Home | Specials | Het beste van 2013 | Rijder van het jaar 2013 (nationaal)

Rijder van het jaar 2013 (nationaal)

Door 1
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Robin Bakker (foto: Albert Dilling) Robin Bakker (foto: Albert Dilling)

De uitverkiezing tot de nationale rijder van het jaar 2013 is de laatste rubriek alvorens de grote finale aanbreekt. Wie zijn de algehele dravers van het jaar op nationaal en internationaal gebied? Maar uiteraard wordt de blik eerst nog gericht op de beste rijders die op de Nederlandse koersbanen te bewonderen zijn.

 

 

 

Het panel van drafsport.nl was behoorlijk eensgezind over het vraagstuk wie er in 2013 het meest opvallend voor de dag kwam. Tussen de uiteindelijke top 3 en de achtervolgers zit dan ook een behoorlijke kloof. Waarbij je tevens zou kunnen concluderen dat er sprake is van een definitieve wisseling van de wacht tussen de generaties.

 

Er schijnt overigens enige verwarring te bestaan over de diverse uitverkiezingen uit de reeks “het beste van 2013”. Derhalve willen we graag benadrukken dat het hier niet gaat om de uitvoering van de NDR/Draf & Rensport. U heeft in de afgelopen weken uitsluitend kennis kunnen nemen van een onafhankelijk initiatief van drafsport.nl. De som der delen van de stemmen van de voltallige redactie staan aan de basis van de respectievelijke ranglijsten. Het is verder aan u om te bepalen hoeveel waarde u daaraan hecht.

 

 

1. Robin Bakker

Cijfers 2013. 201 starts- 20 zeges. Winst 9,95%. Winsom € 145.215.

Palmares: Won als enige pikeur in Europa Derby’s in twee verschillende landen. Overschreed de grens van 1 miljoen euro aan prijzengeld. Hoogst gedoteerde zeges:

-          Derby Italiano Del Trotto (Robert Bi)

-          Deutsches Traber-Derby (Tiger Woods As)

-          Gran Premio Orsi Mangelli (Robert Bi)

-          Prix de Faulquemont (Robert Bi)

-          Prix Fama (Danae F Boko)

-          Prix du Journal Geny Courses (Staro Foot Loose)

-          Orsi Mangelli Filly (Danae F Boko)

-          Serie Grand Prix de l’UET (Clint W Boko)

-          New Hollands 4 Årsløp (Clint W Boko)

-          Buddenbrock-Rennen (Tiger Woods As)

-          Adbell Toddington-Rennen (Tiger Woods As)

-          Buddenbrock-Rennen/Stutenlauf (Mustang’s Sally)

-          Bayern-Pokal (Robert Bi)

-          2 Companions Sale Grand Prix (Danae F Boko)

 

2013 gaat de boeken in als het jaar van de definitieve Europese doorbraak van de 30-jarige Bakker. Zijn landelijke statistieken zijn weliswaar niet spectaculair, maar er ontstaat een heel ander beeld wanneer de internationale resultaten er bij betrokken worden. Met (semi-) klassieke successen in Italië, Duitsland, Frankrijk en Noorwegen en ruim een miljoen euro aan prijzengeld mag er gerust worden gesproken over een uniek seizoen.

 

Voor een meer uitgebreide beschouwing van het afgelopen jaar verwijzen we u graag naar de categorie “rijder van het jaar internationaal”, waar Robin op een (gedeelde) tweede plek eindigde.

 

Commentaar van het panel: “Veel mensen hadden hun mening klaar toen hij begin 2013 niet zo vaak in de winnaarsring stond. Het hield Robin op dat moment helemaal niet bezig. Hij was uitzonderlijke paarden klaar aan het maken voor uitzonderlijke prestaties, waarna hij in 1 jaar tijd Nederland compleet ontstegen is. Een nominatie voor ‘Sportman van het jaar’ had op z’n plaats geweest.”(Rogier den Dekker). “Robin Bakker op één. Het lijkt me duidelijk waarom.”(Chris van Hattem). “Gezien zijn internationale successen met Tiger Woods As, Robert Bi, Danae F Boko, prestaties op Vincennes, etc.; Robin Bakker op één”(Jarno Mollema). “Altijd optimaal met z’n vak bezig en zeer goed bestand tegen de steeds groter wordende druk.”(Albert Dilling).

http://www.youtube.com/watch?v=G7JKfBONFkg

 

 

2. Hugo Langeweg jr.

Cijfers 2013. 269 starts- 92 zeges. Winst 34,2%. Winsom € 271.945.

Palmares: winnaar van de ‘Triple’ Derby- Merriederby- Troostderby. Met afstand het hoogste winpercentage van Nederland; misschien zelfs van Europa. Kampioen van Nederland. Hoogst gedoteerde zeges:

-          Derby D (Davy Boko)

-          Prix de Beaune (Global Money)

-          Stayerløp, Bjerke (Bill Stardust)

-          Sweepstakes (Davy Boko)

-          Merriederby (Derby Lobell)

-          Vorlauf Deutsches Traber-Derby (Nu I Nu)

-          Breeders Crown (Bill Stardust)

-          Sprinterlopp, Jägersro (Contador)

-          Kampioenschap Nederlandse Paarden (Bibi Barosso)

-          Championnat des Trotteurs Francais (Vélité Du Goutier)

-          Halve finale Derby der Vierjarigen (Conway Fortuna)

-          Troost Derby (Diablo Boko)

 

Even had het er de schijn van dat de rijdercompetitie dit jaar spannend zou gaan worden, maar die strijd leek Hugo juist te sterken. Hij werd weliswaar onttroond als trainerkampioen, maar als rijder kende hij een ongekend sterk seizoen. Met een winpercentage van ruim 34 procent en een fraaie triple in de Derbyreeks stelde hij zijn negende opeenvolgende  rijderkampioenschap zeker. Let wel: op zijn dertigste! Het huidige jaar is hij inmiddels alweer ijzersterk begonnen met twee klinkende zeges op Vincennes.

 

Commentaar van het panel: “Hoort eigenlijk op één te staan. Volgend jaar dan maar weer”(Paul den Dekker). “Gewoon weer de meeste zeges met minder ritjes. Subjectief, ik weet, maar laten we wel zijn: hij wint niet alleen met ‘het beste paard van stal’”(Ruud Stoop). “Vaste waarde”(Jarno Mollema). De percentages spreken voor zich”(Albert Dilling). “Over ‘Sportman van het Jaar’gesproken…Dat is een prijs die Hugo Langeweg jr allang een keer had moeten krijgen. Hij is gewoon weer kampioen en reed in de Derby de rit van zijn leven”(Rogier den Dekker). “Als je als trainer geen kampioen wordt maar wel als rijder, heb je weer iets bijzonders gedaan. Net als Tim Tetrick verprutst Hugo zelden iets. Zijn percentage? Een gokje: 35 %”(Chris van Hattem).

http://www.youtube.com/watch?v=TYCCfIBUKTk

 

 

3. Rick Ebbinge

Cijfers 2013. 328 starts- 79 zeges. Winst 24,1%. Winsom € 232.075.

Palmares: tweede in rijdercompetitie. Hoogst gedoteerde zeges:

-          Prijs der Giganten (Your Love Lois)

-          Prix Michel Flandre (Your Love Lois)

-          Prix de Finlande (Athena d’Hoa)

-          Prix Chimay Bleue (Athena d’Hoa)

-          Fokkers Trofee (Dex Beuckenswijk)

-          Breeders Crown D (Dex Beuckenswijk)

-          Breeders Crown D Merries (Delphine Flevo)

-          Kampioenschap van Nederland (Abrazzo d’Amour)

-          Grand Prix Willem H Geersen (Yonker Fanatic)

-          Championnat Des Trotteur Francais- Gold Challenge Finale (Only You de Ginai)

-          Championnat d’Hiver- finale Faber Elite Challenge (Yonker Fanatic)

-          Championnat d’Hiver- finale Silver Challenge (Tintin Renka)

 

Rick werd aan het begin van het jaar door Engwerda aangetrokken als vervanger van de naar Zweden vertrokken André Bakker. De 29-jarige Rick, overigens een jaar jonger dan zijn twee voorgangers in deze ranglijst, stond daarmee voor een uitdagende maar tevens ondankbare opdracht. Want om Bakker te kunnen evenaren zou hij zichzelf fors moeten overtreffen.

 

En dat is precies wat hij deed. Hij toonde zich in de grote nummers koelbloedig als een Scandinaviër en demonstreerde tevens het talent om met alle type dravers uit de voeten te kunnen. Hij wist dan ook favorieten naar huis te rijden, maar sloeg net zo gemakkelijk toe met (grote) outsiders. In het najaar legde hij Hugo nog een tijdje het vuur aan de schenen in de strijd om het kampioenschap, maar uiteindelijk diende hij genoegen te nemen met zilver.

 

De nuchtere Ebbinge zal dat echter vooral als een motivatie hebben ervaren. In het nieuwe jaar heeft hij inmiddels stoïcijns de draad weer opgepakt, waarbij hij inmiddels met een ruime voorsprong leidt in de rijderscompetitie. Hugo zal dit jaar echt aan de bak moeten om zijn titel te kunnen prolongeren!

 

Commentaar van het panel: “Petje af voor Rick Ebbinge. Ook hij heeft onder grote druk de verwachtingen meer dan waar gemaakt.”(Rogier den Dekker). “Klasse waarop de nieuwe eerste man van Engwerda de druk weerstond en op z’n eigen manier zijn voorganger deed vergeten. Voor mij de nieuwe rijderskampioen op basis van het feit dat de stal waarvoor hij werkt zo succesvol is”(Albert Dilling). “Lastig om het gat wat André Bakker achterliet op te vullen, knappe prestatie”(Jarno Mollema). Niet makkelijk om André Bakker te moeten vervangen, maar hij heeft alle voer tot discussie inmiddels weggereden. Verdomde knap, al heeft hij blijkbaar ook de juiste leermeesters gehad. Die worden te snel vergeten…”(Ruud Stoop). “Als je het gat dat Andre achterliet zo opvult dan ben je een klasbak. Maar dat wisten we al. Gefeliciteerd Champ !”(Chris van Hattem). “Rick Ebbinge had de moeilijke taak André Bakker te vervangen en is daar glansrijk in geslaagd!”(Paul den Dekker).

http://www.youtube.com/watch?v=iST_j4_Vg3Y

 

 

4. Dion Tesselaar

Cijfers 2013. 162 starts- 28 zeges. Winst 17,28%. Winsom € 141.391.

Palmares: in 2013 was hij de absolute alleenheerser in het tweejarigencircuit. Hoogst gedoteerde zeges:

-          Grote Prijs der Lage Landen (Ariane Beemd)

-          Finale Vierjarigen Sprintkampioenschap (Caitlin Scott)

-          Breeders Crown C Merries (Caitlin Scott)

-          Breeders Crown E h&r (Exceptional Boko)

-          Breeders Crown E Merries (Edna Boko)

-          Productendraverij (Exceptional Boko)

-          Jonker Prijs (Exceptional Boko)

-          Joffer Prijs (Edna Boko)

 

Met zijn 44 lentes, toch nog relatief jong, is Tesselaar de uitgesproken nestor in deze top 5. Hij is dan ook al weer een tijdje een stabiele factor in de bovenste regionen van de trainer- en rijdercompetities. Een knappe prestatie van de geboren Tuitjenhorner. Sinds een decennium houdt hij domicilie te Oudeschoot, waar hij met een klein team het maximale rendement haalt uit een relatief gemiddelde stal.

 

Zijn meest opvallende wapenfeiten uit 2013 waren zijn prestaties in het tweejarigencircuit, waar hij huis wist te houden als Tjitse Smeding in zijn beste dagen. Zijn talenten als gastrijder kwamen het opvallendst aan het licht in de Grote Prijs der Lage Landen, waar hij Ariane Beemd tot een stukje laagvliegen wist te motiveren. Met het oog op zijn sterke “E”-lichting zal hij reikhalzend uitkijken naar het aanstaande klassieke seizoen.

 

Commentaar van het panel: “Zal zolang hij rijdt altijd in de top 5 staan”(Paul den Dekker). “Zijn beste seizoen aller tijden mag best beloond worden. Mooi ook dat eigenaren die normaliter hun paarden elders stallen na een aankoop hem het vertrouwen blijven geven. Dat is trouwens veel belangrijker dan een ‘plek op een lijstje’.”(Ruud Stoop). “Weer een mooi jaar voor een van de vriendelijkste trainers van Nederland.Fantastische catch-drives ook in winst omzetten, zet je bij mij thuis net achter de cracks die ons ook in het buitenland vertegenwoordigen.”(Chris van Hattem).

http://www.youtube.com/watch?v=mrIVdJOzrvc

 

 

5. Jeffrey Mieras

Cijfers 2013. 81 starts- 5 zeges. Winst 6,7%. Winsom € 11.660.

Palmares: zeges in binnen- en buitenland, op de lange- en kortebaan en zowel op sintels als gras. Hoogst gedoteerde zeges:

-          Kortebaan Santpoort (Umberto)

-          St. Martin-Rennen (Lady Maud)

-          Beursgenoten Bokaal (Cruise Control)

-          Rolf Dautzenberg-Memorial (Brenda Charisma)

-          Advents-Preis (Action Invit)

-          Businessclub Duindigt-Prijs (Brenda Charisma)

 

De verrassende nummer vijf van deze uitverkiezing beschikt (nog) niet over de conduitestaat van rijders die juist weer ontbreken in de bovenste regionen. Toch heeft hij zich in de kijker weten te rijden van verschillende panelleden. Niet in de laatste plaats door zijn verrichtingen in Duitsland, die niet in het bovenstaande cijferwerk zijn inbegrepen.

 

Jeffrey is het schoolvoorbeeld van de rijder die als jong jochie (al is hij dat met zijn 18 lentes natuurlijk nog steeds) al besmet raakte met het dravervirus via zijn familie. En jong geleerd is oud gedaan, want hij wist zijn eerste bloemen al te scoren in de ponydraverijen. Tevens gold hij als “grootste fan van Russel November” tijdens de gloriedagen van de huidige dekhengst.

 

Nadat hij de nodige kneepjes van het vak afkeek bij o.a. Hugo Langeweg en Hans Bot traint hij alweer een tijdje onder de vlag van zijn opa Piet Bron dravers op de Oppers in Wolvega. En wellicht lukt het hem komend seizoen, 54 jaar na dato, om in de voetsporen te treden van zijn opa als leerlingkampioen van Nederland…

 

Commentaar van het panel: Jeffrey Mieras (lp) is mij de laatste maanden enorm opgevallen. Hij leert snel en haalt regelmatig het maximale uit een paard. Een aanmoedigingsnominatie”(Rogier den Dekker). “Volgens mij is Jeffrey nog geen 20 jaar oud...Langzaam breekt hij door. Verdient een plekje in de ranglijst. Ik hoop dat trainers hem veel ritten zullen geven. Zeer talentvol. De Nederlandse Joe Bongiorno.”(Chris van Hattem).

http://www.youtube.com/watch?v=8IZZFGnJcSs

 

 

6. Rob de Vlieger

Cijfers 2013. 154 starts- 18 zeges. Winst 11,7%. Winsom € 119.605.

O.a. Derby der Vierjarigen met Cowboy Fanatic.

http://www.youtube.com/watch?v=MtF5anbju10

 

6. Ruud Pools

Cijfers 2013. 493 starts- 48 zeges. Winst 9,7%. Winsom € 126.110.

O.a. 4,5 km van Alkmaar met Marcel Bos

http://www.youtube.com/watch?v=uCfv5F73dKA

 

6. André Bakker

Cijfers 2013. 53 starts- 13 zeges. Winst 24,5%. Winsom € 63.040.

O.a. Grote Unitrot Prijs met Dream With Me.

http://www.youtube.com/watch?v=gziHCYoCNdc

 

9. John de Leeuw

Cijfers 2013. 247 starts- 14 zeges. Winst 5,7%. Winsom € 54.690.

O.a. Mistral Nora Cup met Best Well

http://www.youtube.com/watch?v=ZqnnPJOUT_A

 

9. Niels Jongejans

Cijfers 2013. Geen data beschikbaar.

O.a. Prix Krieau met Bolivia Charisma

http://www.youtube.com/watch?v=gBQf-xa8UHA

 

9. Denise Pennekamp

Cijfers 2013. 62 starts- 2 zeges. Winst 3,2%. Winsom € 6.180.

O.a. leerlingkampioen kortebaan.

http://www.youtube.com/watch?v=yyX-m_1XRIM

 

 

Met dank aan Mike Hersbach/NDR voor de verstrekte data.

 

 

Beoordeel dit artikel

4.11
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 1 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Jan Roelofsen 23 jan 2014
Gefeliciteerd Robin, klasse gewoon! Hugo jr. heeft het trouwens ook super gedaan!
totaal: 1 | nu in beeld: 1 - 1

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: