Home | Specials | Het beste van 2013 | 4-jarige draver van het jaar 2013 (internationaal)

4-jarige draver van het jaar 2013 (internationaal)

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Mosaique Face en Lutfi Kolgjini (foto: Kanal 75) Mosaique Face en Lutfi Kolgjini (foto: Kanal 75)

Na een korte interval, om maar in jargon te blijven, wordt de reeks van “het mooiste van 2013”vandaag weer voortgezet. Ditmaal is het de beurt aan de vierjarigenlichting, die in Scandinavië als de klassieke generatie geldt. Treffend genoeg komt de winnaar van deze rubriek dan ook uit het hoge noorden, al kwam de zege zeer nipt tot stand.

 

 

 

1. Mosaique Face

Hengst, Classic Photo- Iona L.B.- Supergill

Cijfers 2013- 13 starts: 4- 3- 1. Record 1.10,8. Winsom SEK. 4.261.700.

Fokkers: Anna Svensson en Lutfi Kolgjini

Eigenaar: Tommy Nilsson Holding AB

Trainer: Lutfi Kolgjini

Rijders: Lutfi en Adrian Kolgjini

Palmares: winnaar serie en finale Grand Prix de l’UET (WR over middenafstand: 1.10,8); finale Svenskt Travderby (in nieuw koers- en Zweeds record: 1.12,4). Tweede finale Bronsdivisionen. Derde Ina Scots Ära

 

 

Mosaique Face gold als driejarige als een goede subtopper, maar niemand kon op dat moment bevroeden dat hij een jaar later zou gelden als nummer één van de jaargang. Lutfi Kolgjini incluis.

 

Als product van de Kolgjini-operatie kwam hij als jaarling in de ring tijdens de Kolgjini Sales, waar hij voor SEK 350.000 werd teruggekocht. Een jaar later werd hij intern alsnog verhandeld aan zijn huidige eigenaar. In 2013 stak hij begin april zijn hoofd voor het eerst boven het maaiveld uit in een serie van de Bronsdivisionen op Mantorp, waar hij de huizenhoge favoriet Rocky Winner (Åke Svanstedt) vanuit het dodenspoor continue onder druk zette. Uiteindelijk kwam hij in 1.12,1 over 1640 meter slechts een neusje tekort voor de overwinning. In de direct daaropvolgende finale op Åby wist hij Rocky Winner wél te kloppen, maar werd hij in de slotmeters weer voorbij gesprint door Nonstop Sas.

 

De eye-opener voor Kolgjini was de serie van de Konung Gustaf V:s Pokal. Hij wist de finale weliswaar niet te halen, maar de manier hoe hij (wederom) vanuit het dodenspoor koploper Pojke Kronos wist te slopen gaf Kolgjini het idee dat El Mago Pellini wel eens niet zijn enige Derbykandidaat zou zijn. Vervolgens werd hij knap derde in de sterk bezette Ina Scots Ära, maar daarop volgden weer drie missers. Eerst had hij geen schijn van kans tegen onze Clint W Boko in de Prix Raymond Fouard op Vincennes, vervolgens eindigde hij ongeplaatst in zowel een serie van het Sprintermästaren als de Prix Cagnes-sur-Mer op Jägersro. Een vormdalletje dat onlosmakelijk verbonden lijkt te zijn met Kolgjini-dravers.

 

Deze “dalletjes” worden echter vaak gevolgd door een hysterische vormpiek. En bij Mosaique Face was van het laatste zeker sprake. In de serie van de Derby werd hij nog nipt geklopt door Porthos Amok, maar in de finale bleek hij onklopbaar. Van kop af werd hij continue onder druk gezet door Molle C.D., maar hij wist op een heroïsche manier stand te houden. Het feit dat hij, niet bepaald onder gunstige omstandigheden, in 1.12,4 over 2640 meter het koers- en Zweedse record van niemand minder dan Maharajah (1.12,8) naar de geschiedenisboeken verwees is natuurlijk alleszeggend.

 

Zijn afsluiting van het seizoen was, indien mogelijk, nóg beter. Na de serie van de GP de l’UET al gewonnen te hebben was hij in de daaropvolgende finale van een andere planeet. Van kop af dicteerde hij een moordend tempo, om vervolgens onaangevochten uit te komen op een winnende tijd van 1.10,8 over 2140 meter. Dit betekende niet alleen een nieuw baan- en koersrecord, maar tevens een verbetering van het drie weken oude wereldrecord over de middenafstand voor vierjarigen (Digital Ink; 1.11,3). Het bleek de perfecte afsluiting van een uiteindelijk geweldig seizoen. Overigens is hij, na Ina Scot en Maharajah, de derde draver uit de Zweedse geschiedenis die een dubbel wist te scoren in de Derby en de GP de l’UET.

 

Mosaique Face is geheel Amerikaans gefokt, maar dat zie je in feite alleen maar terug aan zijn stokmaat (1.54 m.). De verfijnde gangen van de Yankee Glides en de Cantab Hall’s behoren namelijk zeker niet tot zijn arsenaal. Maar met zijn startsnelheid, zijn enorme motor en zijn onverwoestbare mentale gestel groeide hij in 2013 toch echt uit tot een heuse wereldtopper!

 

Commentaar van het panel: “Wát een monster”(Bas Schwarz).  “Hij maakte tot de Derby weinig indruk, maar september was echt zijn maand. Winst in de Derby en in de UET gaf het jaar van Kolgjini nog enigszins glans”(Terry Koperberg).

Svenskt Travderby: http://www.youtube.com/watch?v=jLD8GmNrof0

Grand Prix de l’UET:  http://www.youtube.com/watch?v=RtE2xpWdEHk

 

 

2. Market Share

Hengst, Revenue- Classical Flirt- Yankee Glide

Cijfers 2013- 14 starts: 6- 1- 5. Record Q1.08,7. Winsom $ 1.077.356.

Fokker: Hayley Moore

Eigenaren: TLP Stable (Tom en Lou Pontone), Richard Gutnick en William Augistine

Trainer: Linda Toscano

Rijder: Tim Tetrick

Palmares: Winnaar van Breeders Crown Open Trot, Maple Leaf Trot, TVG FFA Championship Final, American-National Stakes en serie TVG FFA Championship. Tweede in Centaur Trotting Classic; derde in Allerage Farms Open Trot Final.

 

 

Nooit eerder keerde een driejarige, die in één seizoen meer dan 2 miljoen dollar wist te verdienen, het seizoen daarop terug op de baan. Market Share was in 2013 de eerste. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de op instigatie van Jeff Gural doorgevoerde reglementswijziging.

 

Het is natuurlijk niet eenvoudig voor een vierjarige om de strijdbijl op te nemen tegen oudere dravers. Toch begon het seizoen vlekkeloos voor Market Share. Na enige qualifiers won hij een Free For All Handicap op the Meadowlands in 1.09,1, gevolgd door een overwinning in een serie van de (nieuw opgezette)  TVG Free For All Championship in dezelfde kilometertijd.

 

Vervolgens liep hij wederom een qualifier op the Meadowlands, als voorbereiding op de Canadese Maple Leaf Trotting Classic, waar hij onaangevochten in 1.08,7 een nieuw PR vestigde. Zijn daaropvolgende uitstapje naar Canada (Mohawk) resulteerde in een eclatante overwinning in 1.09,1.

 

Het onverslaanbare aura dat hij had opgebouwd werd vervolgens in rap tempo weer afgebroken door een reeks van zeven opeenvolgende koersen waarin hij niet wist te winnen. Hij beet zijn tanden stuk op achtereenvolgend Sevruga, Modern Family, Wishing Stone, My MVP, Intimidate, Uncle Peter en Arch Madness (twee maal). Niet dat Market Share nu ineens zoveel minder was geworden, integendeel zelfs. Hij zou bij die reeks in ieder geval nooit buiten het geld finishen, terwijl het koersverloop ook niet altijd meezat. Het zegt echter alles over de revitalisatie van de Noord-Amerikaanse FFA-klasse, die sterker bleek dan ooit tevoren.

 

Uiteindelijk herpakte de Revenue-zoon de winnende draad aan het eind van het seizoen met zeges in de Breeders Crown (na een enerverend gevecht met Mister Herbie), de American-National en de seizoensafsluiting in de vorm van de TVG Free For All Championship Final. Daarmee overschreed hij nipt de grens van een miljoen aan seizoensverdiensten en verdiende hij tevens de uitverkiezing tot Dan Patch Older Male Trotter of the Year. Maar het beste nieuws is nog wel dat zijn connecties er nog een seizoen aan vastknopen, waarbij het vizier nadrukkelijk op Europa (lees: Elitlopp) gericht is.

 

Commentaar van het panel: “Wat Market Share heeft gedaan dit jaar is heel bijzonder. Zelfs zijn eigen connecties hebben hem soms nog onderschat. Nog maar 4 jaar, in de zwaarste competitie ter wereld, waar je startnummer vaak het verschil maakt. Onderschat door toedoen van zijn formaat (1.58 m, red) en zijn vader; het is immers 'slechts' Revenue en niet Donato of een of andere 'Yankee Muscle Hall'. Ondanks dat hij, volgens groom Shelly, een periode had waarbij hij last had van zijn keel en vaak moest kuchen, is Markie nooit slechter geweest dan 5de. Oh ja; en hij vloog bijna, zonder strijd, door de 1:50 muur in een kwallie op de Big M…haha”(Chris van Hattem). “Als het gaat om puur talent en intrinsieke snelheid, dan geloof ik niet dat Market Share per se veel beter is dan de overige FFA-toppers. Maar je kunt niet anders dan hem bewonderen, want hij eindigt ongeacht het koersverloop altijd voorin het veld. En in een lijf-aan-lijf-gevecht  laat hij zich eigenlijk nooit kloppen”(Bas Schwarz).

TVG FFA Championship Final: http://www.youtube.com/watch?v=yqxzoQB7Dy4

Breeders Crown Open Trot: http://www.youtube.com/watch?v=CJVaGlxwGps

 

 

3. Digital Ink

Ruin, Super Photo Kosmos- Laverda Des Pres- Filou Du Boscail

Cijfers 2013- 14 starts: 10- 3- 1. Record 1.10,7. Winsom SEK. 2.583.500.

Fokker en eigenaar: Stall TZ (Stefan Melander)

Trainer: Stefan Melander

Rijders: Örjan Kihlström, Ulf Ohlsson, Johnny Takter en Stefan Melander.

Palmares: Winnaar finale Breeders Crown, Solvalla Grand Prix, Svenskt Trav S:t Leger, Påskegget en drie series van de Solvallaserien. Verbrak twee maal het WR-middenafstand. Tweede in Eskilstuna Fyraåringstest. Derde in Fyraårseliten.

 

 

Deze Zweedse jaargang werd gekenmerkt door een recordaantal (potentiële) toppers dat niet was aangegeven voor de grote klassiekers. De voornaamste slachtoffers waren Chelsea Boko en, vooral, Digital Ink.

 

Digital Ink genoot nationaal reeds het nodige aanzien, maar het internationale publiek maakte voor het eerst kennis met hem gedurende het afgelopen Elitlopp-weekend. In de Fyraåringseliten kwam hij heroïsch voor de dag door koploper Pascia’ Lest in een moordend tempo continue onder druk te zetten. Bij het uitkomen van de laatste bocht leek de koek wel zo’n beetje op, maar uiteindelijk werd hij nog dichtbij derde.

 

Qua klassering was dat dan ook direct zijn “minste” prestatie van het seizoen, verder finishte hij altijd bij de eerste twee. Eigenlijk loste hij de ene weergaloze prestatie af met de andere, waarbij die in het zesde onderdeel van de Solvallaserien het meest tot de verbeelding sprak. Na een volledig parcours in het dodenspoor wist hij koploper Chelsea Boko op de knieën te krijgen in 1.11,3 over 2140 meter. Het betekende op dat moment een verbetering van het wereldrecord van 1.11,6; een record dat hij twee maanden eerder overigens zelf had gevestigd.

 

Hij wist zijn seizoen uiteindelijk te bekronen in de Breeders Crown; zijn enige kans op een Groep I-koers. In handen van Örjan Kihlström wist hij middels een langdurige rush in de slotronde het gehele veld te declasseren. Vervolgens voegde hij nog een kers op de taart toe in de vorm van een overwinning in de Solvalla Grand Prix; een Groep II-koers.

 

Over het gehele seizoen genomen heeft Digital Ink van alle Zweedse vierjarigen de meeste indruk gemaakt en het meest constant gepresteerd. De dubbel Zweedse Derby- Europaderby van Mosaique Face weegt in deze eindrangschikking net iets zwaarder. Heel Zweden kijkt nu uit naar het duel tussen deze twee monsters, want tot nu toe hebben ze elkaar nog niet ontmoet.

 

Commentaar van het panel: “Melander had de ‘pech’ dat Digital Ink bijna nergens voor stond ingeschreven en derhalve bijna alle grote nummers aan zich voorbij moest laten gaan. Desondanks won hij ruim 2,5 miljoen kronen en was hij in alle 14 starts bij de eerste drie(10-3-1) daarnaast verbeterde hij enkele keren het WR over de middenafstand(Terry Koperberg). “Die koers tegen Chelsea Boko; dat kon helemaal niet! Wat een monster”(Bas Schwarz)

Solvallaserien VI; WR: http://www.youtube.com/watch?v=3G0vuwnJfWo

Breeders Crown: http://www.youtube.com/watch?v=1-oUKETCbx4

Solvalla Grand Prix: http://www.youtube.com/watch?v=fiuKuZdVfwo

 

 

4. Uncle Peter

Hengst, Cantab Hall- Victory Treasure- Enjoy Lavec

Cijfers 2013- 17 starts: 4- 6- 3. Record 1.08,7 (WR). Winsom $ 519.232.

Fokkers: Johanna Beaver, Michael Carter, Mary McLoughlin en Sigmund Wolkomir

Eigenaren: Christina Takter, Brixton Medical AB (“Stall Zet”), John & Jim Fielding en Göran Falk

Trainer: Jimmy Takter

Rijders: David Miller, Ron Pierce, Jim Morrill jr en Jimmy Takter

Palmares: Winnaar van The Centaur Trotting Classic (in een koers- en baanrecord; 1.10,0), Preferred Trot, Pocono (WR) en Preferred Handicap, Pocono (WR). Tweede in TVG Free For All Championship Final, Maxie Lee Memorial, serie TVG Free For All Championship en Meadowlands Maturity Trot. Derde in Maple Leaf Trotting Classic en John Cashman jr Memorial.

 

 

Net als Market Share maakte hij succesvol de overstap van het driejarigencircuit naar de Free For All-klasse. Al was hij in tegenstelling tot zijn generatiegenoot daarbij wel wat meer afhankelijk van het koersverloop.

 

Dat bleek bijvoorbeeld wel uit zijn optreden in de Breeders Crown Open Trot, waar hij door toedoen van startnummer 8 een zgn. first-over-trip (parcours vanuit het dodenspoor) voor zijn kiezen kreeg. Een parcours dat hij in de slotfase op een gruwelijke manier moest bekopen. Het zou zijn enige start zijn dat hij buiten het geld finishte. Toch is “Peter” op zijn allerbest wanneer hij vanaf een helm werd gereden, waarna hij in de finale fase  middels een flitsend eindschot kon toeslaan. Zijn overwinning in de Centaur Trotting Classic is wat dat betreft het mooiste voorbeeld.

 

Eerder in het seizoen vestigde hij tot twee keer toe, beide keren op Pocono Downs, een wereldrecord. Eerst domineerde hij in een zgn. Preferred Trot van kop af, om uit te komen op een km.tijd van 1.09,1: een WR voor vierjarigen op een 5/8e mijlbaan. Drie weken later deed hij het nog eens dunnetjes over door Arch Madness in de slotmeters nog te achterhalen in 1.08,7; een algeheel WR op hetzelfde baantype. De één jaar oudere Sevruga zou dat record later overigens nog evenaren.

 

Uncle Peter sloot het seizoen af met een tweede plek in de TVG Free For All Championship Final, op een halve lengte van Market Share. Inmiddels worden de batterijen opgeladen voor nog een seizoen op de koersbanen, waarbij (ook bij hem) de kans bestaat dat we hem in Europa gaan zien. Al was Jimmy Takter wat dat aangaat wat minder uitgesproken dan de connecties van Market Share.

 

Commentaar van het panel: “Nogmaals, je wint er niet 10 in zijn klasse. 4 overwinningen, 6 x 2de, 3 x 3de. Liep het 'Wereldrecord van Wolvega', zeg maar. Let op Uncle Peter, volgend jaar...”(Chris van Hattem).

Preferred Handicap, Pocono, WR: http://www.youtube.com/watch?v=Ueg6k9UFP8s

Centaur Trotting Classic: http://www.youtube.com/watch?v=d7Yq1JkBOAI

 

5. Maven

Merrie, Glidemaster- M Stewart- American Winner

Cijfers 2013- 14 starts: 10- 2- 0. Record 1.09,5. $ 509.220.

Fokker: All La Nuova Sbarra SRL

Eigenaar: W.J.Donovan

Trainer: Jonas Czernyson

Rijders: Yannick Gingras en Patrick Berry

Palmares: Winnaar serie en finale Breeders Crown (WR in serie), Armbro Flight Stakes, Miss Versatility Final (WR), Allerage Farms Open Mare Trot.

 

 

Aanvankelijk was Check Me Out de koningin van de jaargang, waarbij Win Missy B als haar meest voorname uitdaagster gold. Gedurende het driejarigenseizoen bleek dat echter ook Maven haar zinnen had gezet op de troon, getuige ook haar overwinning in de Breeders Crown voor driejarige merries.

 

Begin dit jaar was er niet eens een paleisrevolutie voor nodig om een troonsafstand teweeg te brengen. Maven was zó dominant dat Check Me Out vrijwillig en met de staart tussen haar benen een stapje terug deed.

 

Gedurende de fameuze Little Brown Jug-meeting presteerde Maven het onmogelijke door in de Miss Versatility Trot Final in 1.09,5 het algehele wereldrecord (alle categorieën)op een 800-meterbaan te vestigen. Stelt u zich eens voor dat u dat op het Ovaaltje van Alkmaar zou zien gebeuren…

 

Later dat jaar vestigde ze ook nog een algeheel wereldrecord voor merries op een 1.000-meterbaan door haar Breeders Crown-serie te domineren. Een week later won ze tevens de betreffende finale, waarmee ze de eerste merrie is sinds CR Kay Suzie (’95-’96) die zowel op drie- als op vierjarige leeftijd (‘back to back’) de Breeders Crown wist te winnen. Ze sloot het seizoen af tegen de boys uit de FFA-divisie in de American-National. Hier werd ze nipt geklopt door Market Share, maar met haar tweede plek hield ze wel de erkende kleppers Mister Herbie, Uncle Peter, Guccio en Wishing Stone achter zich.

 

De Elitlopp-organisatie nodigde, in hun streven om een zo internationaal mogelijk veld samen te stellen, in voorgaande jaren nogal wat Amerikaanse exoten uit. Zoals in voorgaande jaren Take My Picture en Windsong Geant. Dit jaar hebben ze in Stockholm echt wat te kiezen, want ook de connecties van Maven hebben hun Europese ambities hardop uitgesproken.

 

Commentaar van het panel: “Ik heb genoten van Maven. Jammer dat ik haar geen hoofdprijs kan geven hier... De lijst van Stakes-koersen die ze heeft gewonnen gaat maar door. Haar  1:51:4 record ging nota bene op een half-mile baan. And that's a World Record !”(Chris van Hattem).

 

 

5. Victoire

Merrie, Kitko- Juventa Blue- Boy Du Pre

Cijfers 2013- 13 starts: 4- 0- 4. Record 1.11,7. Winsom € 365.600.

Fokker: Fam. Mottier

Eigenaar en trainster: Danielle Mottier

Rijder: Mathieu Mottier

Palmares: Winnaar van Critérium Continental, Prix Ariste Hémard, Prix Marcel Laurent en de Prix Ephrem Houël. Derde in de Prix Guy Le Gonidec, de Prix Gaston de Wazieres en de Prix Charles Tiercelin.

 

 

Deze gedeelde vijfde plek zou wellicht stof tot discussie kunnen zijn. Want was zij nu wel de beste van de jaargang, en niet Village Mystic? En ook de benoeming tot beste merrie van de jaargang is niet geheel onomstreden.

 

Ze is in ieder geval wel de gewinrijkste merrie van haar jaargang, terwijl diverse panelleden een zwak voor haar bleken te hebben vanwege haar vechtlust. Maar eerlijk is eerlijk: haar overwinning in het Critérium Continental is doorslaggevend voor deze hoge positie. Een prestatie uit december staat scherper op het netvlies dan verrichtingen eerder in het jaar. Zo opportunistisch zit vrijwel iedere sport in elkaar. Victoire was overigens de eerste merrie die deze Groep I-koers wist te winnen sinds Qualita Bourbon in 2008.

 

Commentaar van het panel: “Deze merrie heeft mij enkele keren sterk verrast, haar koershoofd heeft haar eigenaar de nodige euro's bezorgd dit jaar”(Terry Koperberg)

Critérium Continental:  http://www.youtube.com/watch?v=JSarACanzMo

 

 

7. D’Orsay

Merrie, Yankee Glide- Danae- Andover Hall

Cijfers 2013- 14 starts: 4- 1- 1. Record 1.09,5. Winsom $ 189.928.

O.a. winst in Muscle Hill Trot en Ima Lula Final

http://www.youtube.com/watch?v=a_HuMsqvrRE

 

7. Dreams Take Time

Hengst, Andover Andover- B My Honey- Viking Kronos

Cijfers 2013- 12 starts: 6- 0- 0. Record 1.12,2. Winsom SEK. 3.315.452.

O.a. winnaar van Großer Preis Von Deutschland en serie Konung Gustaf V:s Pokal.

http://www.youtube.com/watch?v=yHWE7jxnRgU

 

9. Modern Family

Hengst, Cantab Hall- Domestic Diva- Yankee Glide

Cijfers 2013- 16 starts: 9- 2- 1. Record 1.09,0. Winsom $ 198.650.

O.a. winnaar Meadowlands Maturity Trot en serie Arthur J Cutler Memorial

http://www.youtube.com/watch?v=OGmLeMrXUBY

 

9. Clint W Boko

Hengst, Abano As- Vantz Boko- Garland Lobell

Cijfers 2013- 6 starts: 3- 0- 0. Record 1.11,1. Winsom € 99.418.

O.a. winnaar van Prix Raymond Fouard en serie GP de l’UET

http://www.youtube.com/watch?v=oYffpk7euHc

 

9. Quid Pro Quo

Hengst, Yankee Glide- Hostage- Express Ride

Cijfers 2013- 11 starts: 4- 2-3. Record 1.11,0. Winsom SEK. 2.218.358.

O.a. winnaar van Sprintermästaren en series van Derby en Konung Gustaf V:s Pokal

http://www.youtube.com/watch?v=a_m7SCaQX2k

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Bas Schwarz Bas Schwarz verzorgt voor ons o.a. het fokkerij gedeelte, schrijft columns en de voorbeschouwing voor de V75. Bas is voormalig leerling-pikeur en gediplomeerd trainer, geboren en getogen in de drafsport. Maakte zo'n kleine tien jaar geleden de switch van de sulky naar de laptop. Met name gespecialiseerd in de Zweedse en Noord-Amerikaanse drafsport en -fokkerij. Naast zijn werkzaamheden als journalist en publicist, o.a. als hoofdredacteur van het magazine "draaf" en correspondent voor Travronden, is hij hoofdzakelijk actief in de fokkerij-branche. In die hoedanigheid is hij o.m. werkzaam voor diverse stoeterijen en veilingorganisaties en verder als zelfstandig agent en adviseur.

Nieuwsbrief

Email: