Home | Specials | Interviews | Hoe een jongensdroom werkelijkheid werd

Hoe een jongensdroom werkelijkheid werd

Door 4
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Foto: Frans Andringa Foto: Frans Andringa

Toen Action Skoatter aan het einde van de jaren tachtig van succes naar succes snelde wist de nu dertigjarige Andre Bakker al wat hij wilde worden. Hij wilde later ook dravers in de koers rijden. Pikeur worden kan iedereen, maar een toppikeur worden is voor weinigen weggelegd.

 

Wolvega | Andre Bakker heeft die status bereikt. Zaterdagavond rijdt hij op de drafbaan Victoria Park in Wolvega de medefavoriet in de Prijs der Giganten. Het kan de kroon worden op een jaar waarin alles lijkt te lukken.

Afgelopen zaterdag werd Bakker in Wolvega in het zonnetje gezet omdat hij zijn 250e zege op Nederlandse bodem boekte. ,,Mijn ouders hadden de tel bijgehouden, zelf ben ik daar niet zo mee bezig”, zegt hij. Bakker won die avond drie koersen, de week ervoor zelfs vier. ,,Op dit moment zit alles mee. Dat koester ik, want in onze sport kun je net zo makkelijk heel hard vallen als het even tegen zit..”
Bakker groeide op in Wolvega en kwam in Ter Idzard voor het eerst in aanraking met de dravers. ,,Samen met mijn neef Robin, die nu ook pikeur is. Met hem ging ik op stal kijken bij Simon Woudstra, die toen in Ter Idzard trainde. We hielpen mee en mochten af en toe een beestje uitrijden.
We gingen mee naar de koers en bouwden daar een vriendenclubje op. Tim Woudstra, Robin Bakker, ik en Hugo Langeweg junior. Tim werkt ook in de paarden, maar hij rijdt geen koersen. De andere drie zijn momenteel de nummers 1, 2 en 3 van Nederland”, zegt hij met een grote grijns.


Zelf staat Bakker tweede in de stand om de kampioenstitel bij de pikeurs. ,,In de twee jaren hiervoor was ik derde, dus dit is mijn beste jaar tot nu toe. Robin zei afgelopen weekeinde nog tegen me: "Jij rijdt op dit moment echt alles naar huis." Maar daarmee doet hij zichzelf tekort, hij won dit jaar in Nederland twee Derby's en ook in Duitsland won hij een hele reeks grote koersen. Hij heeft minstens evenveel succes. Hugo staat bovenaan.


,,Als je iets echt wilt en je bent bereid daar heel hard voor te werken, dan bereik je datgene waarvan je droomt”

Dat is al jaren zo en zo blijft het waarschijnlijk ook nog wel even. Maar de ambitie om hem te kloppen moet je hebben. En die heb ik.” Toen Bakker als tiener het Terra College doorliep was al duidelijk dat niets hem van een baan in de drafsport af zou houden. ,,In het derde jaar moesten we drie stages lopen. Dat deed ik bij Henk Tebbertman, Cees Kamminga en Arnold Mollema. Allemaal dravertrainers. Dat was niet de bedoeling, zeiden ze op school. Ik moest met drie verschillende beroepsdisciplines in aanraking komen, om te zien wat ik later wilde worden. Maar dat wist ik allang. Mijn ouders gingen er gelukkig in mee, ze hebben me aangemeld voor de Hippische Opleiding in Deurne.”


Bakker kwam veel bij Arnold Mollema, de toptrainer die zijn stal heeft aan de baan in Wolvega. ,,Hij is mijn grootste leermeester. Hij heeft me veel geleerd. Als ik een draver in het werk reed, kwam hij regelmatig naast me rijden en gaf hij me advies. Dat blijft je altijd bij.”

Zijn eerste koersen reed Bakker als leerling-pikeur voor Hans Bot. ,,Ik won mijn eerste koers met Only Buitenzorg. Dat was in mijn stageperiode. Na mijn schooltijd kwam ik op stal bij Jeroen Engwerda. Bij hem heb ik als leerling veel koersen gewonnen. Zelfs klassieke koersen. Ik won met Top Mac de Jonker Prijs en de Produktendraverij. Voor een leerling is dat uniek, normaal zie je zulke koersen als toeschouwer vanaf de kant.” Omdat Bakker verder wilde kijken dan alleen de Nederlandse drafsport vertrok hij naar Italië, waar hij aan de slag kon. Na vijf maanden was hij al terug, maar opnieuw zocht hij zijn heil in het buitenland. ,,Ik ging werken bij Peter Koppejan in Duitsland. Hij had weinig toppaarden. Het waren vooral moeilijke paarden, die moest je echt op je handen rijden. Daar heb ik als rijder veel van geleerd, je krijgt meer gevoel voor de loop van een paard. Nadat Koppejan overleed ben ik daar nog een jaar gebleven. Samen met zijn zoon heb ik de paarden doorgetraind, maar omdat ze vooral eigen paarden hadden en er weinig progressie in de stal zat moest ik op zoek naar iets nieuws. Dat was zes jaar geleden. Ik ben tijdens een veiling op Jeroen Engwerda afgestapt en heb gevraagd of ik weer bij hem aan de slag kon. Jeroen zei aanvankelijk nee, maar nog diezelfde avond kwam zijn vrouw naar me toe. Ze zei dat er die dag net iemand was opgestapt. Er was dus een plaatsje vrij. Ik kon komen, maar niet als eerste rijder. Jeroen reed toen zelf nog veel paarden en ook Ronald de Beer was daar toen als rijder in dienst. Maar dat kon me weinig schelen, ik was al blij dat ik mocht beginnen.”


Ondanks het feit dat Bakker vaak de tweede of de derde keus van stal reed won hij regelmatig zijn koersen. ,,Ik kreeg daardoor steeds meer kansen”, aldus de man die, nadat Engwerda als rijder een stapje terug deed, inmiddels onbetwist de eerste pikeur van stal is. Druk voelt hij daarbij niet. ,,Ik zit er nooit echt mee als ik eens een keer een koers verrijd. Je moet toch verder. Dan moet je jezelf niet in de put praten.” Kiezen wat tot nu toe zijn mooiste zege was, dat vindt Bakker moeilijk.
,,Als leerling twee klassiekers winnen was geweldig, maar de twee zeges die ik dit jaar met Your Love Lois behaalde in Zweden staan denk ik toch boven aan. Your Love Lois is de snelste draver die ik ooit heb gereden. En hij is ook de meest winnende. Alleen dit seizoen heb ik met hem al meer dan 80.000 euro verdiend. Dat is me nog nooit met één paard gelukt.” Diezelfde Your Love Lois is zaterdag zijn troef in de Prijs der Giganten in Wolvega. Voor de winnaar ligt 15.000 euro klaar, maar of Bakker die prijs gaat pakken is zeer de vraag. ,,We hebben startnummer 11 geloot, slechter kan bijna niet. Mijn paard begint hard en daar kan ik nu niets mee doen, ik heb bij de start acht paarden voor me. Als ik een kans wil hebben moet ik snel aan de kop zien te komen, of in het spoor naast de leider. Dat vindt hij ook prima. Als ik een beter starnummer had gehad dan hadden we een eerste kans gehad, dat staat voor mij vast. Nu wordt het lastiger.”


Toekomst
Dat de drafsport de laatste jaren vooral de nationale pers haalt vanwege ruzies, faillissementen en slechte wedomzetten is iets waar Bakker de ogen niet voor sluit. ,,Daarom denk ik vaak na over mijn toekomst. Wat wordt de volgende stap en wanneer zet ik die? Een eigen stal beginnen, dat doe ik sowieso niet. Ik weet hoeveel tijd daarin gaat zitten. Misschien is dat iets voor over een jaar of tien. Een nieuwe uitdaging in het buitenland ligt dan meer voor de hand. Zweden is mijn favoriete drafsportland. De mensen zijn er sociaal, de deelnemers worden er met respect behandeld en ze zijn ook tegenover elkaar heel collegiaal. Dat is anders dan bijvoorbeeld in Frankrijk. Omdat ik daar inmiddels een paar koersen heb gewonnen word ik daar nu iets beter geaccepteerd, maar dat is toch een hele andere sfeer.”

Dat Hugo, Andre en Robin nu de drie beste rijders van Nederland zijn is opvallend. ,,We zijn ons hele leven al op de koers en wisten altijd precies wat we wilden. Als je iets echt wilt en je bent bereid daar heel hard voor te werken, dan bereik je datgene waarvan je droomt. Dat hebben we alle drie laten zien.”

 

Bron: Friesch Dagblad

Beoordeel dit artikel

4.08
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 4 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Karen 15 nov 2012
Goed stuk zeg! Leuk ook dat het op Drafsport.nl staat. Had het anders nooit gelezen. Ik kom nl. uit het oosten van het land, en daar valt het Friesch Dagblad niet op de deurmat.
avatar
Eric Rams 15 nov 2012
André is een uitmuntend pikeur.
Zijn 250ste overwinning behaalt hij in Nederland op de verjaardag van zijn oma.
Zijn 30ste overwinning was met Racing Dragon. In het buitenland scoort hij met grote regelmaat. Zelden een onvertogen woord over zijn lippen. Een ware ambassadeur met een stoïcijnse rijstijl en gouden (rustige) handen.
Hij is trouwens op alle fronten de rust zelve.
Hem kan je wel met je paard op pad sturen...............Tanja trouwens ook.
Mooi dat er aandacht aan hem wordt besteed. Dat verdient hij ten volle.
avatar
Sandra Hodges-Winkelman 15 nov 2012
Mooi Stukje! Andre je bent een topper!
avatar
mady dutchiemuis 17 nov 2012
Mooi stuk om te lezen! Top geschreven!
totaal: 4 | nu in beeld: 1 - 4

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Ingezonden Items Ingezonden Items De redactie van Drafsport.nl plaatst gratis uw niet-commerciele berichten, columns en / of agendapunten op de website. U kunt hiervoor eenvoudigweg het contact formulier voor gebruiken. Uw bericht zal zo snel mogelijk worden geplaatst.

Nieuwsbrief

Email: