Home | Specials | Het beste van 2013 | Rijder van het jaar 2013 (internationaal)

Rijder van het jaar 2013 (internationaal)

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Örjan Kihlström met zijn Breeders Crown-trofeeën (foto: Kanal 75) Örjan Kihlström met zijn Breeders Crown-trofeeën (foto: Kanal 75)

Wat geldt voor trainers, gaat natuurlijk ook op voor de rijders. Sommigen zijn in staat om, door een uitzonderlijk ‘fingerspitzengefühl’, het verschil tussen een overwinning en een verdienstelijke klassering te maken. Zeker op internationaal gebied had het panel veel keuzemogelijkheden, maar toch is er een duidelijke top drie ontstaan. Met daarbij een overtuigende winnaar en een dead-heat voor de tweede plek.

 

 

 

1. Örjan Kihlström- Zweden

Cijfers 2013. 1.233 starts: 195- 149- 105. Winst 15,8%. Winsom SEK. 35.502.694.

Palmares: meest verdienende rijder in Zweden in 2013. Eerste in V75-liga 2013. Genomineerd voor Årets Kusk 2013 (pikeur van het jaar). Hoogst gedoteerde overwinningen:

-          Svenskt Trav-Oaks (D’One)

-          Olympiatravet (Maharajah) 

-          Jubileumspokalen (Panne de Moteur) 

-          Hugo Åbergs Memorial (Commander Crowe) 

-          Sundsvall Open Trot (Panne de Moteur) 

-          Breeders Crown 4jr (Digital Ink) 

-          E3-middenafstand (Rolling Stones) 

-          Frances Bulwarks lopp (Panne de Moteur) 

-          Gulddivisionen, final (Maharajah) 

-          Treåringseliten (Rolling Stones) 

-          Prins Carl Philips Jubileumspokal (Panne de Moteur) 

-          The Owners Trophy (Maharajah) 

-          Silverdivisionen, final (Stormysky) 

-          Bronsdivisionen, final (Oolong) 

-          Fyraåringsstjärnan (Magic Tonight)

-          Svenskt Trav S:t Leger (Digital Ink) 

-          Norrländskt Varmblodmästerskap (Orecchietti) 

-          Ego Boys Minne (Friction) 

-          Klass II, final (Tambur, Quality Questioned, Pink Elephant) 

 

Gubben i lådan, wordt hij al jaren genoemd. Oftewel: duiveltje uit een doosje. Een fraaie beeldspraak om zijn vermogen om vanuit het niets een koers te kunnen winnen te omschrijven. Het beste proefstuk uit 2013 voor het voorgaande is zonder twijfel zijn overwinning met Panne de Moteur in de Sundsvall Open Trot. De beelden van die koers kunt u zien via de onderstaande link naar YouTube.

 

De tweevoudig kampioen van Zweden (1999 en 2000) geldt als de droom van iedere trainer, maar zo af en toe tevens als nachtmerrie van de spelers. In feite is hij de trainer onder het Zweedse gilde der catchdrivers, aangezien hij vaak de langere termijn in gedachten heeft tijdens zijn ritten. Zeker in de aanloop naar het grotere werk verschaft hij zijn paarden vaak een zuinig parcours en zonder iets te forceren. Waardoor het nog wel eens voorkomt dat hij met de handen vol ingesloten over de finish komt, of dat de ingezette eindspurt te laat komt.

 

Op de momenten dat het moet gebeuren laat de über-coole Zweed echter maar zelden een steek vallen. In feite verschaft hij zijn paarden altijd het benodigde parcours om te kunnen winnen; offensief wanneer mogelijk, afwachtend waar het moet. Een vaak gebezigde terminologie in Zweden in referentie tot Kihlström, met name onder verslaggevers, is de uitspraak “världens bästa dödenskusk”. Letterlijk vertaald: ’s werelds beste dodenspoor-pikeur. Zelden trekt hij onnodig of ten onrechte offensief van leer, terwijl hij altijd aan het bit naar huis rijdt.

 

Aangezien hij zich al jaren veel meer op kwaliteit dan op kwantiteit richt (mannen als Goop, Ohlsson en Kontio rijden jaarlijks meer dan 2.000 koersen) is de kans dat hij nog eens kampioen zal worden vrijwel uitgesloten. Maar voor de meeste insiders zal hij voorlopig nog wel even gelden als de beste rijder van Zweden. En volgens ons panel in 2013 zelfs ter wereld.

 

Commentaar van het panel: “Kihlström wist wederom de meest verdienende pikeur van Zweden te worden, ondanks een blessure die hem een maand aan de kant hield.”(Terry Koperberg). “Hij was ook in 2013 weer een ‘zekerheidje’ wanneer hij het beste paard in koers had. Met mindere goden wist hij echter ook met enige regelmaat toe te slaan”(Bas Schwarz).

http://www.youtube.com/watch?v=1gxD3XocriU

 

 

2. Robin Bakker- Nederland

Cijfers 2013. 201 starts- 20 zeges. Winst 9,95%. Winsom € 145.215.

Palmares: Won als enige pikeur in Europa Derby’s in twee verschillende landen. Overschreed de grens van 1 miljoen euro aan prijzengeld. Hoogst gedoteerde overwinningen:

-          Derby Italiano Del Trotto (Robert Bi)

-          Deutsches Traber-Derby (Tiger Woods As)

-          Gran Premio Orsi Mangelli (Robert Bi)

-          Prix de Faulquemont (Robert Bi)

-          Prix Fama (Danae F Boko)

-          Prix du Journal Geny Courses (Staro Foot Loose)

-          Orsi Mangelli Filly (Danae F Boko)

-          Serie Grand Prix de l’UET (Clint W Boko)

-          New Hollands 4 Årsløp (Clint W Boko)

-          Buddenbrock-Rennen (Tiger Woods As)

-          Adbell Toddington-Rennen (Tiger Woods As)

-          Buddenbrock-Rennen/Stutenlauf (Mustang’s Sally)

-          Bayern-Pokal (Robert Bi)

-          2 Companions Sale Grand Prix (Danae F Boko)

 

Meer en meer begint Bakker zich op te werpen als de Nederlandse evenknie van Örjan Kihlström. Kwaliteit gaat voor kwantiteit, terwijl hij de kwaliteiten van zijn paarden doorgaans erg goed in weet te schatten. Wanneer hij het beste paard in koers heeft, dan rijdt hij daar ook naar. Zoals hij met Robert Bi bijvoorbeeld deed in Napels. Hij is echter ook in staat om een, Scandinavisch aandoende, koelbloedigheid ten toon te spreiden.

 

Fraaie voorbeelden zijn de overwinningen met Danae F Boko. Met name in de Prix Fama wist hij de Ken Warkentin-dochter een parcours te verschaffen dat haar in staat stelde om te kunnen winnen. Maar ook zijn rit in de Orsi Mangelli Filly was van internationale klasse. Hij was vlijmscherp van start af, waarna hij de perfecte uitgangspositie wist te vinden. Om uiteindelijk met dodelijke precisie op het juiste moment de slotaanval te openen.

 

Gezien zijn jeugdige leeftijd zal hij zich ongetwijfeld nog behoorlijk door kunnen ontwikkelen, temeer daar hij (tezamen met zijn compagnon Hagoort) zich steeds vaker zal meten met de internationale competitie. In vergelijking met de overige rijders uit de top 5 van deze rangschikking ontbreekt het hem slechts aan één ding: een flitsende en treffende bijnaam. Met het oog op zijn timing om de trekker over te halen, hadden wij gedacht aan ‘The Dutch Gunner”. Mocht u echter een beter idee hebben; laat gerust van u horen.

 

Commentaar van het panel: “Winst in 2 Derby's en de Orsi Mangelli, daarnaast nog de nodige grotere successen in voornamelijk het buitenland; een uniek jaar voor een Nederlandse pikeur.” (Terry Koperberg). “Heeft zich bewezen in grote koersen in het buitenland... Wat een rijder !”(Chris van Hattem).

http://www.youtube.com/watch?v=G7JKfBONFkg

 

 

2. Yannick Gingras- Verenigde Staten

Cijfers 2013. 2.346 starts: 537- 398- 307. Winst 22,8%. Winsom $ 14.231.476

Palmares: tweede achtereenvolgende baankampioenschap op the Meadowlands in 2013. Tweede achtereenvolgende seizoen met meer dan 13 miljoen dollar aan prijzengeld. Hoogst gedoteerde overwinningen;

-          Breeders Crown 2YOC&G (Father Patrick)

-          Breeders Crown Open Mare Trot (Maven)

-          William Wellwood Memorial (Father Patrick)

-          Peter Haughton Memorial (Father Patrick)

-          Armbro Flight Stakes (Maven)

-          Maxie Lee Memorial (Wishing Stone)

-          Miss Versatility Trot (Maven)

-          New Jersey Sire Stakes Final 3YOF (Shared Past)

-          Bluegrass Stakes 2YOC (Father Patrick)

-          International Stallion Stakes 2YOF (alle afdelingen: Outsourced Hanover, Vanity Matters en Lifetime Pursuit)

-          Champlain Stakes (Father Patrick)

-          Old Oaken Bucket (beide afdelingen: High Bridge en Vibe Blue Chip)

-          Horse & Groom Final (Quick Deal)

 

Nog voordat 2013 was verstreken passeerde de 34-jarige Gingras de grens van 98 miljoen dollar aan prijzengeld en 4.700 overwinningen. Daarmee ligt hij voor op het schema van John Campbell op die leeftijd (de meest winnende pikeur ter wereld qua prijzengeld: $ 285 miljoen). Deze cijfers zijn alleszeggend voor de bliksemcarrière van de hypergetalenteerde (geboren) Canadees.

 

Hij begon zijn carrière op (het relatief onbeduidende) Hippodrome de Quebec, waarna hij in 2001 de overstap maakte naar de Verenigde Staten. Binnen een paar jaar was hij toonaangevend op de baan van Yonkers, vervolgens sloot hij in 2004 aan bij het elite-rijdersgilde van the Meadowlands. Datzelfde jaar viel hem de eer te beurt van de USHWA Rising Star-award. Vanaf daar is zijn carrière een stijgende lijn blijven vertonen.

 

‘The Green Hornet’, zoals zijn (op zijn rijderskleuren geïnspireerde) bijnaam luidt, geldt inmiddels als de eerste keuze van de toptrainers Burke en Takter. Hij is dan ook enorm constant in zijn prestaties en zeker in de grote nummers is hij zelden op een tactische miskleun te betrappen. In het voorgaande overzicht van grote overwinningen zijn dan ook uitsluitend de draverijen inbegrepen, anders zou het lijstje aanzienlijk langer zijn geweest. Hij zou zich in 2014 wel eens definitief onsterfelijk kunnen gaan maken, aangezien hij is gekoppeld aan het nu 3-jarige wonder der natuur Father Patrick. Naar eigen zeggen het grootste talent dat hij ooit gereden heeft…

 

Commentaar van het panel: “Fantastisch jaar, had topritten met pacers en dravers en liet zelden een steekje vallen” (Chris van Hattem). “Gingras heeft veel overeenkomsten met John Campbell: Canadees, extreem veel talent en een uithangbord voor de sport” (Bas Schwarz).

http://www.youtube.com/watch?v=1wN4VI9666g

 

 

4. Ron Pierce- Verenigde Staten

Cijfers 2013. 3.444 starts: 537- 480- 489. Winst 15,6%. Winsom $ 11.553.300.

Palmares: in 2013 als tweede rijder in de geschiedenis door de barrière van 200 miljoen dollar aan prijzengeld (na John Campbell). Hoogst gedoteerde overwinningen:

-          Breeders Crown 3YOC (Spider Blue Chip)

-          Breeders Crown 2YOF (Shake It Cerry)

-          Colonial Trot (Spider Blue Chip)

-          Goldsmith Maid Trot (Shake It Cerry)

-          Merrie Annabelle Trot (Shake It Cerry)

-          Credit Winner Trot (Intimidate)

-          Matron Stakes (Shake It Cerry)

-          Pennsylvania Sire Stakes 3YOC Final (Spider Blue Chip)

-          Pennsylvania Sire Stakes 3YOF Final (Frau Blucher in DH met Classic Martine)

-          Bluegrass Stakes 2YOC (Outburst)

-          Bluegrass Stakes 3YOC (Spider Blue Chip)

-          International Stallion Stakes 2YOC (Outburst)

 

57 is ‘ie alweer, deze Hall Of Famer. In een land waar roem waarschijnlijk vergankelijker is dan waar dan ook ter wereld draait hij nog steeds in de hoogste versnelling mee. En dat zegt erg veel over de kwaliteiten van deze markante persoonlijkheid. Hij komt soms wat over als de spreekwoordelijke verstrooide professor wanneer hij wordt geïnterviewd, al komt dat imago in de koers hoogstens tot uiting door zijn soms briljante ingevingen. In 2013 wist hij dan ook voor de tiende keer uit de laatste elf seizoenen de grens van 10 miljoen dollar aan prijzengeld te doorbreken.

 

Zijn belangrijkste blikvanger in 2013 was de tweejarige wondermerrie Shake It Cerry, waarmee hij o.m. de Merrie Annabelle in een nieuw koers- en baanrecord van 1.10,6 wist te winnen. En “The Miracle Man” zal ook in 2014 ongetwijfeld weer een paar wondertjes in petto hebben. Zijn vierde Hambo misschien?

 

Commentaar van het panel: “Nog steeds briljant” (Chris van Hattem). “Ik heb een enorm zwak voor deze man. Hij is wellicht niet het PR-uithangbord zoals generatiegenoot Campbell, maar hij weet als geen ander kleur te geven aan de Amerikaanse sport”(Bas Schwarz).

http://www.youtube.com/watch?v=ggg_74ZMerc

 

 

5. Tim Tetrick- Verenigde Staten

Cijfers 2013. 2.992 starts: 582- 429- 407. Winst 19,5%. Winsom $ 16.164.822.

Palmares: voor de zevende achtereenvolgende keer de gewinrijkste rijder van Noord-Amerika. Voor de vierde keer (een record) verkozen tot USHWA Driver of the Year. Hoogst gedoteerde overwinningen:

-          Breeders Crown Open Trot (Market Share)

-          TVG Free For All Championship Final (Market Share)

-          Maple Leaf Trot (Market Share)

-          New Jersey Sire Stakes 3YOC Final (Smilin Eli)

-          Pennsylvania Sire Stakes 2YOC Final (Don Dorado)

-          Pennsylvania Sire Stakes 3YOF Final (Classic Martine in DH met Frau Blucher)

-          Amercan-National Stakes 3YOC (Lindy’s Tru Grit)

-          American-National Stakes Open (Market Share)

-          Matron Stakes 3YOC (Smilin Eli)

-          Meadowlands Maturity (Modern Family)

-          Simcoe Stakes (Lindy’s True Grit)

-          Bluegrass Stakes 2YOC (Odds On Amethyst)

-          Bluegrass Stakes 3YOC (Your So Vain)

-          Bluegrass Stakes 3YOF (Handover Belle)

 

De 32-jarige Tetrick blijft records breken. Zijn recordseizoen van 2008 ($ 19,7 miljoen aan prijzengeld) zal hij niet snel meer evenaren, maar hij reed wel voor het zevende achtereenvolgende seizoen meer dan 14 miljoen dollar in het laatje. En alleen al in die afgelopen zeven seizoenen komt dat op een totaal van 120 miljoen dollar! Als broekie, dat hij toch eigenlijk nog is, won hij inmiddels een krappe 8.000 koersen en dik 140 miljoen dollar. Nee, er is geen typefout gemaakt in het voorgaande.

 

Wat nog meer zegt dan het kille en niet te bevatten cijferwerk is dat Tetrick waarschijnlijk de geschiedenisboeken ingaat als dé rijder (van zijn generatie) die aan de basis stond van een evolutie in het koerswezen. Of revolutie, zo u wilt. Net zoals Stanley Dancer in zijn tijd, of zoals John Campbell aan het begin van de jaren 80. Met zijn agressieve (en dan wordt niet gedoeld op zweepgebruik) en achterover liggende stijl heeft hij het vermogen om paarden daadwerkelijk sneller te doen draven dan het gros van zijn collega’s.

 

Een mooi proefstuk van deze bewering viel te aanschouwen in de eerste serie van de Sweden Cup 2009, waar hij de honneurs waarnam achter Colombian Necktie. Normaliter een paard met een gemiddelde startsnelheid, maar in handen van Tetrick spoot hij in 1.07 over de eerste 300 meter naar de kop. Nooit eerder ging hij sneller van start. En hij zou het ook nimmer meer laten zien. En dan te bedenken dat hij doorgaans niet door misselijke rijders (o.a. Örjan Kihlström en Thomas Uhrberg) werd gereden.

 

Tim Tetrick wordt in Amerika “The Bionic Man” genoemd, wat mede gebaseerd is op zijn degeneratieve heupaandoening. In de winter van 2008/2009 werd zijn rechterheup vervangen, terwijl hij op dit moment herstellende is van dezelfde ingreep aan de linkerkant. De term “bionisch” is dan ook veel meer dan een spreekwoordelijk begrip. En het zegt alles over zijn klasse en ambities dat hij die lichamelijke tegenslagen met verve het hoofd weet te bieden, recordbrekend en al.

 

Normaal gesproken is Timmy T dit jaar met Market Share (wederom) in Europa te bewonderen, waar hij zich in de Elitlopp zal willen revancheren voor het mislukte optreden (in 2009) van Buck I St Pat. Zij sprong nog voordat de start was gevallen. Normaliter bezondigt Market Share zich overigens nooit aan galoppades, maar hij zal het nu zonder hobbles moeten doen…

 

Commentaar van het panel: “Verprutst zelden een toppaard/rit”(Chris van Hattem).

http://www.youtube.com/watch?v=7wN9108O7gY

 

 

6. Johan Untersteiner- Zweden

Cijfers 2013. 794 starts: 103- 82- 71. Winst 13%. Winsom SEK. 14.679.039.

O.a. E3-finale met Mellby Briolett

http://www.youtube.com/watch?v=Yv2SaFqjuic

 

6. Brian Sears- Verenigde Staten

Cijfers 2013. 2.228 starts: 507- 369- 324. Winst 22,8%. Winsom $ 13.737.691.

O.a. double in Hambletonian/ Hambletonian Oaks met Royalty For Life en Bee A Magician

http://www.youtube.com/watch?v=7js-WZDieIM

 

8. Ulf Ohlsson- Zweden

Cijfers 2013. 2.056 starts: 266- 228- 222. Winst 13%. Winsom SEK. 27.499.641.

O.a. Svenskt Travkriterium met Rokkakudo

http://www.youtube.com/watch?v=7lmHWJ50Diw

 

9. Joe Bongiornio- Verenigde Staten

Cijfers 2013. 813 starts: 112- 109- 91. Winst 13,8%. Winsom $ 916.271.

Nog maar 20-jarige “young gun”. O.a. onderdeel van Ima Lula Series met Real Babe.

* bij gebrek aan USTA-gegevens hier uitsluitend de data van zijn thuisbaan Saratoga Raceway.

 

9. André Eklundh- Zweden

Cijfers 2013. 456 starts: 46- 50- 39. Winst 10%. Winsom SEK. 2.906.571.

O.a. Fyraåringsserien final met Call Me Hanover

 

 

 

Beoordeel dit artikel

3.80
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: