Home | Specials | Het beste van 2013 | 4-jarige draver van het jaar 2013 (nationaal)

4-jarige draver van het jaar 2013 (nationaal)

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Clint W Boko wint de Prix Raymond Fouard (foto: APRH) Clint W Boko wint de Prix Raymond Fouard (foto: APRH)

Zoals ook bij de internationale vierjarigen was het hier een close call. Het panel was in feite zeer eensgezind over namen in de top 5, maar over de specifieke volgorde liepen de meningen behoorlijk uiteen. Wat weegt nu zwaarder? Prestaties op eigen bodem of in den vreemde? Na bestudering van de finishfoto kwam het volgende verdict tot stand.

 

 

1. Clint W Boko

Hengst, Abano As- Vantz Boko- Garland Lobell

Cijfers 2013- 6 starts: 3- 0- 0. Record 1.11,1. Winsom € 99.418.

Fokker: Boko Stables

Eigenaar: Stichting Stables Unlimited

Trainer: Paul Hagoort

Rijders: Robin Bakker en Dominik Locqueneux

Palmares: Winnaar Prix Raymond Fouard, serie Grand Prix de l’UET en New Hollands 4 Årsløp. Vierde in Prix de Genève. Vijfde finale Grand Prix de l’UET.

 

Clint W Boko debuteerde pas in juni en dat had alles te maken met ziekte in het voorjaar. Hagoort was dan ook niet geheel zeker over de vorm van zijn Derbywinnaar voorafgaand aan de geplande start in de Groep III-koers Prix Raymond Fouard.

 

Dominik Locqueneux reed dan ook een bekeken rit vanaf de rug van Princess Grif, terwijl vooraan het tempo erg hoog werd gehouden door een stik- en stikhete Vagabondu Mag (1.12,0 over de eerste 1.700 meter). Op het moment dat de koploper vermoeid begon te raken schoven de achter hem liggende paarden collectief een spoortje naar buiten. Clint W Boko bleef Princess Grif als een schaduw volgen bij het opdraaien van de laatste rechte lijn, waarna hij haar in de slotfase met het grootste gemak voorbij spurtte om te winnen in 1.13,7 over 2700 meter. Dominik was diep onder de indruk. “Jij weet lang niet hoe goed hij is” vertrouwde hij de trainer na zijn winnende rit toe.

 

Zijn volgende start voerde hem zo’n 1600 kilometer noordwaarts, waar hij in een leeftijdskoers op de baan van Drammen (Jarlsberg) in het beste geval slechts subtoppers trof. Het feit dat hij won was dan ook geen spectaculair nieuws, maar de manier waarop des te meer. Vanaf dat moment was zijn reputatie ook in Scandinavië gevestigd. Vervolgens was het de beurt aan Enghien, waar Clint in de Prix de l’Union de la Presse Hippique (Prix de Genève) na enige hinder in het fuikje als vierde de meet passeerde. Pechvol, maar misschien ook wel de perfecte preparé voor de koersen die nog op het programma stonden.

 

Zijn serie voor de Grand Prix de l’UET op Vincennes had veel weg van de spreekwoordelijke walk in the park; van kop af werd hij nooit bedreigd. Hij wist hierbij dermate veel indruk te maken dat het toonaangevende Zweedse blad Travronden hem bestempelde tot favoriet voor de op Solvalla te verrijden finale. Middels een uitvoerig artikel werd hij gepresenteerd aan het Zweedse publiek. Hij wist zijn favorietenrol niet waar te maken, maar dat had alles te maken met een ontketende Mosaique Face en een wat pechvol koersverloop.

 

Feit is, en wellicht is dat in Nederland niet helemaal op waarde ingeschat, dat Clint op Solvalla de beste koers uit zijn carrière liep. Met nog zo’n 900 meter te gaan werd hij naar het derde spoor gestuurd, waarna hij de rest van het parcours (voor het grootste deel) met zijn neus in de wind  diende af te leggen. Hij kon de explosieve versnelling van Indigious voor het ingaan van de laatste bocht niet beantwoorden, maar bleef zijn eigen strakke tempo vasthouden en maakte in de slotfase weer veel meters goed. Via een slotkilometer van net onder de 1.10 (let wel: vanuit het derde spoor) kwam hij uit op een vijfde plek in 1.11,1 over 2.140 meter. Nooit eerder was een Nederlands gefokte draver zo snel! En ook al werkt het natuurlijk niet zo, maar fictief gezien zou hij met een dergelijke recordtijd iedere andere versie van de UET met een straatlengte hebben gewonnen. Ter indicatie: Virgill won zijn editie in 1.14,0…

 

Wat het hoogtepunt van het seizoen had moeten worden, de Großer Preis von Deutschland, eindigde toch enigszins in een deceptie. Hij finishte weliswaar nog nipt in het geld, maar hij wist zijn prestatie op Solvalla niet te benaderen. Zonder inhoudelijk bekend te zijn met de details, kunnen wij ons niet anders voorstellen dan dat hij in Hamburg niet helemaal fit was.

 

Hoe dan ook; Clint W Boko heeft in 2013 laten zien dat hij tot de allerbeste vierjarigen van Europa behoorde. En 2014 heeft ongetwijfeld nog veel moois in het verschiet voor de heren Kistjes, Faber & Faber van de Stables Unlimited.

 

Commentaar van het panel: “Een internationale crack”(Paul Den Dekker). “Clint W was fantastische reclame voor onze ‘Dutchbreds’ in Europa.Zijn absolute hoogtepunten vond ik zijn eliminatie voor de GP de l'UET en een briljante overwinning op Jarlsberg, Noorwegen. Europa sprak over hem”(Chris van Hattem). “Clint W Boko is waarschijnlijk het beste paard, maar hij heeft zich in Nederland helaas niet laten zien. Voor mij persoonlijk is dat de reden om hem op plek drie te zetten. Wat een geweldige jaargang trouwens!”(Rogier den Dekker).

Serie Grand Prix de l’UET: http://www.youtube.com/watch?v=oYffpk7euHc

New Hollands 4 Årsløp: http://www.youtube.com/watch?v=5qoqe9F9hDM

 

 

2. Caitlin Scott

Merrie, Love You- Tantivy Kievitshof- Supergill

Cijfers 2013- 9 starts: 4- 3- 0. Record 1.13,9. Winsom € 40.425.

Fokker en eigenaar: Fam. Schotte- vd Blink

Trainer: Dion Tesselaar

Rijders: Dion Tesselaar en Dominik Locqueneux

Palmares: winnaar van de Breeders Crown, Finale Vierjarigen Sprintkampioenschap, Halve Finale Criterium der Vierjarigen en de Halve Finale Derby der Vierjarigen. Tweede in Finale Derby der Vierjarigen en Finale Criterium der Vierjarigen. Vijfde in Prix Klymène.

 

 

Qua exterieur en gangen een typisch Love You-product, al beschikt zij in tegenstelling tot veel van haar halfbroers en –zusters tevens over de nodige explosiviteit. Hierdoor is zij in staat om direct van start af haar geliefde koppositie te kunnen bemachtigen. Om vervolgens een hoog tempo te dicteren, waarmee ze de concurrentie doorgaans weet af te matten.

 

Een van haar meest memorabele koersen is wat ons betreft toch wel de Halve Finale van het Criterium der Vierjarigen, waar ze van kop af afsloot in een laatste kilometer van 1.12,2. Internationale klasse, waarmee ze haar belagers kansloos liet. Al mocht haar zege in de Finale van het Vierjarigen Sprintkampioenschap er ook zijn, waar ze middels hetzelfde recept de sterkste bleek.

 

Wat het panel toch het meest heeft aangesproken is haar geweldige koershoofd. Zie verder de onderstaande reacties. Het is natuurlijk veelzeggend dat ze in Nederland alleen maar als eerste of tweede finishte. Daarbij was Cowboy Fanatic duidelijk haar antagonist, maar de keren dat ze geklopt werd was telkens nadat ze de koers zelf gemaakt had. Haar status van “beste merrie van de jaargang” is onomstreden.

 

Tevens maakte ze twee uitstapjes naar Frankrijk, waar ze in beide gevallen een internationaal gerenommeerd gezelschap trof. Om telkens met geld thuis te komen, wat natuurlijk het een en ander zegt over haar internationale potentie. Een van de paradepaardjes van Dion Tesselaar en natuurlijk de grote trots van Stal Scott.

 

Commentaar van het panel: “Karaktermerrie!”(Jarno Mollema). “Caitlin Scott is in Nederland niet buiten de eerste twee geweest, maar moest daarbij Cowboy drie maal voor zich dulden- waaronder in de 4-jarigen Derby. Die Caitlin overigens wel verdiend had om te winnen.”(Rogier den Dekker). “Geweldige merrie. ‘De andere helft’ van de rivaliteit. Rivaliteit, herkenbare deelnemers, altijd goed voor welke sport dan ook.”(Chris van Hattem).

Finale Vierjarige Sprintkampioenschap: http://www.youtube.com/watch?v=fZUHpzG0Jss

Halve Finale Criterium der Vierjarigen: http://www.youtube.com/watch?v=rm-a8YNufcc

 

 

3. Cowboy Fanatic

Ruin, Broadway Hall- Super Fanatic- Incredible Crafts

Cijfers 2013- 9 starts: 4- 1- 1. Record 1.14,1. Winsom € 43.860.

Fokker: Roel Redder

Eigenaar: Merwestaal Moerdijk

Trainer: Rob de Vlieger

Rijders: Rob de Vlieger en Ruud Pools

Palmares: winnaar van Derby der Vierjarigen, Criterium der Vierjarigen, Halve Finale Vierjarige Sprintkampioenschap en de Victory Tilly Cup. Tweede in Finale Vierjarige Sprintkampioenschap; derde in Breeders Crown; zesde in de Großer Preis von Deutschland.

 

 

Zoals u in de aankondiging reeds heeft kunnen lezen ging het slechts om kleine marges bij deze uitverkiezing. Cowboy had hier dan ook zomaar op de pole position kunnen eindigen.

 

Cowboy Fanatic laat zich het beste omschrijven als het type Amerikaanse draver: explosief, spatzuivere gangen, flegmatiek en dusdanig handig dat je hem om een bierviltje heen kunt sturen. En al die facetten tezamen verschaften hem van meerdere wapens, met zijn machtige eindschot als de meest in het oog springende.

 

Als het puur gaat om titels, dan hoort deze Broadway Hall-zoon natuurlijk op één te staan. Maar of hij nu echt intrinsiek beter is dan Caitlin Scott valt te bediscussiëren. En daar was dan ook sprake van onder de panelleden. Vaak profiteerde hij van het koersverloop dat de Tesselaar-pupil creëerde, maar dat is natuurlijk óók een kwaliteit: d.m.v. een snelle start een gunstige uitgangspositie bemachtigen, om vervolgens met een explosief en venijnig sprintje toe te slaan.

 

Zo verliep het zowel in het Criterium der Vierjarigen als in de Derby der Vierjarigen, waarbij Rob de Vlieger met name in die laatste koers een Örjan Kihlström-rit in petto had. Tevens zocht hij nog internationaal gezelschap op in Hamburg. Hij moest daar van ver komen, maar liet in het kielzog van de Zweedse crack Quid Pro Quo nog een geweldig eindschot zien. Even bekroop eigenaar Michel de Bruin, die de koers buiten vanaf het balkon gadesloeg, het gevoel van “het zal toch niet?!”. Maar daarvoor was de opgedane achterstand op de kopgroep net te groot. Het zal in ieder geval het vertrouwen hebben verschaft om komend jaar andermaal het internationale werk op te zoeken.

 

Commentaar van het panel: “Dit is een lastige categorie! Ik kies voor Cowboy Fanatic, maar mijn nominatie gaat deels uit naar zijn trainer Rob de Vlieger die hem zijn geweldige carriere heeft gegeven en hem kan laten pieken op het juiste moment”(Rogier den Dekker). “Ik heb genoten van de rivaliteit tussen Caitlin Scott en Cowboy ! Ik laat Cowboy hier winnen met een neushaar omdat hij de grotere koersen van merrie Caitlin wegkaapte. Meer Caitlin en Cowboy, please !”(Chris van Hattem).

Finale Criterium der Vierjarigen: http://www.youtube.com/watch?v=yPy6TDQG7Ig

Finale Derby der Vierjarigen: http://www.youtube.com/watch?v=MtF5anbju10

 

4. Conway Fortuna

Hengst, Conway Hall- Saratoga Yankee- Yankee Glide

Cijfers 2013- 6 starts: 4- 0- 2. Record 1.13,0. Winsom € 29.275.

Fokker: Fam. Schoonderwoerd

Eigenaar: Gerrits Recycling Group BV

Trainer en rijder: Hugo Langeweg jr

Palmares: winnaar van Merwestaal Marathon en de Halve Finale Derby der Vierjarigen. Derde in Prix de Reims en serie Grand Prix de l’UET

 

Eigenlijk geldt hij tezamen met Clint W als aanvoerder van deze generatie. Maar door toedoen van een blessure begon hij te laat aan het seizoen om nog een serieuze gooi te kunnen doen naar een van de bovenste posities in deze ranglijst.

 

De potentie heeft hij daartoe natuurlijk wel. En dat is nog een understatement. In eigen land bleef hij ongeslagen, terwijl zijn serie voor de Grand Prix de l’UET waarschijnlijk nog net iets te vroeg kwam voor hem. Al had hij daar ook pech dat zijn derde plek niet toereikend bleek voor een finaleplaats.

 

Laat in het jaar werd hij te Vincennes sterk derde in een Groep III-koers met daarin jaargangtoppers uit Frankrijk, Italië en Zweden, terwijl hij op nieuwjaarsdag echt imponerend wist te winnen in de Prix d’Angoulême. Die laatste koers is bij deze uitverkiezing buiten beschouwing gebleven (want niet in 2013), maar de toon voor 2014 is alvast gezet.

 

Commentaar van het panel: “Hij heeft mij  meermalen enorm geïmponeerd”(Jarno Mollema). “Bovenmatig getalenteerd”(Paul den Dekker). “Hij werd rustig teruggebracht na een zeer vervelende blessure. Vaak in bijnummers op grote koersdagen in Nederland. En dan stal hij min of meer de show. Tevens maakte hij mooie reclame voor de ‘Dutchbreds’ in Europa” (Chris van Hattem). 

Halve Finale Derby der Vierjarigen: http://www.youtube.com/watch?v=e6bHZAUR1qc

 

 

5. Ciske de Rat

Ruin, Castleton Bass- Keetje Tippel- Hidden Kash

Cijfers 2013- 15 starts: 9- 1- 0. Record 1.14,8. € 20.950.

Fokker: Piet van der Oord (✝) 

Eigenaar: Netl Racing

Trainer: Bas Crébas

Rijders: Bas Crébas, Frank Crébas, Dennis Minnema en Fred Handelaar

Palmares: winnaar Breeders Crown en de Prix A2Turf.com. Tweede in Halve Finale Derby der Vierjarigen.

 

De derde aankomende in de Derby van 2012 liet afgelopen jaar zien dat die prestatie bepaald niet op toeval gebaseerd was. Hij ontpopte zich tot een veelwinnaar en volgens trainer Bas Crébas is hij extreem goed en misschien wel het beste paard dat hij ooit getraind heeft. Met een zekere Ballisi in het achterhoofd, of meer recent natuurlijk Dacey Boko, is dat wat ons betreft wel een veelzeggende uitspraak.

 

In de grote nummers zat het niet altijd mee. Zo stuitte hij in de Halve Finale van de Derby der Vierjarigen op een ontketende Conway Fortuna en in de daaropvolgende Finale sprong hij bij het ronden van de laatste bocht weg in kansrijke positie. Volgens rijder Frank Crébas ging een zekere overwinning daar in rook op. Al zal bij die uitspraak, zo vlak na de koers, wellicht de nodige emotie en adrenaline nog hebben meegesproken. En op 20 juli, abusievelijk niet opgenomen in de database van de NDR, versprong hij een hoge klassering in een V75-koers op Axevalla.

 

Hoe dan ook: later nam hij revanche door de Breeders Crown vanuit het dodenspoor te winnen, terwijl hij in de vorm van de Waalse baan van Mons ook nog een lucratief jachtveld wist te vinden. Trainer Crébas heeft voor komend seizoen ambities voor het Franse koerswezen met deze ruin. Waarschijnlijk te beginnen tijdens het weekend van de Prix d’Amérique.

 

Commentaar van het panel: “Een fantastisch jaar voor de zoon van Keetje Tippel ! Met als hoogtepunt natuurlijk de Breeders Crown.”(Chris van Hattem). “Heeft zich o.a. ontpopt tot sterke seriewinnaar”(Jarno Mollema). “Presteert constant goed”(Paul den Dekker).

Breeders Crown: http://www.youtube.com/watch?v=QprZSgcJ7dA

 

 

6. Clap Your Hands

Ruin, Qualmio de Vandel- Maggie Dragon- Dante Buitenzorg

Cijfers 2013- 9 starts: 5- 0- 0. Record 1.14,8. Winsom € 13.155.

O.a. winnaar van Renbaan Duindigt Vierjarige Hengsten en Ruins Stakes en Prix Clint W Boko. Vierde in Finale Vierjarige Sprintkampioenschap.

http://www.youtube.com/watch?v=TZ3spmIu-Y8

 

7. Midnight Oil

Ruin, Diamond Way- Shade- Alf Palema

Cijfers 2013- 14 starts: 7- 3- 0. Record 1.14,8. Winsom € 18.552.

O.a. winnaar van NRZ Pokal-Trial. Tweede in Breeders Crown.

http://www.youtube.com/watch?v=Bp2jC3XeSiQ

 

7. Caen Oldeson

Hengst, Offshore Dream- Krona Oldeson- Smokin Yankee

Cijfers 2013- 7 starts: 1- 1- 2. Record 1.14,5. Winsom € 11.530.

O.a. winnaar van Duindigts Vierjarigen Stakes en derde in Derby der Vierjarigen.

http://www.youtube.com/watch?v=UBpCjQzcLSg

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: