Home | Specials | De Dag van Toen | De dag van toen; augustus 1963

De dag van toen; augustus 1963

Door 9
Letter groote: Decrease font Enlarge font
Senior wint de Derby in 1988, 25 jaar later deed junior hetzelfde! Senior wint de Derby in 1988, 25 jaar later deed junior hetzelfde!

Bento Kitty onbedreigd naar Derby-titel. Met speels gemak en zichtbare superioriteit heeft Bento Kitty, gereden door Jan Wagenaar jr., afgelopen zondag 4 augustus de Derby B 1963 gewonnen, zonder dat hij daarvoor het record van de koers behoefde te breken, hetgeen hij overigens zonder veel bezwaar had kunnen doen.

 

 

De zwarte hengst liep 1.26, het koersrecord staat op 1.25.6 ten name van Ype van Papenhoef. Op gepaste afstand werd Brion van de Lente, gereden door  Jan van Dooyeweerd, tweede en de derde plaats was voor Bruno met Thom Kooyman.

 

Quicksilver S won op dezelfde dag de 1600 mtr. koers met autostart in 1.19.6, een uiterst snelle tijd gezien het gegeven dat een onweersbui de baan had blank gezet. Met deze overwinning verhoogde Quicksilver  zijn totaal winsom naar fl. 167.689,-- en werd hierdoor de meest winnende draver van Nederland. Hij passeerde  Theo Messidor die fl. 166.950 bijeen draafde.

 

Olivier B had pech

Het heeft bijzonder weinig gescheeld of Olivier B had Zondag 18 augustus op Enghien de Prix d'Europe gewonnen. De crack van Stal de Gouden Krakeling kwam slechts een hoofdje te kort tegen de vierjarige geweldenaar Pluvier II. Roel Sierdsma reed de hengst prachtig. Zijn tweede plaats ad 24.000 francs was niet te versmaden.

 

Jour de Java na groots duel met Ouicksilver S drafkampioen

Ook op 18 augustus werd op Duindigt het Kampioenschap van Nederland verreden. Na een heroisch, hard en opwindend gevecht,  dat een kilometer lang voortduurde,  ging de overwinning naar Jour de Java met Nederlands Toppikeur Martin Vergay.  Eigenlijk was het een match a deux. Het tempo van 1.21 lag op de natte baan bijzonder hoog. De verrassende derde aankomende Le Montbeugnois met Frans Louwersheimer liep 1.24.4!

 

MIDAS G maakt zegevierend debuut

De internationale-klasse heeft er een geduchte concurrent bij te weten Midas G. Voor de Stal van W. Geersen reed Martin Vergay hem dinsdag 20 augustus ter zege. De Franse hengst is een mooie verschijning en is absoluut een aanwinst voor de grote nummers!

 

YYV onbetwist in Merevelds Mijlrecord

Met bijzonder groot gemak heeft YYV met rijder J.K. v. Veen op zondag 25 augustus zowel de serie als de finale gewonnen van Merevelds Mijlrecord. De serie won zij van start tot finish leidend, in de finale nam zij halverwege zonder enige moeite de leiding over. Quicksilver S, die 40 meter moest voorgeven, verbeterde als vierde aankomende het koersrecord en wel in 1.19.6. Het oude record stond op naam van het Franse fenomeen Double Six M in 1.19.9, gelopen in 1956.

 

Het stayersnummer van de meeting op Mereveld werd verrassender wijze een prooi voor de ruin Witvoet met de sympathieke rijder Jan de Leeuw.

 

Jonker Chantiago en Joffer Christine Mac

Op 28 augustus werden op Duindigt op een uiterst zware baan de Jonker- en Jofferprijs verreden.

De grote favoriet bij de heren Chantiago, met rijder J. van Dooyeweer, deed zijn plicht en zegevierde vrij eenvoudig. Bij de dames ging de overwinning naar Christine Mac met rijder J. Voorhaar, die de grote favoriet Con  Brio met rijder W. Leeuwenkamp het nakijken gaf.

Voor de  Produktendraverij, die 8 september wordt verreden is Chantiago de grote favoriet!   

 

Augustus 1988

 

Arhus Cede en Tony Vitesse blinken uit op 4,5 kilometer.

Het feest was op maandag 1 augustus in Alkmaar compleet. Een record aantal toeschouwers, prachtig weer, een omzet die voor het eerst in de geschiedenis van het Alkmaars Ovaaltje de grens van een half miljoen gulden overschreed, spannende koersen en vooral als absoluut hoogtepunt de 4,5 kilometer van Alkmaar, de langste draverij die in ons land gehouden wordt en die geheel gedragen werd door twee prachtige topcombinaties. Zo kunnen wij in een adem wel noemen de glorieuze winnaar  Gerard van Eykelenborg met Arhus Cede en de tweede aankomende Jan Wagenaar met Tony Vitesse, die maar liefst 40 mtr. moest geven!

 

Paardesportvereniging Hilversum ziet Abraham.

De jubilerende PS Hilversum vierde op dinsdag 2 augustus zijn 50-jarig bestaan. Alle nummers waren, met dank aan de vele sponsers, flink gedoteerd. Tevens waren er ere-prijzen beschikbaar gesteld voor eigenaars, rijders en fokkers van winnende en geplaatste paarden. De publieke belangstelling was meer dan goed en ook de omzet mocht er wezen, ruim fl. 528.000,--.

 

Ladbroke opende haar 71ste wedkantoor en wel in de Hobbemastraat te Den Haag. Het is overigens het 7de wedkantoor in Den Haag. Met 8 wedkantoren is Amsterdam koploper!

 

Clan Vrijenesse onstuitbaar in Ladbroke Derby C

De Derby C is een prooi geworden voor Stal Langeweg met Clan Vrijenesse gereden door de trainer 

zelf H.W. Langeweg. Dat Captain Morgan met Langeweg's 1ste assistent G.W.M. Hulleman tweede werd maakte het feest compleet. De winnaar toucheerde fl. 100.000,-- en de tweede aankomende

fl.50.000,--. De meesterlijk gereden Clan Vrijenesse is in bezit van de geweldig enthousiaste Heer A. Uit de Bosch, die ook de fokpremie van Fl. 10.000,-- opstreek.

 

De Heer T. Smeding, trainer/rijder van Celeritas Medo, na Clan Vrijenesse de tweede favoriet, was ietwat teleurgesteld met de behaalde 5de plaats. Hoewel de Derby voor hem dus minder glorieus is verlopen heeft vrij ongemerkt goed werk verricht. Zijn W5-formulier bleek de goede reeks te bevatten. De uitbetaling van fl. 841,30 wordt overgemaakt naar de Stichting Federatie Paardrijden

voor gehandicapten.

 

De omzet in de eerste 7 dagen van Augustus is fabuleus!  Een dikke fl. 1.000.000,-- op Duindigt's Derby-dag is hier voornamelijk debet aan. Relatief hebben de andere banen ook voortreffelijk gescoord.

1 augustus Alkmaar                             fl. 501.390,--

2       “       Hilversum                          “   527.334,--

3       “       Duindigt                            “   300.078,--

4       “       Drachten                            “   314.986,--

5       “       Schaesberg                        “   203.234,--

6       “       Groningen                         “   307.348,--

7       “       Duindigt                            “1.091.665,--

Totaal: Fl. 3.246.035,--

 

Westland promotie op Duindigt

Zondag de 14de augustus kon het niet op voor Stal Westland Internationaal. Van de zeven draverijen    werden er maar liefst vijf  gewonnen. Nog nooit eerder in de geschiedenis van de Nederlandse drafsport won een eigenaar op een dag op dezelfde baan vijf koersen. Vijf keer kwam De Heer A. van Mierlo met zijn aanhang in de baan om de gelukwensen en de bloemen in ontvangst te nemen. Een opmerking van het publiek “Die man moet harder lopen dan zijn paarden om steeds op tijd voor de huldiging in de baan te zijn”. Een enorm succes voor trainer/rijder G. van Eykelenborg.

   

 

Beoordeel dit artikel

5.00
Share on Facebook

Subscribe to comments feed 9 reacties Meld je aan of registreer je hier om een reactie te plaatsen!
Inloggen
Inloggen via Facebook

avatar
Allright 30 aug 2013
Super stukje, Paul ... !!
avatar
Albert Dilling 30 aug 2013
Ook Eduard Douwes (den) Dekker had een pseudoniem. Alleen de hele groten hebben dat :-)
avatar
Allright 30 aug 2013
Ik vermoed toch wel, dat Paul er iets mee te maken heeft ... ;-)
avatar
Arie van Bellen 30 aug 2013
Leuk, de staljongen annex rechtenstudent op de achtergrond van de foto van beide Hugo's stond ook dolblij op het gras afgelopen zondag, en wel als eigenaar/fokker van de winnares van de merriederby(ok, met iets minder haar en iets ruimere omvang).
avatar
Rogier den Dekker 31 aug 2013
En thans goede vrind van de koning! ;-)
avatar
Allright 30 aug 2013
Leuke herinneringen, Arie ... ;-)
avatar
Dolf Rieken 31 aug 2013
Een heel leuk stukje vooral over Bento Kitty, waar ik ook altijd in de veronderstelling ben geweest dat hij makkelijk gewonnen had.

Wat ik niet meer wist dat hij eigenlijk 2e gelid had en dit ook nog door Willem Geersen Sr in het interview met Koen Verhoef als ernstige handicap benadrukt word.

Terwijl ik als 11 jarige jongen op de 1e rang op het grasrandje voor het slootje zat, is het mij destijds totaal ontgaan dat het eigenlijk een valse start was doordat Wagenaar gewoon in het 1e gelid vertrok en aan de buitenkant direct de kop nam.

Ik ben niet zo blij met die wetenschap omdat ik als groot fan van Wagenaar liever die overwinning had willen koesteren zoals ik hem in mijn gedachte had.

Het is fantastisch die mooie beelden van het museum maar soms zijn ze in je gedachten mooier.
avatar
Joop Arkenbout 1 sep 2013
Het blijft gaaf al die geweldige paarden weer eens uit de vergetelheid te halen.

Inderdaad Dolf, soms is de wens de vader van de gedachte.
avatar
Cees de leeuw 4 mei 2015
Wanneer kunnen we weer een stukje verwachten van de schrijver?
totaal: 5 | nu in beeld: 1 - 5

Inloggen

Inloggen via Facebook
  • Email naar een vriend Email naar een vriend
  • Print versie Print versie
  • Alleen tekst Alleen tekst

Auteur info

Rogier den Dekker Rogier den Dekker (Eurosport) paardensport Commentator en nieuwslezer, redactie drafsport.nl, veilingmeester en vrijwillig werkzaam op de dierenambulance. Mail: dendekker@live.nl ***volg mij ook op twitter en facebook*** @rogierdendekker

Nieuwsbrief

Email: