Home | Specials | Het beste van 2013 | Trainer van het jaar 2013 (nationaal)

Trainer van het jaar 2013 (nationaal)

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Paul Hagoort en Clint W Boko (foto: Frank Crébas) Paul Hagoort en Clint W Boko (foto: Frank Crébas)

Wanneer u kennis heeft genomen van de internationale variant van deze uitverkiezing, dan zal de winnaar van deze eindrangschikking geen verbazing wekken. Een meer opvallend gegeven is dat de panelleden in geen enkele andere rubriek de respectievelijke keuzes zo uitvoerig hebben beargumenteerd als in deze.

 

 

 

1. Paul Hagoort

Cijfers 2013. 70 starts- 15 zeges. Winst 21,43%. Winsom € 85.935

Palmares: enige trainer in Europa met Derby-zeges in twee verschillende landen (Robert Bi en Tiger Woods As). Hoogst gedoteerde overwinningen:

-          Derby Italiano Del Trotto (Robert Bi)

-          Deutsches Traber-Derby (Tiger Woods As)

-          Gran Premio Orsi Mangelli (Robert Bi)

-          Prix Raymond Fouard (Clint W Boko)

-          Prix de Faulquemont (Robert Bi)

-          Prix Fama (Danae F Boko)

-          Prix de la Porte Pouchet (Robert Bi)

-          Orsi Mangelli Filly (Danae F Boko)

-          Serie Grand Prix de l’UET (Clint W Boko)

-          New Hollands 4 Årsløp (Clint W Boko)

-          Buddenbrock-Rennen (Tiger Woods As)

-          Adbell Toddington-Rennen (Tiger Woods As)

-          Buddenbrock-Rennen/Stutenlauf (Mustang’s Sally)

-          Bayern-Pokal (Robert Bi)

-          2 Companions Sale Grand Prix (Danae F Boko)

 

(Quote uit “trainer van het jaar internationaal 2013”)Volgens de door de NDR verstrekte gegevens verdiende de stal van Hagoort in 2013 ruim 85 mille. Maar in die gegevens zijn (hoofdzakelijk) de nationale verrichtingen opgenomen. De feiten liggen natuurlijk anders. Denk alleen maar aan het volgende rijtje grootverdieners, waarbij telkens de in het buitenland behaalde winsommen grofweg staan vermeld: Robert Bi (€ 440.000), Tiger Woods As (€ 170.000), Clint W Boko (€ 100.000), Danae F Boko (€ 60.000), Stanislawski (€ 50.000), Aida Boko (€ 41.500), Mustang’s Sally (€ 34.000), Eugene F Boko (€ 13.000) en Safra LB (€ 10.000).

 

In werkelijkheid passeerde de stal dus de grens van 1 miljoen euro! Zonder grondig naslagwerk te hebben verricht, denken we dat hier zomaar eens sprake kan zijn van een record voor een Nederlandse trainer. Des te opmerkelijk is het gegeven dat, over het gehele jaar genomen, de stal een bezetting kende van ca. 30 paarden. En dat zou weer neerkomen op een gemiddelde winsom per paard van ca. € 35.000. Het zijn duizelingwekkende en niet te bevatten cijfers. (einde quote)

 

Opvallend genoeg werd de trainer uit Oldetrijne wel met een ruime voorsprong, maar niet unaniem verkozen. Dat heeft in feite alles te maken met het gegeven dat enkele panelleden uitgingen van het principe dat alleen nationale prestaties in aanmerking komen voor deze categorie. En natuurlijk waren het juist de ongekende internationale successen die aan de basis stonden van de uitverkiezing van Hagoort als Trainer van het Jaar!

 

Commentaar van het panel: Ondanks het feit dat Jeroen Engwerda de nationale kampioen is en dat hij hiermee de jarenlange hegemonie van de brigade uit Schagerbrug doorbreekt, kan ik niet om Paul Hagoort heen. Met twee Derbywinnaars in één jaar toonde hij zijn kunnen en is voor mij de trainer van het jaar”(Albert Dilling). “Paul Hagoort op één, dat hoeft geen betoog. Wat hij presteert met kleine lichtingen is fenomenaal. Met Aida Boko lijkt hij bovendien het stempel van trainer die uitsluitend met jonge paarden succesvol is van zich af te gaan zetten”(Ruud Stoop). Paul moet een inspiratiebron zijn voor elke jonge trainer in spe! Het kan nog!”(Rogier den Dekker). “Paul Hagoort, gezien zijn internationale successen met Tiger Woods As, Robert Bi, Danae F Boko, prestaties op Vincennes, etc.”(Jarno Mollema). “Een geweldige trainer, die het rijden voornamelijk overlaat aan Robin Bakker. Zal zich de komende jaren, met name international, nog verder ontwikkelen”(Paul den Dekker). De kans zat er in dat hij een prachtig seizoen zou krijgen met deze jonge paarden. Maar het moet nog altijd gebeuren. En het gebeurde, 100%”(Chris van Hattem).

http://www.youtube.com/watch?v=oLT0--nk3bo

 

 

2. Hugo Langeweg jr.

Cijfers 2013. 219 starts- 84 zeges. Winst 38,36%. Winsom € 245.035.

Palmares: winnaar van de ‘Triple’ Derby- Merriederby- Troostderby. Met afstand het hoogste winpercentage van Nederland; misschien zelfs van Europa. Hoogst gedoteerde zeges:

-          Derby D (Davy Boko)

-          Prix de Beaune (Global Money)

-          Stayerløp, Bjerke (Bill Stardust)

-          Sweepstakes (Davy Boko)

-          Merriederby (Derby Lobell)

-          Vorlauf Deutsches Traber-Derby (Nu I Nu)

-          Breeders Crown (Bill Stardust)

-          Sprinterlopp, Jägersro (Contador)

-          Kampioenschap Nederlandse Paarden (Bibi Barosso)

-          Championnat des Trotteurs Francais (Vélité Du Goutier)

-          Halve finale Derby der Vierjarigen (Conway Fortuna)

-          Troost Derby (Diablo Boko)

 

Voor het eerst sinds mensenheugenis werd dit jaar de hegemonie van vader en zoon Langeweg doorbroken. Aan het ongekend hoge winpercentage zal het niet hebben gelegen, want wanneer Hugo een paard de baan instuurde kwam iets vaker dan 1 uit 3 een overwinning tot stand.

 

Een totale dominantie zoals tot een paar jaar geleden is echter niet meer aan de orde, al deed de Triple op Derbydag daar wel aan denken. Feit is echter dat het volume van stal Langeweg is geslonken; er worden lang niet meer zoveel paarden in Schagerbrug getraind als in de hoogtijdagen. Toch werden de prestaties van de, op de kleuren van Eric Ledford  geïnspireerde, blauw-gelen door het panel net iets hoger ingeschat dan de nieuwe kampioen. Zij het zeer, zeer nipt.

 

Commentaar van het panel: “Staat altijd garant voor succes, zowel in binnen- en buitenland”(Paul den Dekker). “Ondanks een wat krapper paardenbestand was hij toch weer de leverancier van de Derbywinnaar, Merriederby-winnares en de winnaar van de Troostderby. Weet altijd te scoren op het moment dat het er op aan komt”(Albert Dilling). “Een vaste waarde”(Jarno Mollema). “Het is bijna onwerkelijk dat ik niet voor de Hugo’s op één heb gekozen”(Rogier den Dekker). Aan de top blijven is vele malen moeilijker dan er komen. In Schagerbrug wordt dat 'blijven' gewoon al jarenlang gedaan. Dat het niet meer ‘eenzame top’ is in ons land is alleen maar goed, maar ‘top’ is het nog altijd”(Ruud Stoop). “Won zijn Derby weer. Misschien niet het mooiste jaar ooit voor de Langewegjes, maar toch. Ze blijven legendarisch”(Chris van Hattem).

http://www.youtube.com/watch?v=TYCCfIBUKTk

 

 

3. Jeroen Engwerda

Cijfers 2013. 398 starts- 97 zeges. Winst 24,37%. Winsom € 299.425.

Palmares: Nederlands trainerkampioen 2013. Hoogst gedoteerde zeges:

-          Prijs der Giganten (Your Love Lois)

-          Prix Michel Flandre (Your Love Lois)

-          Prix de Finlande (Athena d’Hoa)

-          Fokkers Trofee (Dex Beuckenswijk)

-          Breeders Crown D (Dex Beuckenswijk)

-          Breeders Crown D Merries (Delphine Flevo)

-          Kampioenschap van Nederland (Abrazzo d’Amour)

-          Championnat Des Trotteur Francais- Gold Challenge Finale (Only You de Ginai)

-          Etc.

 

Met constante prestaties, zowel in de top als in de breedte, werd de basis gelegd voor het eerste Nederlands Kampioenschap voor stal Engwerda. Met als uitschieter de overwining van Your Love Lois in de Prijs der Giganten, die in deze reeks al eerder werd uitverkozen tot de mooiste koers van het jaar.

 

Een profielschets van Engwerda laat zich kort samenvatten door termen als “nuchter”, “no-nonsense”, “noest en hardwerkend” en vooral “vakkundig”. In dat opzicht is het niet vreemd dat hij een goed duo vormt met eerste rijder Rick Ebbinge, die in feite uit hetzelfde hout is gesneden. Een opvallend gegeven in dit succesjaar is de bekwaamheid van Jeroen met Franse dravers, die doorgaans toch niet overlopen van natuurtalent. Daarnaast loopt zijn stal ook niet bepaald over van Cantab Hall’s, Donato Hanover’s en noem ze maar op. Toch belette het hem geenszins om in de (klassieke) leeftijdskoersen wederom een prominente rol te spelen.

 

Commentaar van het panel: “Jeroen Engwerda rijgt het ene succes aan het andere”(Paul den Dekker). Een sympathiek mens, over een langere periode succesvol en met Giganten-winnaar Your Love Lois gelukkig ook succesvol met paarden van Nederlandse afkomst”(Ruud Stoop). “Verbrak de dynastie van de Langeweg's. Heel bijzonder. Fantastische trainer. Maakt zijn paarden vaak beter dan dat je denkt dat ze zijn. Your Love Lois, Delphine Flevo, Clap Your Hands en Only You de Ginai, fantastisch”(Chris van Hattem). “Een stal die fantastisch gepresteerd heeft”(Jarno Mollema). “Jeroen Engwerda scoorde optimaal in de wintermaanden en heeft zijn stal uitstekend voor elkaar. Is in de breedte sterk en koerst overal (alle banen, in binnen- en buitenland). Heeft de Langeweg-hegemonie doorbroken en zal de komende jaren voorin mee blijven draaien”(Albert Dilling). “Het doet haast pijn om niet voor Jeroen op plek één te kiezen”(Rogier den Dekker).

http://www.youtube.com/watch?v=KPt43a1yRRY

 

 

4. Bas Crébas

Cijfers 2013. 432 starts- 86 zeges. Winst 19,9%. Winsom € 185.300.

Palmares: Nationaal gecombineerd met internationaal wederom meer dan 100 winnaars (106). Hoogst gedoteerde zeges:

-          Sweepstakes Merries (Dacey Boko)

-          Breeders Crown C (Ciske de Rat)

-          Grand Prix Willem H Geersen (Yonker Fanatic)

-          Wolvega’s Talentenstakes Herfst 2013 (Elliott River)

-          Championnat des Trotteurs Francais- Lady Challenge Finale (Sofia de Bassiere)

 

Een aantekening die ook voor de overige trainers opgaat is dat de NDR-gegevens gebaseerd zijn op prestaties binnen Nederland. In totaliteit wist de stal liefst 106 koersen te winnen, waarbij Dinslaken en Mons op internationaal vlak golden als voorname jachtvelden. Met name op die laatste baan werden enige vet gedoteerde overwinningen behaald, terwijl tevens nog de nodige kronen werden verdiend in Noorwegen en Zweden (Zahier Charisma en Ciske de Rat).

 

Op jaarbasis traint Bas zo’n 35 paarden (meer boxen zijn er niet op het hypermoderne Netl-complex), wat inhoudt dat het gemiddelde aantal overwinningen per paard het aantal van 3 overschrijdt. Imponerend! Naast de internationale successen zijn de Crébas-dravers op alle Nederlandse banen en op alle koersdagen vertegenwoordigd, waardoor hij één van de belangrijkste pijlers onder het Nederlandse koerswezen vormt. En in de vorm van de tropische verrassing Lucas Wallin leverde de stal als klap op de vuurpijl ook nog de nieuwe leerling-kampioen  van Nederland.

 

Commentaar van het panel: “Een zeer professioneel geleid bedrijf. Koerst op elke Nederlandse baan!”(Paul den Dekker). Iemand met oog voor de belangen van de Nederlandse drafsport. En wie de laatste jaren steeds meer dan honderd winnaars aflevert, doet het gewoon goed. Blijkbaar ook een kwestie van lange adem: in Emmeloord jarenlang roeien met korte riemen en nu die wat langer zijn er ook de vruchten van plukken”(Ruud Stoop). Weer meer dan 100 winnaars en werkelijk geen enkele meeting overgeslagen!”(Rogier den Dekker).

http://www.youtube.com/watch?v=FN4C9ipj70k

 

 

5. Rob de Vlieger

Cijfers 2013. 316 starts- 44 zeges. Winst 13,92%. Winsom € 172.365.

Hoogst gedoteerde overwinningen:

-          Derby der Vierjarigen (Cowboy Fanatic)

-          Auktionsrennen (Dabano As)

-          Master-Finale (Ariane Beemd)

-          Grote Prijs der Lage Landen (Ariane Beemd)

-          Gouden Zweep (Zorba Oldeson)

-          Criterium der Vierjarigen (Cowboy Fanatic)

 

Net als zijn collega’s Engwerda en Crébas verloor Rob voor aanvang van het seizoen in de persoon van Robin Bakker een belangrijke schakel uit zijn bedrijf. Maar om nu te zeggen dat de resultaten daaronder hebben geleden? Op basis van de “Nederlandse cijfers” kende de Zwaanshoeker al een erg sterk seizoen. Maar met de Duitse cijfers meegerekend zal naar schatting het aantal overwinningen de 100 benaderen of zelfs overschrijden.

 

Met name op Dinslaken en Gelsenkirchen behoort de voormalige leerling van good old Hennie Grift (die Hagoort en Engwerda overigens ook al de nodige kneepjes uit het vak bijbracht) tot de dominante factoren, maar ook in Berlijn en Hamburg boekte Rob de nodige successen. Waar hij bij aanvang van zijn carrière de reputatie genoot vooral goed te zijn met oudere paarden, daar heeft hij zich ontwikkeld tot een allround vakman met de nodige klassieke successen op zijn cv. Bovendien kennen de meeste jonge klassieke winnaars uiteindelijk een duurzame carrière, met Ariane Beemd en Zorba Oldeson als treffende voorbeelden. Het mag duidelijk zijn: Rob de Vlieger heeft meer verstand van dravers dan van voetbal. Gelukkig maar.

 

Commentaar van het panel: “Rob de Vlieger, Hiltje Tjalsma en bekwaam personeel, veel vrijwilligers, een mooi entrainement, het strand pal bij en werkelijk fantastische eigenaren. Zeer succesvol!”(Paul den Dekker). “Rob de Vlieger mag niet in de top 5 ontbreken!”(Rogier den Dekker).

http://www.youtube.com/watch?v=MtF5anbju10

 

6. Dion Tesselaar

Cijfers 2013. 148 starts- 21 zeges. Winst 14,2%. Winsom € 112.576.

O.a. Vierjarigen Sprintkampioenschap met Caitlin Scott.

http://www.youtube.com/watch?v=fZUHpzG0Jss

 

7. Aad Pools

Heer en meester op de kortebaan. Trainerskampioen (86 pnt.) en rijderskampioen (45 pnt.)

 

8. Ron Kuiper

Cijfers 2013. 140 starts- 11 zeges (bron: geny.com)

O.a. Prix des Alpes (te Vincennes) met Quick Master

http://www.youtube.com/watch?v=5jaEgUcxdKE

 

8. Arnold Mollema

Cijfers 2013. 194 starts- 10 zeges. Winst 5,2%. Winsom € 78.435

O.a. Prix du Palais Royal met Vramdao

http://www.youtube.com/watch?v=LdON0_Ro-mY

 

10. Johannes Kramer & Tjitske Land

Beleefden het drafsportjaar van hun leven met Zur Beuckenswijk.

http://www.youtube.com/watch?v=ywRoAXMaQ_o

 

Eervolle vermelding, maar geen punten (2 x genoemd): alle trainers met kleine entrainementen die "meetings hebben gered", dan wel "zonder hen zou er niet eens een lijstje zijn". Waarvan akte!

 

Met dank aan Mike Hersbach/NDR voor de verstrekte data.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: