Home | Specials | De Dag van Toen | De dag van toen; november 1963

De dag van toen; november 1963

Door 1
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Piper Cup en Stig H Johansson winne EK der Vijfjarigen. Piper Cup en Stig H Johansson winne EK der Vijfjarigen.

Onder zeer grote belangstelling is op zaterdag 2 november j.l. het nieuwe entrainement van trainer J. Hof geopend. De plechtigheid werd verricht door wethouder A. Heida, die zich in zijn rede er over verheugde dat de Heer Hof, aangetrokken door de magnifieke sintelbaan, zich in Wolvega heeft gevestigd. Het aantal dravers in Wolvega is weer aanmerkelijk vergroot en men mag nu wel spreken van een belangrijk drafcentrum in het Noorden.

 

 

Mereveld's slotmeeting 1963 was een groot succes.
Drie winnaars spraken zeer tot de verbeelding t.w. Quicksilver S, Astyanax en Witvoet. De veertienjarige Quicksilver S gaf zijn jongere rivalen Walter Hollandia en Winston Spencer een lesje in koersvastheid en trouw in de “Revanche der grote Prijzen”. De “Prijs der Vierjarige Stayers” was voor de grote favoriet Astyanax. De jongere broer van Theo Messidor was een klasse apart! Stalgenoot en Derbywinnaar Axkit Hollandia werd op gepaste afstand tweede. De gigantische outsider Witvoet, getraind en gereden door de sympathieke Jan de Leeuw, had een onverwachte goede bui en won van kop af. Het in groten getale opgekomen publiek gunde Jan de Leeuw de overwinning van harte.

 

GEVRAAGD. DRAVERMERRIE
voor fokdoeleinden.
WIL OOK RUILEN VOOR:
Mecklenburger vosblesmerrie,
prima ingereden 1.68 of
zes cylinder Ford mainline 1957
op propaangas.

 

HONDERDSTE ZEGE van QUICKSILVER S
De avondmeeting in Hilversum op woensdag de 6de november trok zeer veel bezoekers hetgeen mede te danken was aan de zeer geslaagde jaarlingenshow eerder op deze dag. Memorabel was dat Quicksilver S , 2 dagen na zijn overwinning op Mereveld, zijn 100ste overwinning boekte! Hoeveel overwinningen zullen er nog bijkomen? Wat een fenomeen! Rijder Jan Wagenaar jr. won buiten die met Quicksilver S nog 3 x, hij won 4 van van de 9 verreden draverijen.

 

De jaarlingenshow-keuring, gezegend met een mooie herfstdag, van de D-jaargang was een groot succes. De kwaliteit van het geboden maakte de taak van de jury zwaar. Algemeen kampioen werd Don Stuermann W en reserve kampioene werd Duif S. Beiden hebben Stuermann als vader. De eerste producten van de wereld-crack Hairos II stemden tot tevredenheid!

 

Quicksilver S won op magistrale wijze de finale van de Grote Prijs van de Gooi- en Eemlander. Hij maakte woensdag 13 november onder erbarmelijke weersomstandigheden gehakt van zijn tegenstanders, die hij respectievelijk 100, 80, 60 en 40 meter voor moest geven. Zege !01! Tijdens de hengstenkeuring eerder op de dag gedroeg hij zich als een frisse tweejarige!

 

Verlost van zijn kwelgeest Quicksilver S won Walter Hollandia met rijder F. Eerenberg zonder misstap de Hoefslag wisselbeker op zondag 17 november te Hilversum. Een grote stroom liefhebbers had zich niet bekommerd om het slechte weer en werden getrakteerd op mooie sport!

 

24 november was Quicksilver S in de serie van de matadoren-prijs Walter Hollandia te vlug af. In de finale waren de rollen omgekeerd. Walter werd meesterlijk gereden door F. Eerenberg. Vermeldenswaard is dat bij het begin van deze meeting werd medegedeeld dat het gebruikelijke defilemuziekje vanwege de lafhartige moord op de President van de Verenigde Staten van Amerika deze middag niet gespeeld zou worden. Een mooie geste!

        

 

 

1988 - november


Piper Cub te sterk voor Action Skoatter.
Us Action werd eervol tweede in het Europees Kampioenschap der Vijfjarigen afgelopen zondag de 7de november in het Duitse Gelsenkirchen. Tegen de formidabele Zweed Piper Cub, gereden door de meester pikeur Stig H Johansson, was geen kruid gewassen. Piper Cub en Action kwamen ver voor het geslagen veld binnen! Henri Buitenzorg blijft dus de enige Nederlandse winnaar van dit kampioenschap. Een Europees Kampioenschap waarin Action dus net naast goud greep, maar naar vermogen presteerde. Haar jaarverdiensten naderen in rap tempo de vier ton, ze wordt alom gerespecteerd als een vedette van Europees formaat en dat ze in dit kampioenschap een andere uitblinker trof die haar juist te sterk was. Een prestatie waarvoor zij zich niet behoeft te schamen. De andere Nederlandse deelnemer Aty van de Lente kon geen potten breken.

 

Abrogan Veha, met rijder A.W. Bosscha, sterk in het Van Wickevoort Crommelin Memorial
Dat de A-jaargang van uitzonderlijk niveau is werd weer eens benadrukt door de schitterende overwinning van Abrogan Veha. 20 meter aan de vierjarigen en 40 meter voorgeven aan de vijfjarigen is geen senicure. De 4-jarige Blitz Uithuizen, met de pikeur J.F. Van Exter, overtrof zichzelf en werd dichtbij tweede. De derde aankomende was de 3-jarige Cortoz Crown met rijder G.W. van Eykelenborg. Overigens won Action Skoatter, ook met rijder A.W. Bosscha, deze klassieker als 4-jarige.

 

Acht zeer matig bezette velden in Wolvega op donderdagavond 17 november. Men mag zich afvragen of het wel zo slim is in deze tijd van het jaar een midweekse meeting uit te schrijven. Nauwelijks publieke belangstelling en een slechte omzet, inzetten die nagenoeg bijna geheel via de wedkantoren liepen. Aonne de Wrede werd de grote man van de dag door driemaal winnend de eindstreep te passeren. Hij won met Albertina Gerron, Yckxs di Robles en Wiske Toogwijk hetgeen een puntgave hattrick betekende.

 

Tachtig procent voor Grift
Het liep bij Hennie Grift vrijdag de 18de jl. op zijn thuisbaan Schaesberg als vanouds met vier overwinningen in een serie van vijf draverijen, waaraan hij deelnam, Dit is een score van 80%. Ook deze meeting kende pover bezette velden, weinig publiek met een slechte omzet als gevolg.

 

Vriend wint spelenderwijs
Ondanks de glanzende demonstratie van kracht die de negenjarige ruin Vriend zondag de 27ste november op de Hilversumse sintels neerzette heerste er na de met interesse tegemoet geziene Grote Prijs van de Gooi- en Eemlander bij de gemiddelde liefhebber een nare bijsmaak. Aan de prestatie van Vriend lag het niet, het zou oneerbiedig zijn om een draver die maar liefst 1.17.9 (2465 meter, bandenstart) toont de eer niet te gunnen die hij verdiende maar de koers leed in zijn totaal aan ernstige degeneratie van een tweetal zaken. Ten eerste het niet gestand doen van de kwalificering van deze koers van maar liefst drie kandidaten, zodat er slechts een veldje van zeven resteerde. Toen dat septet uiteindelijk op karwei ging werd het ook nog eens ontdaan van twee kanshebbers; de springende Wanda Pluto en Zozo Nevele. Voor de overwinning waren zij volstrekt kansloos. Het was een klein wonder dat Zozo Nevele nog tweede en Wanda Pluto nog derde werd.

 

Jaarlingenshow

De Jaarlingenshow 1988 werd gehouden in het Federatiecentrum te Ermelo, een nieuwe accommodatie die goed voldeed. Algemeen kampioene werd de beeldschone, met een fraaie draf gezegende, Emerald Sunshine, vader Yankee Tornado. Als kampioen bij de hengsten koos de jury voor Excitingsunshine, vader Homesick.

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 1 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Els Janssen 27 nov 2013
Jaarlingenshow & hengstenkeuring....wordt er helemaal nostalgisch van, wat was dat toch leuk, vroegâh!
totaal: 1 | nu in beeld: 1 - 1

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Rogier den Dekker Rogier den Dekker (Eurosport) paardensport Commentator en nieuwslezer, redactie drafsport.nl, veilingmeester en vrijwillig werkzaam op de dierenambulance. Mail: dendekker@live.nl ***volg mij ook op twitter en facebook*** @rogierdendekker

Nieuwsbrief

Email: