Home | Specials | Op de Praatstoel | Op de Praatstoel: Hans Crebas

Op de Praatstoel: Hans Crebas

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Hans met Sir Joop Hans met Sir Joop

Op de praatstoel zit vandaag Hans Crebas, Hans is professioneel trainer in drafsportland Zweden. Daar woonachtig sinds november 2008. Bezit nu ruim 2 jaar een eigen stal samen met zijn vriendin Tilly.

 

 

 

 

1. Vanwaar de gekozen foto?

Mijn vriend Sir Joop en ik op de baan van Jägersro. Sir Joop kwalificeerde als eerste 2jarige in Nederland. O.a. 2e in Jonkerprijs, 3e in Sweepstakes. Kreeg een blessure als 4jarige. Mijn vader en ik namen hem over van zijn fokker. Vervolgens heeft hij ons zo ontzettend veel plezier gegeven. Een bovengemiddeld paard dat vooral op Alkmaar zijn koersen kon winnen. Maar in de zomer van 2008 als 8jarige kreeg hij een een echte opleving. Na winst op Wolvega en Joure(!) dacht ik: "wat zal ie kunnen doen in Zweden?".

We gingen naar Jägersro. Belandden ongewild in het dodenspoor, naast Erik Adielsson met een 1,40 favoriet. In de laatste bocht namen we over en wonnen de koers in 1.12,5. Hij verbeterde zijn record van 1.15,9(als 3jarige) naar 1.12,5. Twee weken later deden we hetzelfde na een rondje driedik vanaf startnummer 12. Hij won dat jaar dik 20.000 euro in 7 Zweedse starts en we werden bekend bij het Zweedse publiek. Een jaar later had hij weer zo´n top jaar. Daarna was de scherpte er wat af, al vestigde hij nog wel een monte baanrecord op Tingsryd als 10-jarige van 1.13,5. Ik besloot in het begin van 2012 om hem niet meer te laten koersen en waardig te eindigen. Hoop dat hij lang gezond zal blijven en heel oud gaat worden in Bant bij mijn ouders! Hij heeft mij hier op de kaart gezet en daar ben ik hem ontzettend dankbaar voor!

2. Naar welke muziek luister je graag?

Heel verschillend en meerdere genres. Van Radiohead tot Queen. En van Adele tot Beyonce. Leuke muziek draaien ze hier op de radio. Het nationale songfestival is hier bijvoorbeeld super populair. Waar men zich in Holland haast schaamt om mee te doen, is het hier een hele eer. Leuke liedjes tijdens de Zweedse voorrondes.

3. Welke Nederlander verdient in jouw ogen een lintje en waarom?

Mensen in de zorg. Zij maken het leven van hulpbehoevenden een stuk lichter. Respect!

4. Wat is je favoriete film?

Schindler´s List. De 2e wereldoorlog heeft mij altijd geboeid en dit vind ik de beste film over deze afschuwelijke periode. Laatst keken we de film "Taken". Een spannende film met Liam Neeson in de hoofdrol. Toevallig ook de hoofdrolspeler in Schindler´s List.

5. Waar heb je echt een hekel aan?

Ik heb een gruwelijke hekel aan mensen die hun afspraken niet nakomen. Tevens aan mensen die van alles beloven en niks er van waar kunnen maken. Ik heb zulke mensen snel door en wil er dan zo min mogelijk te maken mee hebben.

6. Wie is voor jou de grootste sportman en/of sportvrouw aller tijden?

Een moeilijke vraag. Als ik er 1 mag noemen, dan kies ik voor: Merlene Ottey. Een fantastische atlete die nooit Olympisch goud wist te winnen, maar zo lang aan de top heeft gestaan bij de atletiek!

7. Als je morgen de jackpot in de staatsloterij wint, dan?

Dan koop ik eerst het prachtige complex waar we nu onze paarden trainen. Een keertje op vakantie zal ook niet verkeerd zijn... Ik leg een extra springbak aan voor mijn vader aan en een grotere dressuurbak voor mijn moeder. Verder zal ik blijven investeren in de drafsport en blijven hopen en werken om ooit een echte Europese toppper op stal te krijgen. Want dat is pas echt de loterij winnen, vind ik!

8. Wat zou je vragen wanneer je de ‘almachtige’ één vraag zou mogen stellen?

Dan zal ik vragen of hij er voor kan zorgen dat ik en mijn naasten gezond mogen blijven.

9. Wat is voor jou ‘echte’ humor?

Jiskefet! En dan vooral met de lullo´s Kerstens, Kamphuijs en Van Binsbergen. Prachtig! Laatst op Youtube veel terug gevonden. Ik kende nog heel veel van die sketches, ondanks dat het al heel wat jaren geleden is. Het liedje "er zit een haar in mijn glas..." is een echte klassieker. Koot en de Bie waren overigens ook steengoed.

10. Wie mag van jou als volgende gast plaatsnemen op de praatstoel?

Jeroen Engwerda mag wat mij betreft de volgende worden. Aan hem en Terry heb ik heel veel te danken gehad!

Vriendelijke groet,

Hans Crebas

N.B. "er zit een haar in mijn glas" bij voorkeur niet youtuben in het bijzijn van kinderen of beschaafde schoonouders! (Red.)

Beoordeel dit artikel

4.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Rogier den Dekker Rogier den Dekker (Eurosport) paardensport Commentator en nieuwslezer, redactie drafsport.nl, veilingmeester en vrijwillig werkzaam op de dierenambulance. Mail: dendekker@live.nl ***volg mij ook op twitter en facebook*** @rogierdendekker

Nieuwsbrief

Email: