Home | Specials | De Dag van Toen | De dag van toen - Oktober 1963/1988

De dag van toen - Oktober 1963/1988

Door 20
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Prins Bernard (links) Wim Velis (rechts) Prins Bernard (links) Wim Velis (rechts)

Zondag 6 oktober 1963 werd de slotmeeting van het seizoen in het Sportpark “De Brecht” te Baarlo verreden. Felle strijd, spannende aankomsten, meer dan tweeduizend koersminnende Limburgers en een geweldig mooie omzet op de totalisator doet nu al verlangen naar de meetings van volgend jaar.

 

De topkoersen van de dag werden een prooi voor trainer Geersen en zijn eerste man M.Vergay. De heatdraverij werd gewonnen door All Prise, die beide heats won en uiteraard totaalwinnaar werd. Hoogtepunt van de middag werd de overwinning van Walter Hollandia. Al tijdens het defile en het korte voorwerk erna toonde hij zich op zijn best. Zelfbewust danste hij over de baan!

Het scheen dat niemand de sluitingsdag van het oude Duindigt had willen missen, zo geweldig was de opkomst van het publiek op deze nochtans stormachtige zondagmiddag, waarvan tenslotte toch de paarden de meeste last ondervonden. Duindigts Grote Stayers-prijs was voor Walter Hollandia, die streeft naar kampioenstitel aller generaties! Dit keer was Walter toevertrouwd aan de klassepikeur F. Eerenberg. Zijn vaste rijder M. Vergay reed de Franse import Jour de Java die geen potten kon breken door te grote frisheid. Quicksilver S werd nog wel  tweede maar hij leek door zijn recente veelvuldige inspanningen wat vermoeid.
Alle draf- en rensport liefhebbers kunnen bijna niet wachten op het nieuwe Duindigt!

Ingezonden
“Zowel de Telegraaf als het Vaderland
Bevat een verhaal over Duindigt, zeer interessant,
Van nieuw- en opbouw wordt gesproken
Doch de smalle aanvoerweg blijft spoken.
Waarom deze smalle weg niet de rug gekeerd
Zodat geen enkele bezoeker wordt geweerd.
De entree naar de Landscheidingsweg verlegd
Brengt bezoekers van alle windstreken op Duindigt terecht.
Deze welgemeende raad,
Brengt voor velen het juiste resultaat!
Een vriendelijke groet
Met de verwachting dat U het goede doet.”
Redactie: Onze dank voor de welgemeende raad, zoon der muzen; helaas kunnen wij in deze niets doen, zelfs het goede niet!

Zondag 27 oktober had Mereveld twee topnummers op de agenda staan. T.w. Mereveld's Herfstkampioenschap en Mereveld's vier kilometer.
Een kille, beklemmende mist maakte het toeven op Mereveld nu niet bepaald aangenaam. Gelukkig   vergoedden de spannende draverijen veel. M. Vergay stuurde in het Herstkampioenschap Triton Erebus feilloos naar de zege. Aangezien de ruin buiten weddenschappen liep, betaalde de totalisator winnend uit voor de tweede aankomende Tabor (78,50/1), die hiermede zijn comeback vierde. Het trio: Tabor (E. de Visser), Vlieger D (J. Ham), Harley (J. van Dooyeweerd) betaalde het mooie bedrag van Fl. 11.600,--! De “vier kilometer” werd een zege voor de plaatselijke favoriet Young Six.  Kundig en tactisch gereden door  P. Smit wist Young Six zijn overwicht te doen gelden op de rest van het veld, waarin mede favoriet Midas G faalde.

Vanaf 1 november t/m 31 december is Hilversum the place to be. Vijftien meetings staan in de planning.
P.S. Mereveld koerst nog op 3 november en Sappermeer op 10 december. 

 

 

25 jaar geleden oktober 1988

 

De eerste zondag van oktober werd het kampioenschap der vijfjarigen verreden. Slechts vijf paarden kwamen aan de start. Een daarvan was op het vijfde geld afgekomen: Adrienne, die op deze manier bijna op zeker twee mille mee pakte. Grote afwezige in het kampioenschap was natuurlijk Action Skoatter, die voor het internationale werk in Munchen had gekozen en daar vijftig mille, verbonden aan de tweede prijs, pakte. Alexander S werd nu het te kloppen paard. Hetgeen geschiedde. Een schitterend duel tussen hem en Aty van de Lente werd in het voordeel van  laatste genoemde beslist. Dit tot extreem grote vreugde bij de eigenaar  van Stal Westland International Andre van Mierlo, die naar zijn zeggen vooraf voor een tweede plaats had getekend. All or Nothing werd met gering verschil derde voor Abrogan Veha.

W5

Met een jackpot werd aan het W5-spel begonnen. In kas was een bedrag van fl. 50.172,-- en daar kwam nu fl. 78.393,-- bij. Dat was wat teleurstellend. Ladbroke gaf daarvoor als reden op dat er de laatste tijd nogal veel jackpots waren. De uitbetaling mocht er zijn t.w fl. 3.085,50. Een mooie uitbetaling in aanmerking genomen dat er twee grote favorieten wonnen.

 

Zondag 9 oktober werden de Jonker- en Joffer-prijs verreden op een bijzonder zware Duindigt-piste. De bezoekers konden genieten van prachtige sport. Bij de merries ging de overwinning naar de pupil van Tjitse Smeding Darling Boszorg, die voortreffelijke gereden werd door Mariska Huel. De overwinning bij de hengsten ging naar Den du Bois, gereden door Jos van Koolwijk. De winnende Kilometertijd 1.17,8 betekende een nieuw koersrecord.

 

De laatste kortebaan van het jaar in het immer gezellige 't Zand werd gewonnen door Emiel Bousie met Yoyo Melodie. Zelden hebben wij een gelukkiger winnaar gezien als jl. maandag in ,t Zand. In de laatste rit tegen Yashmir met Jan Wagenaar gooide hij zijn zweep in de lucht toen hij als winnaar over de streep ging en even daarna kwam ook zijn helm in de nabijgelegen sloot terecht. Hij wist toen nog niet dat Yoyo Melodie met 18 punten  ook Draver van het Jaar was geworden. Proficiat!

 

De 17de Prijs der Giganten werd op wonderbaarlijke wijze gewonnen door de 4-jarige Friendly Face. De Finse Amerikaan was een openbaring en was ondanks, ogenschijnlijk dodelijke, fouten onweerstaanbaar. In de finale zag Friendly Face kans van een roman een pure thriller te maken. Hij hield de draf er na de start wel even onder maar ging nu bij de uitgang stalterrein overzijde van de benen. En niet zo een beetje ook! Een uitschakeling bleef hem god zij dank bespaart. Hij lag wel 80 meter achter de paarden. De kopgroep legde de  eerste 400 mtr. af in 1.11 en de tweede kwart mijl in 1.13. Koploopster Action Skoatter, onze nationale troef, kwam nu in de laatste bocht in de problemen. Ze kreeg eerst  Park Ridge Lobell naast zich en in het derde spoor ook de snel opgestoomde Fransman Quartz met Jean Claude Hallais. In deze fase leek Mack the Knife het even moeilijk te hebben. In de rechte lijn gebeurde het ongelooflijke: met een tik en verder op handen gereden passeerde Friendly Face verbluffend gemakkelijk het drietal dat in de bocht nog op een lijn knokte. Quartz werd keurig tweede, Park Ridge Lobell derde, Action Skoatter geweldig 4de voor de wereldcrack Mack the Kife. De winnaar verbeterde het baanrecord naar 1.13.3.

 

Voor zover men het nog niet weet: met de overwinning van David H in de Produktendraverij is de Limburger Wim Velis weer helemaal terug in de voorste linies van de Nederlandse drafsport. De man die in het verleden de Derby won met Nimrod R en Lento H en grote successen had met Uno Hazelaar maakte daarna een periode mee dat het wat minder ging. Maar dat is door de komst van David H verleden tijd! Wim Velis is er weer!

 

 

Beoordeel dit artikel

4.71
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 20 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Cees de leeuw 10 okt 2013
Het is erg leuk dergelijke stukken te lezen, komen die tijden terug ?.
avatar
John Bootsman 10 okt 2013
Leuk stuk Rogier, complimenten !

1963 was er nog Boko... 1974 werd immers de 1'e geboren : Prima Van Boko (rec. 1.29,3 / NLG 600,=)
In 1988 waren dat er 3 : Fantastic Boko (rec. 1.16,7 / NLG 25.699,=) , For Ever Boko (rec. 1.18,2 / NLG 450,=) en Flirty Boko (-).
Eens te meer het bewijs dat "alle begin moeilijk is" ...

Maar terug naar jou stukje : David H was de kampioen der 2-jarigen dat jaar... Voor mezelf heb ik 1 paard altijd heel sterk in herinnering gehouden uit die D-lichting en dat is DUNCAN CROWN. Het plezier dat dat paard gegeven heeft aan Ton De Groot en wij allen als vrienden die daar "omheen hingen" was zo groot, dat kun je je nu nauwlijks meer voorstellen. Zoveel plezier mee gehad !

Vreemd eigenlijk, ik heb wel Boko's gefokt die miljoenen Zwe kronen gewonnen hebben maar waar ik lang niet zulke mooie herrinneringen aan bewaar als deze Duncan Crown. Geeft eens te meer aan dat soms het SOCIALE ASPECT in onze drafsport vele malen belangrijker is dan het SPORTIEVE ASPECT.
avatar
Rogier den Dekker 11 okt 2013
Zondag gaat het spinhok weer open!!!
avatar
petra den dekker 10 okt 2013
Ik vrees van niet Cees!
avatar
Dolf Rieken 10 okt 2013
Rogier, ik wil niet zeuren maar was het niet sportpark " De Berckt " in Baarlo, Jan Hoejenbos en Ab Siderius hebben daar nog hun entrainement gehad.

John, was Duncan Crown niet van Geppie Cuvelier ? En als je ouder word, word je vanzelf sentimenteler maar dat kan geen kwaad hoor.
avatar
Allright 10 okt 2013
Dolf, ik geef je op voor een kennis-quiz over de Nederlandse Drafsport ... :-)

Sportpark "De Berckt" ... En Duncan was van Gep, maar liep op naam van Hugo.
Ik weet nog: het Kampioenschap der 5-jarigen, Duncan Crown tegen Donderstraal.
Donderstraal was favoriet, maar Gep wilde er wel een bedrag met 4 nullen (guldens) op zetten,
wie voor elkaar binnenkwam.
Echter de tegenpartij liet het op het laatst afweten ... :-(

John, Super Explosive ... ??
avatar
Eric Rams 10 okt 2013
Mooie rubriek Rogier, zeker voor mensen zoals ik die van ver voor de invoering van de Mammoetwet zijn en een hang naar vroeger hebben....en dat geldt ook voor de paardensport in mijn geval. Toch houd ik hoop en kijk ik vooruit. "Het probleem met onze tijd is echter dat de toekomst niet meer is wat ze geweest is" Niet van mij dit adagium, maar wel raak getypeerd, vind ik.
En Dolf, non-conformist en paardenvriend..............als je niet wilt zeuren, DOE DAT DAN OOK. Haha.
avatar
Jan Ham 10 okt 2013
Rogier bedankt voor je artikel "de dag van toen".Het was weer heerlijk om te lezen.Perfect Ik zie gelukkig weer dat velen zijn eigen favoriet blijken te hebben.Ik zeg daarom mijn favoriet lekker niet.Maar dat was wel de BESTE.
avatar
Joop Arkenbout 10 okt 2013
Sportpark "'De Berckt" Baarlo. waar buiten de genoemde trainers ook nog
Peter Koppejan en Piet Zandt gevestigd waren.
Aardig weetdingetje: Baanrecord: Theo Messidor 1.20.0b-Freek Eerenberg.-7-10-1962.
(Uit draf en renbanen in Nederland).
avatar
Dolf Rieken 10 okt 2013
Baarlo was een zogenaamde C baan waar paarden die hun record niet gelopen hadden of door de leeftijd niet elders meer mochten starten.

Ik denk dat misschien wel het bekendste paard van de regio Wilfield was, een mooie zwarte Parisien zoon die in zijn jonge jaren veel successen met Joop Ham had behaald en tot hoge leeftijd op Baarlo heeft gelopen.

Ook paarden als Ypsilon en Vamaria P staan me bij en de Belgische eigenaar-trainer V.Proosten was altijd goed voor enkele starters.
avatar
Frans Jansen 15 okt 2013
Wilfield (310 m) heeft op elfjarige leeftijd met Manus Bouwhuis in 1968 nog de kortebaan van Stompwijk gewonnen. Hij won toen van Bram Williams (310m) met Nico Schouten (2e) en Zelos van Vredenhof (315m) met Cees Swart (3e). Eigenaar van Wilfield was volgens het programmaboekje E.H.M. Kruse. Andere deelnemers waren onder meer Anton (315m ) met Joop Ham, Bijou van 's-Gravenhof (310m) met Buck Leeman, Antilope R (320m) met Harrie Pools, Donna Fez (305m) met Jan van Buytene, Vincent Hollandia (315m) met L.J. Heijmans en de schimmel Ferdinand Mac (300m) met Guus Knijnenburg. Het was dus toen mogelijk dat een paard als Antilope R 20 meter ! moest geven aan Ferdinand Mac. Tegenwoordig wordt vijf meter al als een bijna onoverbrugbare achterstand gezien.
Manus won overigens ook nog dezelfde dag de A-draverij met X Pluto van S. Fokkema. Twee kortebaandraverijen op één dag winnen is slechts heel weinig pikeurs gegeven. Manus heeft dan ook niet voor niets de meeste overwinningen (8) in Stompwijk op zijn naam staan.
Kent iemand een soortgelijke situatie uit het verleden: twee kortebaandraverijen op één dag met dezelfde winnende pikeur?
Frans Jansen Wijchen
avatar
Allright 15 okt 2013
Wat ontzettend leuk, Frans. Een feest van herkenning voor mij !!

Wilfield, maar ook Cees Swart en Antilope R, die mooie grote zwarte ruin van dhr. Ruig. Guus en Buck, maar ook Anton en al die anderen, die in mijn geheugen gegrift staan.

Fantastisch, dat je dit met ons wilde delen.
avatar
Joop Arkenbout 10 okt 2013
O.m. op de foto Wim Velis met Gouden Zweep winnaar 1983 Uno Hazelaar.
avatar
John Bootsman 11 okt 2013
Duncan Crown was van Gep, Hugo senior de trainer maar Ton reed hem in heel veel van z'n koersen. Ik schat zeker 20 keer en niet zonder succes. En ik weet dat Ton minstens net zo veel om Duncan gaf dan Gep zelf...
Een prachtige tijd vol gezelligheid.

Supeer Explosive had ik niet zo veel mee, die kochtten Dirk en Ton tijdens ons bezoek aan Kentucky in (ik meen 1986) maar die is gezien de torenhoge verwachtingen nooit helemaal mee gevallen.
Zeker niet als koerspaard maar naar mijn bescheiden mening heeft ie het ook als dekhengst niet buitengewoon goed gedaan...
avatar
ben stevens 11 okt 2013
over vroeger gesproken wij kochten Always again bij Grift vandaan een geld verdiener in schaersberg wij konden er geen dubbeltje mee verdienen weken achter elkaar maar naar Limburg gereden om te koersen maar ja dan kwam je Grift tegen in de koers tot Always again bij Onne de Wrede kwam op Hilversum vanaf die tijd hebben we een hoop plezier van het paard gehad wij waren de eersten die Shooky Treen klopten op Hilversum eerste keer in deathead de deuren waren te smal in Hilversum waar we doorheen moesten lopen zo trots waren we en daarna klopten we de onverslaanbare Boy s met die grote steekloop Always was een goud eerlijk paard nooit gesprongen bij ons hopelijk krijgen we een zelfde of beter paard terug die we in Lexington Ky hebben gekocht op de veiling maar dat is weer afwachten we zien er na uit volgende komt ze aan in Amsterdam.
avatar
Allright 11 okt 2013
Succes met je nieuwe aankoop, Ben.

Gaat deze ook weer naar Aonne ??
avatar
ben stevens 11 okt 2013
Volgende week halen we haar op en gaat ze naar Hugo Langeweg, het is een interessant gefokte merrie van Muscle Hill,naar mijn weten waren we de enige Nederlanders die een jaarling hebben gekocht in Lexington.
avatar
Dolf Rieken 15 okt 2013
Beste Frans Janssen, Wilfield is in 1955 geboren en moet dus 13 jaar toen geweest zijn of het jaartal klopt niet omdat paarden toen maar t/m 12 jaar mochten starten.

Baarlo was een C baan daar telde die regel niet en won hij zelfs op zijn 14e daar nog een amateurkoers met Cees Kleynendorst voor Carrière en Black Hollandia.

Saillant detail is dat hij diezelfde dag ook nog eens tweede werd achter Cherie Spencer maar voor Y Y Hanover eerst over 2160 meter en later over 2140 meter.

Men heeft nu de mond vol over Zur Beuckenswijk maar in 1969 startte Zelos van Vredenhof op 11 jarige leeftijd 55x op de lange baan en ook nog eens 12x op de korte baan.
avatar
Frans Jansen 15 okt 2013
Dag Dolf,
Wat je schrijft, klopt. Wilfield was in 1968 13 jaar volgens het programma. Bedankt voor je correctie.
vr. gr. Frans Jansen Wijchen
avatar
Joop Arkenbout 15 okt 2013
Mooi al die oude bekenden weer eens uit mijn geheugen voorbij te zien komen,
en nog wel met details gelardeerd.
Er zullen zich in de toekomst aan de hand van deze leuke rubriek nog wel
meer mogelijkheden voordoen om de kennis van onze geliefde sport te staven.

Ik kijk nu alweer naar de volgende dag van toen uit.
totaal: 14 | nu in beeld: 1 - 14

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Rogier den Dekker Rogier den Dekker (Eurosport) paardensport Commentator en nieuwslezer, redactie drafsport.nl, veilingmeester en vrijwillig werkzaam op de dierenambulance. Mail: dendekker@live.nl ***volg mij ook op twitter en facebook*** @rogierdendekker

Nieuwsbrief

Email: