Home | Specials | Paard van de Week | Paard van de Week: Nanouk

Paard van de Week: Nanouk

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Paard van de Week: Nanouk

Als een Volbloed, zo mooi was hij. Maar Nanouk was niet alleen een beeldschone hengst, hij werd ook de meest winnende van zijn jaargang. Hij won 254.622 gulden en dat is ca. 50.000 meer dan Nicole H, Nubar van Echten en Nathan Olivier, die iets meer dan 2 ton wisten te winnen.

Trainer Martin Vergay is altijd voorzichtig met zijn crack Nanouk omgesprongen. Hij maakte niet veel starts en koerste van zijn derde t/m zijn elfde jaar.


Als 3-jarige debuteerde de hengst ongeplaatst, half juli 1975 op Duindigt. Daarna won hij 4 koersen op rij en gaf toen wel zijn visitekaartje af. Het waren gewone koersen, geen Klassiekers. Ook als 4-jarige won hij 5 keer in 8 starts. Twee keer werd hij uitgeschakeld, doordat hij toen in zijn felheid wel eens in de fout sprong.

Als 5-jarige kwam hij in 15 starts slechts tweemaal niet in het geld. Met een 5e plaats in het Van Wickevoort zien we hem voor het eerst in de uitslag van een belangrijke koers. Als 6-jarige begon hij met een derde plaats en daarna wist hij zesmaal op rij te winnen, waaronder de Recordprijs der 6-jarigen in 1.17,6 en de Grote Fokkersprijs met een eerste prijs van 12.500 gulden. In het Kampioenschap van Nederland werd hij derde achter Speedy Volita en Manza Buitenzorg, maar vóór Kees Verkerk.

Ook in 1979 blies hij zijn partij in de hoogste klasse mee. In 18 starts had hij slechts eenmaal geen geld. De belangrijkste van de 3 overwinningen was die in de GJ van den Elshoutprijs. In het Stayers Kampioenschap van Ned. werd Nanouk tweede in 1.21,9 over 3840 m. Over 1.600 m liep hij zijn record van 1.17,1. Opnieuw werd hij derde in het Kampioenschap van Nederland, nu achter Speedy Volita en Pyreus Berkenhof. Als 8-jarige begon de hengst het jaar goed met een overwinning in zijn recordtijd van 1.16,8. Hij startte dat jaar 13 maal, waarvan hij 8 keer won. In het Kampioenschap van Nederland werd hij tweede achter Monty Buitenzorg. Twee weken later won Nanouk de Gouden Zweep, zijn belangrijkste wapenfeit. In dat jaar won hij tegen de 65.000 gulden.


Ook als 9-jarige werd hij tweede in het Kampioenschap van Nederland achter Monty Buitenzorg. Met een tweede prijs van 12.500 gulden was dit zijn best betaalde verrichting in dat jaar. In 4 pogingen heeft hij het Kampioenschap niet kunnen winnen, maar hij was er met twee derde en twee tweede plaatsen wel steeds dichtbij. Als 10-jarige werden zijn prestaties wat minder. Hij won de de Grote Skol-prijs met een eerste prijs van 10.000 gulden en werd nog 4e in het Kampioenschap der Nederlandse Paarden.
In zijn carrière is hij 104 keer gestart, waarbij hij 33 keer heeft gewonnen. Slechts 16 maal zat de klassehengst niet in de prijzen.


De crack van Martin Vergay  is deze week opgenomen in de Hall of Fame van de website www.archiefndr.nl met bovenstaand verhaal, zijn hele carrière in cijfers en 11 foto's.

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: