweede achter de latere Derby-winnares Gipsy Westland. In de Derby zelf ging het echter fout, na een aanrijding en valpartij met Go To Oldeson. Eigenaar Pierre Brouwers liet zijn paarden in de tachtiger jaren veel lopen op de mooie Zuidlimburgse baan in Schaesberg en na de sluiting van deze baan startte hij veel op de vrij nabij gelegen banen in het Duitse Roergebied, waar de hengst regelmatig succesvol was. Hij toonde zijn kwaliteiten o.a. met een overwinning in Gelsenkirchen als 5-jarige in de snelle tijd van 1.13,6a over de mijl. Toen hij in september 1994 met een dubbele longbloeding uit de koers kwam, haalde Brouwers de hengst naar zijn landbouwbedrijf om zelf de training ter hand te nemen. In de bossen van Baexem bloeide hengst weer op en hij wist nu zijn vorm langdurig vast te houden. Formeel was Cees de Leeuw de trainer. Als 6-jarige werd Guvo met zijn vaste Duitse stuurman Roland Hulskath de TGV van de Westduitse banen. Hij liep zeer snelle tijden met als absoluut hoogtepunt de schitterende zege in een verbluffende 1.11,0 over de mijl in de Sprintersbokaal van Gelsenkirchen op 8 juli 1995. De Duitse crack Charmy Skeeter, Incredible Crafts en Keller Lobell hadden het nakijken. Dit was de snelste tijd ooit door een Nederlands gefokt paard gelopen. Ook in Duitsland was nog nooit sneller gelopen. Veertien maal zegevierde Guvo De Bloomerd in 1995 in Duitsland en 2 maal in Nederland. Als 7-jarige had de hengst opnieuw een topjaar met 16 overwinningen in Duitsland en 5 in Nederland, wat aan het eind van het jaar beloond werd met de titel Draver van het Jaar. Hij won o.a. de Münchener Pokal, het Sprintkampioenschap van Nederland, het Kampioenschap Nederlandse Paarden en het Kampioenschap van Nederland, bijna allemaal in recordtijden.
Als achtjarige won Guvo De Bloomerd plaatsgelden in internationale koersen als de Bjerke Oslo Cup, het Elite-Rennen en het Charlie Mills Memorial. In Nederland won hij de Gouden Zweep, voor Hinde Buitenzorg, in een nieuw koersrecord van 1.16,3 over 2640 meter en werd hij in de Grote Prijs der Lage Landen vierde achter Black Notson, Iron Man en Paul Trot. Bij een optreden in Wolvega's Elitemijl op 23 augustus van dat jaar bleek Guvo niet in orde. Een gebroken griffelbeentje en een peesblessure hielden hem lange tijd aan de kant. Hij maakte in april 1998 zijn heroptreden en werd later dat jaar in Wolvega tweede achter Herbie W in het Kampioenschap Nederlandse Paarden en won in Gelsenkirchen voor de tweede maal de Sprinters Bokaal. Het was zijn enige overwinning dat jaar. Ook in 1999 speelden blessures hem parten. In het begin van het jaar won hij in Duitsland een koers met Thomas Panschow en later liep hij nog een keer 1.12,7. Op 25 september 1999 liep Guvo zijn laatste koers, waarbij hij nog vijfde werd. Dat was het einde van de fraaie koersloopbaan van het sprintwonder.


Resumé
Guvo de Bloomerd werd het snelste Nederlandse fokproduct aller tijden in binnen- en buitenland. Met zijn in Duitsland gevestigde record van 1.11,0 was hij ook jarenlang Duits recordhouder. De hengst liep maar liefst 65 maal een, wat de Amerikanen noemen, "twee minuten tijd", dus 1.14,6 of sneller. Dat gebeurde 49 maal over de mijlsafstand, 1 maal over 1140 meter, 1 maal over 1900 meter en 14 maal over 2000/2100 meter.
In 183 starts behaalde hij 57 overwinningen (waarvan 16 in Nederland) en 35 tweede plaatsen. In totaal verdiende deze jaargangstopper 648.659 gulden. Dat is gelijk aan € 294.350, waarvan € 87.202 in Nederland en € 207.147 in het buitenland, voornamelijk Duitsland.


Sex vóór de wedstrijd?
Al decennia lang wordt er in de voetbalwereld gedebatteerd over de vraag of sex vóór een wedstrijd nu goed is of juist niet. Sommigen zeggen: "Niet goed voor de sex en niet goed voor de wedstrijd" en anderen beweren het tegendeel. Van Guvo gaat het verhaal dat hij zijn beste koersen liep als hij 's morgens eerst een merrie had gedekt. Dit hadden de wedders natuurlijk wel graag geweten.
Guvo als vaderpaard
Guvo heeft eerst in Nederland ter dekking gestaan van 1996 t/m 2003. Hij dekte niet veel merries en had 37 producten, waarvan er slechts 15 in de baan kwamen. De beste waren Pearl de Bloomerd (1.14,0 - € 21.575) en Kevin de Bloomerd (1.16,6 - € 19.040).


Naar Engeland
Later is Guvo naar Engeland geëxporteerd en heeft daar dekdiensten verricht op een stoeterij nabij de renbaan Tyr Prince. Dankzij Michel Heijnen en Karin Stappers uit Baexem weten we de verblijfplaats van de klassehengst. Hier krijgt Guvo een mooie oude dag. Dat weten we omdat Karin afgelopen zomer met haar vader en moeder bij de hengst op bezoek zijn geweest.
Guvo de Bloomerd was een uitstekende Nederlandse draver en we hebben hem na zijn uitverkiezing op 3 november gepromoveerd van de BN-ers naar de echte de Hall of Fame, met zijn hele levensverhaal, 18 foto's en 3 video's. Heel leuk is het verhaal van de zoektocht naar de nu 23-jarige Guvo in Engeland, met 3 leuke foto's. Kijk op www.archiefndr.nl


Beoordeel dit artikel

3.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 1 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Rico K 3 nov 2012
Geweldig van genoten van dit paard en John de Leeuw waar ik altijd al fan van was maakte hiermee eigenlijk zijn grote doorbraak als catchdriver.
De mooist overwinning vond ik die in de gouden zweep toen hij de grote favoriete Hinde Buitenzorg klopte.
totaal: 1 | nu in beeld: 1 - 1

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: