Home | Specials | De Dag van Toen | De dag van toen; september 1963

De dag van toen; september 1963

Door 2
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Midas G - 50 jaar geleden op Hilversum. Midas G - 50 jaar geleden op Hilversum.

50 jaar geleden. Zondag 1 september werd de Grote Kermisprijs, een koers over de stayersafstand van 3000 mtr., verreden op de baan van Alkmaar. Met zekerheid wist Y Zella de aanvallen van Yec, Woudsnip S en Ylite Rose af te slaan.

 

 

Een mooi succes voor trainer-pikeur K. Kramer. De prestatie van de tweede aankomende, Ylite Rose, loog er ook niet om. De merrie moest 60 mtr. voor geven, voorwaar geen sinecure! In dit geval moest entrainement Wagenaar  genoegen nemen met een tweede plaats. Zij wisten drie van de negen koersen wel winnend af te sluiten. J. Wagenaar Sr reed Boy van Quick ter zege en Wagenaar Jr deed dat met William Axkit en met Antilope R.

 

Trio – Tribulaties

Men wordt verzocht zuinigheid te betrachten met de Trioformulieren. Vooral de jongeren weerhoude men van verkwisting. Zij hebben trouwens geen recht er op, want beneden de achttien jaar mag men niet spelen. Het is alleen mogelijk dat zij voor ouderen in bescheiden mate enkele formulieren halen. De formulieren zijn tot nu toe kosteloos. Laat men het zo houden. Bij verkwisting zou de Toto gedwongen kunnen worden de kostprijs in rekening te gaan brengen.

 

Midas G zette ook zijn tweede start op Nederlandse bodem, afgelopen woensdag op Duindigt, om in een overwinning. In handen van meester-pikeur M. Vergay bond de fraaie zevenjarige zwarte hengst van Ri uit Brunhilde de concurrentie aan de zegekar.

 

Het kan niet op, vier dagen later werd overwinning drie geboekt wederom op Duindigt in de mooi gedoteerde Grote KLM-prijs. Midas G , de uit Frankrijk geimporteerde hengst is een aanwinst voor de Nederlandse draversport en wellicht te zijner tijd voor de fokkerij.

 

Op de baan van Duindigt, woensdag de 18de, lieten drie derby-winnaars zich gelden. Alle drie werden zij winnaar en maakten hun favoriete rol meer dan waar. M. Vergay tekende voor de overwinningen van Walter Hollandia en Axkit Hollandia en Jan Wagenaar Jr. voor Bento Kitty.

 

Walter was in een goede bui en zegevierde in smetteloze draf. Dat kan niet altijd van hem gezegd worden en ook niet van de tweede aankomende Young Six met pikeur P. Smit.

 

De directie van Paardesport in ren en draf bericht dat het dienstverband met de redacteur-draven, de Heer G.M van Maarseveen, die van de oprichting af aan deze publikatie was verbonden, in onderling overleg werd beeindigd. Een heuse aderlating!!!     

 

September 1988


25 jaar geleden.

 

Yvento de Legume blijft de complete top voor bij de kortebaandraverij van Heemskerk.

 

Een regen verrassingen kenmerkte de kortebaan van Heemskerk. De op 1 september afgewerkte kortebaan was hard op weg alle records te breken. Een omzet van dik fl. 65.000,-- bij de eerste omloop gaf al aan dat de belangstelling overweldigend was. Totdat de regen viel. Daardoor bleef de omzet steken op bijna fl. 75.000,--. Voorwaar een prachtige omzet! Het regende ook verrassingen. De uitbetaling van de winscore bedroeg fl. 4.683,--. De outsiderYvento de Legume met rijder Wim Swart werd de terechte winnaar.

 

Martin Eeken scoort niet alleen overwinningen als pikeur maar ook als voorspeller van het W5-spel.

 

Hij had het formulier in de rubriek “3x 36 gulden W5” juist ingevuld en dat leverde de Federatie Paardrijden voor gehandicapten in Rotterdam de aardige som van fl. 862,10 op.

 

Door zijn 2de plaats met Yoyo Melodie bij de kortebaan Purmerend staat Emiel Bousie nu op de eerste plaats in het rijdersklassement. Hij staat drie punten voor op Tom Kooyman.

 

De op 11 september op Duindigt verreden Grote Prijs der Vaderpaarden kende een formidabele winnaar t.w. Carlos Netten van de familie Van Schie en gereden door trainer/pikeur Hennie Grift, wiens stal in grote vorm verkeert. De prijsuitreiking werd verricht door Bram Nottelman hetgeen vooral de oudere bezoekers veel plezier zal hebben gedaan. Bram Nottelman was de pikeur die het finish-rijden op de millimeter (en zonder zweep) tot een kunst verhief.

 

Het royaal gedoteerde Kampioenschap der 4-jarigen werd dinsdag 20 september op de Hilversumse drafbaan  een eclatante overwinning voor Bekila Ludwig. Na een halve ronde stuurde pikeur Hans Bot de ruin naar de kop. Hij bleef in hoog tempo voorop om gemakkelijk te winnen.

 

Het duel  tussen de snelste tweejarige allertijden David H (Wim Velis) en de nog ongeslagen D'Abord Frisia (Tjitse Smeding) bleef uit in Ladbroke Grote Prijs der tweejarigen. Den du Bois won deze koers verrassend in de gezien de omstandigheden bijna niet te geloven tijd van 1.17.6. De hengst werd vakkundig gereden door Jos van Koolwijk.

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 2 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Joop Arkenbout 27 sep 2013
Kleine correctie Rogier, Midas G op Hilversum.

Voor de rest artikel weer helemaal ok.
avatar
Albert Dilling 27 sep 2013
Foutje van mij Joop. Onmiskenbaar die ronde stroomgeleiders op de achtergrond!
totaal: 1 | nu in beeld: 1 - 1

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Rogier den Dekker Rogier den Dekker (Eurosport) paardensport Commentator en nieuwslezer, redactie drafsport.nl, veilingmeester en vrijwillig werkzaam op de dierenambulance. Mail: dendekker@live.nl ***volg mij ook op twitter en facebook*** @rogierdendekker

Nieuwsbrief

Email: