Home | Specials | Het beste van 2013 | Trainer van het jaar 2013 (internationaal)

Trainer van het jaar 2013 (internationaal)

Door 2
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Robert Bergh (foto: Kanal 75) Robert Bergh (foto: Kanal 75)

Alvorens de dravers (nationaal en internationaal) van het jaar bekend worden gemaakt, is het eerst nog de beurt aan de trainers en rijders. “Met een goed paard is het makkelijk trainen en rijden” is een vaakgehoorde stelling, die zeker op waarheid berust. Maar de echte toppers weten toch net die 5 % extra uit hun paarden te halen. Volgens het panel was een Zweedse trainer daar in 2013 het beste voorbeeld van.

 

 

 

1. Robert Bergh- Zweden

Cijfers 2013. 987 starts: 222- 115- 99. Winst 22,5%. Winsom SEK.24.176.428.

Palmares: tweede in Zweedse trainercompetitie (prijzengeld) achter Åke Svanstedt. Hoogste gemiddelde per getraind paard (SEK. 230.475). Tweede in V75-trainersliga achter Åke Svanstedt. Hoogst gedoteerde overwinningen:

-          Elitlopp (Nahar)

-          Norrbottens Stora Pris (Nahar)

-          E3 merries, sprint (Amazon AM)

-          Breeders Crown 3jr. merries (Amazon AM)

-          H.K.H.Prins Daniels lopp (Nahar)

-          E3 Revanschen (Amazon AM)

-          Sommarfavoriten (Breakbumper)

-          Bronsdivisionen, final (Le Mat)

-          Östersunds Stora Stayerlopp (Stay The Night)

-          Walter Lundbergs Memorial (Paying Guest)

 

Robert Bergh is natuurlijk al geruime tijd een erkende toptrainer in Zweden, maar dit jaar is hij voor het eerst favoriet om uitverkozen te worden tot Trainer van het Jaar in zijn thuisland. Hij zou daarmee in totaal de twaalfde trainer kunnen worden die een dergelijke eer te beurt valt. Zijn meest opmerkelijke wapenfeit is natuurlijk de winst in de Elitlopp met Nahar. Maar als het puur gaat om grote overwinningen, dan is er wel een aantal dat Bergh overtreft.

 

Wat vooral veel bewondering heeft geoogst is zijn vermogen om oudere paarden, afkomstig van collega’s, daadwerkelijk te verbeteren. Nahar is natuurlijk het beste voorbeeld. Onder Bergh’s regie transformeerde hij van een klassevolle, maar tevens onbetrouwbare stayer tot een allround wereldtopper. Niemand, met uitzondering van hemzelf misschien, had in maart kunnen of durven voorspellen dat de Love You-ruin de meest prestigieuze SPRINT ter wereld zou winnen.

 

Ook paarden als Laurier Dag, Le Mat en Stay The Night maakten onder de regie van Bergh een opmerkelijke verbetering door en wisten veel geld te verdienen in het lucratieve V75-circuit. En natuurlijk sprak de trainer als vanouds zijn woordje mee in de (klassieke) leeftijdskoersen. Met voorop natuurlijk Breeders Crown-kampioene Amazon AM, maar ook Breakbumper, Roaring Drunk, Kiss Me Kemp en Hankypanky Pagan waren van de partij in de grote finales.

 

Het is daarbij wel zo belangrijk te vermelden dat Robert Bergh niet beschikt over het volume zoals collega’s als Svanstedt, Walmann, Kolgjini en Nurmos. De in de nabijheid van Sundsvall (Noord-Zweden) gevestigde trainer heeft op zijn complex immers slechts ruimte voor 80 paarden, terwijl op zijn Franse dependance nog eens 20 dravers zijn gehuisvest. Onlangs heeft hij dan ook laten weten een verhuizing naar meer zuidelijke breedtegraden (de regio’s Stockholm, Gothenburg of Malmö) te overwegen. Hoe dan ook; hij is één van de voornaamste kandidaten om de leemte van de naar Amerika vertrokken Svanstedt  op te vullen.

 

Commentaar van het panel: ‘Bergh lijkt de opvolger van Svanstedt in Zweden te worden. Hij won naast de Elitlopp nog enkele grote koersen en was in de laatste maanden ook duidelijk aanwezig in de v75.”(Terry Koperberg).

http://www.youtube.com/watch?v=CVyXwfaEJrw

 

 

2. Paul Hagoort- Nederland

Cijfers 2013. 70 starts- 15 zeges. Winst 21,43%. Winsom € 85.935

Palmares: enige trainer in Europa met Derby-zeges in twee verschillende landen (Robert Bi en Tiger Woods As). Hoogst gedoteerde overwinningen:

-          Derby Italiano Del Trotto (Robert Bi)

-          Deutsches Traber-Derby (Tiger Woods As)

-          Gran Premio Orsi Mangelli (Robert Bi)

-          Prix Raymond Fouard (Clint W Boko)

-          Prix de Faulquemont (Robert Bi)

-          Prix Fama (Danae F Boko)

-          Prix de la Porte Pouchet (Robert Bi)

-          Orsi Mangelli Filly (Danae F Boko)

-          Serie Grand Prix de l’UET (Clint W Boko)

-          New Hollands 4 Årsløp (Clint W Boko)

-          Buddenbrock-Rennen (Tiger Woods As)

-          Adbell Toddington-Rennen (Tiger Woods As)

-          Buddenbrock-Rennen/Stutenlauf (Mustang’s Sally)

-          Bayern-Pokal (Robert Bi)

-          2 Companions Sale Grand Prix (Danae F Boko)

 

Volgens de door de NDR verstrekte gegevens verdiende de stal van Hagoort in 2013 ruim 85 mille. Maar in die gegevens zijn (hoofdzakelijk) de nationale verrichtingen opgenomen. De feiten liggen natuurlijk anders. Denk alleen maar aan het volgende rijtje grootverdieners, waarbij telkens de in het buitenland behaalde winsommen grofweg staan vermeld: Robert Bi (€ 440.000), Tiger Woods As (€ 170.000), Clint W Boko (€ 100.000), Danae F Boko (€ 60.000), Stanislawski (€ 50.000), Aida Boko (€ 41.500), Mustang’s Sally (€ 34.000), Eugene F Boko (€ 13.000) en Safra LB (€ 10.000).

 

In werkelijkheid passeerde de stal dus de grens van 1 miljoen euro! Zonder grondig naslagwerk te hebben verricht, denken we dat hier zomaar eens sprake kan zijn van een record voor een Nederlandse trainer. Des te opmerkelijk is het gegeven dat, over het gehele jaar genomen, de stal een bezetting kende van ca. 30 paarden. En dat zou weer neerkomen op een gemiddelde winsom per paard van ca. € 35.000. Het zijn duizelingwekkende en niet te bevatten cijfers.

 

Toegegeven; enig chauvinisme ligt ook wel ten grondslag aan de hoge positie van Paul. Maar dat neemt niet weg dat hij inmiddels in heel Europa zijn naam gevestigd heeft. Zo werd hij in de aanloop naar de finale van de Grand Prix de l’UET in het blad Travronden Europa’s hetaste tränare genoemd. Een vertaling lijkt ons overbodig. De rechtlijnige filosofie, waaronder de zakelijke overweging om “daar te koersen waar het geld is”, begint zich meer en meer uit te betalen. Al valt en staat een dergelijke filosofie natuurlijk bij het vereiste vakmanschap.

 

Commentaar van het panel: “Met een chauvinistische inslag: Paul Hagoort. Twee Derby's en de Orsi Mangelli, en nog de nodige overige successen, spreken voor zich”(Terry Koperberg). “Bewijst zich met zijn mooie stal in het buitenland. Vakwerk met Robert Bi.”(Chris van Hattem).

http://www.youtube.com/watch?v=FyL63TCT6PM

 

 

 

3. Jimmy Takter- Verenigde Staten

Cijfers 2013. 606 starts: 138- 90- 80. Winst 22,8%. Winsom $ 7.819.235.

Palmares: Genomineerd voor USHWA Trainer of the Year-award. Trainer van Dan Patch 2-Year-Old Colt Trotter of the Year (Father Patrick) en 2-Year-Old Filly Trotter of the Year (Shake It Cerry). Hoogst gedoteerde overwinningen:

-          Breeders Crown 2 Year Old Filly Trot (Shake It Cerry)

-          Breeders Crown 2 Year Old Colts & Geldings Trot (Father Patrick)

-          Earl Beal jr Memorial (Corky)

-          Goldsmith Maid Trot (Shake It Cerry)

-          William Wellwood Memorial (Father Patrick)

-          Merrie Annabelle Trot (Shake It Cerry)

-          Peter Haughton Memorial (Father Patrick)

-          Centaur Trotting Classic (Uncle Peter)

-          Kentucky Futurity Filly (To Dream On)

-          Matron Stakes (Shake It Cerry)

 

Eigenlijk gaat er geen jaar voorbij zonder dat je om deze Amerikaanse Zweed heen kunt. Qua gewonnen prijzengeld was dit niet zijn beste jaar (2012: $ 9,15 miljoen; 2010: $ 7,9 miljoen), maar zijn talentenfabriek leverde in de vorm van Father Patrick en Shake It Cerry wel twee hele bijzondere pareltjes af. De titel van trainer van het jaar ging aan zijn neus voorbij, waardoor de teller op dat vlak op drie blijft staan. Hanteert al vele jaren de inmiddels ook door Paul Hagoort aangewende filosofie.

 

De jongere broer van de Zweedse catchdriver Johnny Takter legde zich de afgelopen jaren overigens eveneens toe op het gebied van pacers. En ook op dat vlak is hij uitermate succesvol. Om u als lezer niet teveel te verwarren (of vervelen) hebben we deze successen niet vermeld bij de eerdere opsomming. Wellicht zien we de voormalige trainer van Moni Maker dit jaar weer eens in Europa, met zijn pupil Uncle Peter als belangrijkste gegadigde.

 

Commentaar van het panel: “Jimmy Takter is de beste trainer ter wereld. En dat bewijst hij ieder jaar opnieuw”(Bas Schwarz)

http://www.youtube.com/watch?v=d7Yq1JkBOAI

 

 

4. Ron Burke- Verenigde Staten

Cijfers 2013. 4.494 starts: 1.090- 733- 522. Winst 24,25%. Winsom $ 22.228.815.

Palmares: 2013 USHWA Trainer of the Year-award. Trainer van ’s werelds rijkste standardbred: Foiled Again p, 1.07,1 ($ 6.030.968). Eerste trainer in de geschiedenis met meer dan 1.000 zeges in één jaar en de eerste met meer dan $ 20 miljoen aan prijzengeld in één jaar.

 

Vooropgesteld: de 44-jarige Burke is vooral succesvol met pacers. Derhalve hebben we ook geen opsomming gemaakt van zijn meest lucratieve successen van afgelopen seizoen. Toch zijn de prestaties die hij levert dermate bijzonder dat hij een plek in onze top 5 verdient. En tevens een korte introductie.

 

Zijn vader Mickey besloot in het begin van de jaren 80 dat hij zijn autohandel zou laten voor wat het was, om zich te richten op het vak van paardentrainer. Eigenlijk een vergelijkbaar verhaal met dat van Bo Takter, de vader van Johnny en Jimmy. Zijn selfmade stal groeide gestaag, maar in die jaren was het armoe troef in het zuidwesten van Pennsylvania (regio Pittsburg; The Meadows). En dus bleef hij onder de radar van de landelijke media.

 

Vanaf het moment dat de slotmachines hun intrede maakten in Pennsylvania veranderden de vooruitzichten radicaal. En ook al beschikte The Meadows eigenlijk over het minste prijzengeld van de drie (en binnenkort vier) in Pennsylvania gelegen banen; het verdiende prijzengeld steeg gestaag en zou in 2003 voor het eerst de grens van 1 miljoen dollar passeren. Nadat Mickey in 2006 werd uitverkozen tot trainer van het jaar, nam zijn zoon Ron (tot dan toe assistent-, of second trainer) in 2009 het roer officieel over.

 

Vanaf dat moment groeide de stal explosief en zou de Burke Stable ieder jaar de ranglijsten aanvoeren. De huidige stal laat zich bijna vergelijken met een fabriek. De hoofdvestiging is nog altijd in Pennsylvania, maar de operatie heeft zich tevens uitgebreid naar stallen in New Jersey (the Meadowlands), Ohio en Florida. Ron Burke is wat dat betreft eigenlijk meer een type manager zoals we dat ook in het Britse profvoetbal zien, in plaats van de ouderwetse ambachtelijke trainer.

 

Liefst 16 second trainers gaan over het dagelijkse reilen en zeilen in de training, terwijl er dagen bij zijn dat de Burke brigade actief is op koersbanen in zeven verschillende staten. Vergelijk dat bijvoorbeeld met een Hugo Langeweg, die op dezelfde dag dravers zou hebben  koersen in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen en Zweden. Burke liet zich onlangs al eens treffend uit: “Wanneer we op een dag minder dan 10 paarden hebben lopen, dan is er iets mis”.

 

In Europa kennen we Burke van Buck I St Pat, de merrie die nog niet zo lang geleden aan de start kwam in de Elitlopp. In 2013 trainde hij de ook bij ons bekende Wishing Stone, terwijl Southwind Spirit één van de uitblinkers was uit de eerste jaargang van Muscle Hill. Maar zijn meest aansprekende successen behaalde hij toch met pacers als Sweet Lou, Rocklamation, Fred And Ginger en natuurlijk Foiled Again. Laatstgenoemde was afgelopen jaar de oudste (9 jaar) Breeders Crown-winnaar ooit en de eerste standardbred die de grens van zes miljoen wist te slechten. En Burke werd voor de tweede keer verkozen tot trainer van het jaar.

 

Commentaar van het panel: “Burke is ‘the man’ in de States; hij verplettert de rest met zijn gigantische stal met cracks, die overigens lang goed blijven. Nieuwe aanwinsten lopen plots 2 seconden sneller. Vaak bizar.”(Chris van Hattem).

http://www.youtube.com/watch?v=YuhGFLFA588

 

 

5. Åke Svanstedt- Zweden

Cijfers 2013. 1.451 starts: 223- 167- 172. Winst 15,4%. Winsom SEK. 28.226.100.

Palmares: Eerste in Zweedse trainercompetitie (prijzengeld). Eerste in V75-trainersliga.

Hoogst gedoteerde overwinningen:

-          Oslo Grand Prix (Sebastian K.)

-          Copenhagen Cup (Mr Picolit)

-          Åby Stora Pris (Sebastian K)

-          Drottning Silvias Pokal (Gisela Ås)

-          Årjängs Stora Sprinterlopp (Sebastian K)

-          Örebro Intn’l (New Line)

-          V75-Mästaren (Beckman)

-          Silverdivisionen, final (Mr Picolit en Rocky Winner)

-          Bronsdivisionen, final (Mr Chicago)

-          Färjestads Jubileumslopp (Beckman)

-          Jägersro Stora Treåringspris (Rolex Bigi)

 

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar was de stal van Kung Åke ongenaakbaar in Zweden. De opsomming van successen hieraan voorafgaand hebben we dan ook wat ingekort. Het feit dat hij qua prijzengeld niet kon tippen aan de twee voorgaande (recordbrekende) jaren heeft deels te maken dat hij per 1 november de wijk nam naar het land van de onbegrensde mogelijkheden.

 

Het vertrek van Svanstedt zal een enorm gemis zijn voor de Zweedse drafsport. Vanwege zijn vakmanschap, maar toch zeker ook omwille van zijn markante persoonlijkheid. Met zijn offensieve rijstijl voorzag hij de, door sommigen saai genoemde, Zweedse koersen vaak van kleur. Tevens was hij niet vrij van enige controverse, met als dieptepunt dat hij de laatste jaren de verslaggevers van TV4 weigerde te woord te staan.

 

Bovenal dient zijn vakmanschap echter benoemd en geroemd te worden. Zo is het begrip “een Svanstedtje doen” (vrij vertaald) een gevleugeld gezegde geworden onder zijn collega’s. Hiermee wordt gedoeld op een soort trucje dat Åke uithaalde met dravers die hij bij andere trainers vandaan in training kreeg. Hij bracht deze paarden na een tijdje uit in de koers, waarbij hij de ijzers, de gamachen en vaak ook nog het check verwijderde. In combinatie met zijn befaamde training door het mulle zand, bleken diezelfde “gemiddelde” dravers ineens tot grootse dingen in staat.

 

Een van de laatste voorbeelden van het hiervoor geschetste is de Turbo Sund-ruin Beckman. Onder de hoede van resp. Leif Witasp en Kari Lähdekorpi was dit nog een verdienstelijke haververdiener, maar eenmaal bij Svanstedt (rondom zonder ijzers en gamachen) maakte hij de transformatie door van V75-winnaar tot een uitgesproken topper in de Zweedse eliteklasse.

 

Velen hebben dit kunstje geprobeerd te imiteren, maar weinigen zijn er ook daadwerkelijk in geslaagd. Kung Åke heeft namelijk bijzonder veel gevoel in zijn handen. En was daardoor in staat om paarden, die eigenlijk te licht gebalanceerd waren, dravend van start en in de rondte te krijgen. En hard ook. Waar anderen onherroepelijk hun paarden in de pace zagen kruipen, met vanzelfsprekende galoppades ten gevolg…

 

Het is bijzonder interessant om te volgen hoe het Svanstedt zal vergaan in Amerika. In Zweden had hij immers de reputatie vooral goed te zijn met oudere paarden, terwijl hij nu mee zal moeten in de cultuur van twee- en driejarige vliegmachines. Maar zijn bijnaam luidt natuurlijk niet voor niets: Kung

http://www.youtube.com/watch?v=PeumdAhcFfA

 

 

 

6. Lutfi Kolgjini- Zweden

Cijfers 2013. 822 starts: 115- 86- 65. Winst 14%. Winsom SEK. 17.709.195

O.a. Svensk Travderby en Grand Prix de l’UET met Mosaique Face

http://www.youtube.com/watch?v=6z1TRLs6jT4

 

7 Jonas Czernyson- Verenigde Staten

Cijfers 2013. 326 starts: 57- 38- 43. winst 17,5%. Winsom $ 2.667.988

O.a. Breeders Crown met Maven

http://www.youtube.com/watch?v=mS92CEaZIK8

 

7. Peter Untersteiner- Zweden

Cijfers 2013. 898 starts: 161- 125- 106. Winst 18%. Winsom SEK. 15.592.410

O.a. Malmö Stads Pris met Sem Jafet

 

9. Casie Coleman- Verenigde Staten

Cijfers 2013. 348 starts: 99- 56- 31. Winst 28,4%. Winsom $ 3.475.679

O.a. Little Brown Jug met Vegas Vacation

http://www.youtube.com/watch?v=CL3p0snkbwc

 

9. Daniël Redén- Zweden

Cijfers 2013. 296 starts: 69- 48- 34. Winst 23,3%. Winsom SEK. 7.650.575

O.a. Sto-SM met Dileva Käll

http://www.youtube.com/watch?v=l6QhNwPWjA4

 

11. Anna Forssell- Zweden

Cijfers 2013. 447 starts: 47- 44- 51. Winst 10,5%. Winsom SEK. 8.956.686

O.a. Svenskt Travkriterium met Rokkakudo

http://www.youtube.com/watch?v=Zu9_D__Tk3s

 

11. Richard Moreau- Canada

Cijfers 2013. 1.393 starts: 278- 216- 203. Winst 20%. (US)$ 3.509.322.

Leidend trainer WEG-circuit (Woodbine en Mohawk). O.a. Metro Pace met Boomboom Ballykeel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 2 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Jan Roelofsen 20 jan 2014
Gefeliciteerd Paul met de welverdiende tweede plaats!
avatar
Dorinda Ongena 24 jan 2014
Ik mis in ALLE categorieën toch wel een beetje Frankrijk?! Vind Casi Coleman wel erg ver weg gehaald of Richard Moreau. Er zijn Franse Trainers die toch wel meer indruk maakte in 2013...
totaal: 2 | nu in beeld: 1 - 2

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: