Home | Specials | De Dag van Toen | De Dag van Toen

De Dag van Toen

Door 0
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Barones Spencer Barones Spencer

De gunstige financiele uitkomsten in het afgelopen draf- en rensportjaar zullen dit jaar tot uitdrukking worden gebracht in een aanzienlijke verhoging van het prijzengeld. Een voorproeje van het verhoogde prijzenschema blijkt nu reeds uit de thans op volle toeren draaiende wintermeeting in Hilversum, waar gedurende de periode van 1 januari tot 15 maart ruim fl. 220.000,-- aan prijzen wordt uitgeloofd tegen fl. 147.000,-- in de overeenkomstige periode in 1963.

Januari 1964

De totalisatoromzet bedroeg in 1963 een dikke 21 miljoen gulden hetgeen een schitterende  omzetstijging van 3 miljoen gulden betekende ten opzichte van  1962, voorwaar een prachtige ontwikkeling.


Nieuwjaarsmeeting te Hilversum bracht goede sport.

De opkomst van het publiek was evenwel uiterst matig. Zij waren overigens wel getuige van de nieuwe wijze van defileren – alle deelnemers op nummer keurig achter elkander – hetgeen als een enorm succes werd ervaren.


De eerste zondag meeting van het jaar op het Sportpark te Hilversum had te kampen met wat pech. Het was vrij mistig, waardoor het helaas wederom uitvallen van de verlichting dubbel onaangenaam was. De laatste koersen moesten daardoor elkander weer in ijltempo opvolgen, wat de omzet niet ten goede kwam.


Televisie


De laatste zondag van de maand wordt in Parijs op de baan van Vincennes de prestigieuze Prix dÁmerique verreden. Zondagavond  tussen 8 en 8.30 uur zal op de Nederlandse televisie in de rubriek “Sport in Beeld” het gehele verloop van de koers te zien zijn. Uiteraard wordt het commentaar verzorgd door de onvolprezen Hans Eysvogel.


BARONES SPENCER gestorven


Barones Spencer (Spencer x Volann), een der meest beroemde dravermerrien uit de Nederlandse Drafsport, is op bijna 30-jarige leeftijd gestorven. Zij koerste van 1937 tot en met 1943 en sloot haar carriere af met een winsom van meer dan fl.80.000,--., een unicum. Haar laatste koersjaar bleef de teller steken op fl. 57.450,--. Een record dat tot nu toe niet verbeterd is. De merrie won over alle afstanden  300, 600, 1600, 2000 en zelfs over 3400 meter. Haar uiterlijke conditie – vaak opgetrokken en aan de schrale kant – was dan ook volkomen bedriegelijk. Zij was niet alleen een “bestseller” als koerspaard maar ook als fokmerrie, getuige de elf producten die zij in de baan bracht van 1946 tot en met 1957. Slechts in 1954 bleef zij gust en alle andere jaren waren haar nazaten goede broodverdieners, totaal  fl. 220.576,-- , waaronder twee Derby-winnaars! Helaas is uit Barones Spencer geen mannelijke lijn overgebleven. In de vrouwelijke linie blijft de merrie sterk vertegenwoordigd, waaronder ook een Derby-winnaar t.w. Axkit Hollandia.


De outsider Nike Hanover (81/1) wint Prix d'A merique in een nieuw record: 1.18.9 over 2600 mtr.


Een geweldige mensenmassa, alle records brekend, geschat op 80.000 personen, was te Vincennes opeengepakt. De chauvinistische Fransen waren zeker van hun zaak, een Frans paard zou  zegevieren! Dat was ook goed zichtbaar op de wedmarkt. Alle Franse paarden werden gespeeld met hun OZO als favoriet met een cote van 15/4. De Italianen en de Amerikanen werden niet aange- keken, de meest gespeelde was Elaine Rodney die vertrok aan 60/1. Hoe anders liep het, OZO werd gehinderd en kwam in het verhaal niet meer voor, terwijl een hele kluwen van paarden om de overwinning streden waarbij uiteindelijk de Italiaan Nike Hanover met een geweldig eindschot aan de buitenkant van de baan de sterkste bleek. Een bekeken rit van de Duitse toppikeur J. Fromming.


Ook werden alle records gebroken m.b.t. tot de omzet op de totalisator. Alleen al op de Tierce werd 46.800.000,-- N.Fr. omgezet en dat is meer dan anderhalf maal de Nederlandse totale jaaromzet!!!!


Naschrift:


De “Oude Man” vertrok met drie vrienden de dag voor de Prix d'Amerique 's avonds laat naar Parijs. Dat hij die avond nog een basketbalwedstrijd in de hoofdklasse in de Amsterdamse Apollohal had gespeeld was geen belemmering! Gemakkelijk was wel dat een der vrienden autoverkoper was bij een Mercedes-dealer! Na een probleemloze rit raakte het gezelschap in Parijs helaas letterlijk en figuurlijk de weg kwijt met als onaangenaam hoogtepunt dat zij terecht waren gekomen op een landingsbaan van het Parijse vliegveld Orly! Hebben het overleefd! Zonder nachtrust zondagochtend opgetogen naar de baan van Vincennes. De “Oude Man” wist al welk paard hij voor/achter ging spelen. Torrid Song, die had immers in Juni 1963 de Grote Prijs der Lage landen gewonnen met rijder J. Fromming. Wat een deceptie, hij stond slechts bij de voorinschrijvingen maar wist geen startbewijs te bemachtigen. Wat nu? Enige paniek ontstond, mede omdat de kassa's nauwelijks te bereiken waren door een gigantische  mensenmenigte. De “Oude Man” nam een beslissing die hij zijn hele leven niet meer zal vergeten!  Hij besloot  Nike Hanover voor/achter te spelen alleen maar omdat dit paard gereden werd door J. Fromming, jawel de pikeur die aanvankelijk met  Torrid Song stond ingeschreven. De overwinning van Nike  Hanover, gespeeld voor een sportief bedrag, leverde een klein vermogen op! Winnend 81/1  en  Plaats 12/1! De “Oude Man” heeft uiteraard alle lasten van het gezelschap op zich genomen en heeft ook alle foutieve inzetten van hen gerestitueerd. 


Januari 1989


KAMPIOENEN 1988 IN DE DRAFSPORT


Voor de negende maal in successie is Tjitse Smeding kampioen van de Nederlandse pikeurs geworden. Ook als trainer kwam Smeding opnieuw op het ereschavotje.  De meest succesvolle amateur van 1988 werd Frans van Klaveren voor het eerst in zijn loopbaan. Kampioene bij de amatrices werd Marleen Imming, die Janna Dragt na vier jaar onttroonde, Rob van Toor werd leerlingpikeur van het jaar. Eelke Kruis, werd dankzij vele overwinningen met Uno Skoater de nieuwe kampioen bij de eigenaar-rijders, als opvolger van John van Exter. Succesvolste eigenaar-trainer werd opnieuw Jan Vlaar. Meest winnende eigenaar was voor de tweede maal Stal Westland Import Internationaal BV van Andre van Mierlo.


Stal de Laak-dag voltreffer!

 
De derde Stal de Laak-dag, het onbetwiste hoogtepunt van het drafseizoen op de baan van Nootdorp, is afgelopen zaterdag de 7de januari een groot succes geworden. Een dikke 2500 bezoekers woonden de twaalf draverijen, met een totaal van een ton aan prijzengeld, bij. De totalisator-omzet  bedroeg rond de fl. 480.000,--. Dat was lang niet slecht rekening houdend met het gegeven dat in de  wedkantoren ook op de Duitse en Engelse meetings gespeeld kon worden.Het hoofdnummer van de meeting was de “Stal de Laak Stayers-prijs” Het werd een eclatante overwinning voor mede favoriet Zeeboy Z, beheerst gereden door Ronald van Stam. De winnaar van Grote Prijs der Lage landen Vriend moest 40 meter voor geven en dat  was iets te veel van het goede, hij werd 5de in de snelste tijd weliswaar.

Een ander hoofdnummer was de Henk Rutgersprijs voor drafeigenaren, die fl. 2.500,-- moesten betalen om mee te mogen doen! Met 10 deelnemers leverde dat dus fl. 25.000,-- op, zijnde een kwart van het prijzengeld van de meeting. Het is dat er slechts 10 deelnemers mogen starten  in Nootdorp anders had het bedrag vele malen hoger geweest, de organisatoren Arie Abspoel en Piet Barendse moesten  vele male nee verkopen. De koers werd overigens gewonnen door Dirk Gooyer met Britta.


Zondag de 15de januari werd op de drafbaan van Hilversum de Willem H. Geersen-prijs verreden, een nummer dat sinds 1975 op de koerskalender staat en nog steeds in populariteit  groeit. Schitterende winnaar werd de klasbak Zeus Boekelte. Trainer/rijder Hennie Grift zei met de van hem bekende ietwat onderkoelde humor na het zoveelste compliment “Tja, hij is wel weer aardig in orde”.


Ronald van Stam blijft aan de weg timmeren. Nu zegevierde hij met de outsider Charmeur A (32/1)  in de hoog gedoteerde Sprinters prijs der 4-jarigen in Hilversum op zondag de 22ste januari. Magistraal klopte hij de favorieten Cees Wielinga met Ale v.d. Wal,  Cortoz Crown met Gerard van Eykelenborg en Charly Ludwig met Hennie Grift.


Queila Gede bederft Ourasi-feestje, Baudron-pupil ongenaakbaar in Prix d'Amerique.

De Prix d'Amerique stond vooraf volledig in het teken van een paard: Ourasi. De publiciteit werd volkomen door hem beheerst. De media, in Frankrijk normaal toch al geneigd om zeer veel aandacht aan de grote draverij te schenken, hadden gewedijverd met het vinden van manieren om Ourasi van een originele kant te belichten. Hij zou immers voor de vierde keer in successie de Prix d'Amerique winnen. Hoe anders zou het lopen. Queila Gede en Roger Baudron dompelden een hele drafnatie in rouw. De grootste favoriet uit de geschiedenis van de Prix d'Amerique liep zich stuk op een brok onverzettelijkheid. Achter Potin d'Amour met onze landgenoot Jan Kruithof werd Ourasi “slechts” derde.


De dag voor de koers der koersen werd de Prix du Luxembourg verreden. Zeus Boekelte, met Hennie Grift, werd eervol vierde.

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 0 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

totaal: | nu in beeld:

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Rogier den Dekker Rogier den Dekker (Eurosport) paardensport Commentator en nieuwslezer, redactie drafsport.nl, veilingmeester en vrijwillig werkzaam op de dierenambulance. Mail: dendekker@live.nl ***volg mij ook op twitter en facebook*** @rogierdendekker

Nieuwsbrief

Email: